Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Allt du behöver veta om Allsång på Skansen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Nu leder hon programmet i SVT för andra säsongen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Sanna Nielsen, 11, gästade Allsång på Skansen redan 1996.
Foto: SVT

Boka åtta tisdagar från den 27 juni 2017. 

För då drar sommarens stora underhållningsprogram "Allsång på Skansen" i gång.

Det här är allt du behöver veta för att njuta ordentligt av artisterna och programledaren Sanna Nielsen.

Skansen byggdes 1897 och de har haft allsång på Skansen på Djurgården i Stockholm sedan 1935, först med Sven Lilja. Från 1938 på Sollidenscenen som fortfarande används. När han dog 1950 lades programmet ner, men kom tillbaka med Egon Kjerrman 1956 och då i radio!

Det var först med Bosse Larsson som tv började sända. Först sporadiskt. Efter 1990 har SVT inte missat en ton. Och nu är det dags igen - sommaren 2017 är fylld med färliga artister som kommer att stå på Sollidens scen. 

Bosse Larsson och Lasse Berghagen ledde Allsång på Skansen från 1979 till 2004.
Foto: SUVAD MRKONJIC

Här är alla artister i Allsång på Skansen 2017

27 juni - program 1: Robin Bengtsson, Sabina Ddumba, Shima Niavarani och Tomas Ledin.

4 juli - program 2: Per Gessle, Miriam Bryant, Tina Ahlin & Orsa Spelmän och Stor & Jireel.

11 juli - program 3: Linnea Henriksson, Mando Diao och Emmi Christensson.

18 juli - program 4: Miss Li, The Boppers, Panetoz och Wiktoria.

25 juli - program 5: Darin, Svante Thuresson & Nisse Landgren, Tove Styrke, Anna Sköld; Wizex, Sandra Estberg; Martinez, Henrik Sethsson; Casanovas och Andreas Olsson; Sannex.

1 augusti - program 6: FO&O, Icona Pop och  "Allsångscenen är din" med Lisa Nilsson

8 augusti - program 7: Jack Vreeswijk, Janice, Plura, The Sounds och Lisa Ekdahl & Adam Pålsson.

15 augusti: Danny Saucedo, Malena Ernman & Helen Sjöholm, Jill Johnson, Anki Albertsson, Linda Olsson, Mercedesz Csampai, Pablo Cepeda och Sussie Eriksson.

Så köper du biljetter till Allsång på Skansen 2017

Det finns flera sätt att se Allsång på Skansen på plats i Stockholm. Det enklaste och vanligaste är att lösa entré till Skansen. 180 kronor för vuxna, studenter och pensionärer 160 kronor och barn 4–15 år 60 kronor. Du är inte garanterad plats. Många kommer tidigt för att komma nära scenen.

Skansen och Skansenrestaurangen säljer olika vip-paket till föreställningen och genrepet. Ett exempel är Smörgåsbord och biljetter som ger dig tillträde till sittplatserna framme vid scenen för 575 kronor per person. 

Alla programledare genom tiderna

Sven Lilja (1935–1950)

Egon Kjerrman (1956–1966, radio)

Bosse Larsson (1974–1993)

Lasse Berghagen (1994–2003)

Anders Lunding (2004–2010)

Måns Zelmerlöw (2011–2013)

Petra Marklund (2014–2015)

Sanna Nielsen (2016– )

Det här är de fem största skandalerna i Allsång på Skansen

1. Fixade in sin egen låt. Lasse Berghagen kritiserades för att ha stoppat in sin egen "Stockholm i mitt hjärta" som avslutningslåt till varje program. När han ersattes av Anders Lundin funderade SVT på att byta låt, men bestämde sig för att den skulle vara kvar. Ersättningen är dock inte astronomisk, utan cirka 300 kronor per minut. Lasse Berghagen tjänar runt 600 kronor varje gång Allsång på Skansen tonar ut. 

2. Bosse Larsson presenterar Dr Alban. Det går galet från början när Bosse Larsson ska presentera Dr Alban: "Vi har fått några stycken som flyttat in i det här landet, nämligen våra invandrare. Och jag vet inte om vi skulle försöka… har ni någon gång sjungit rapping?" frågar Bosse till publiken. Under samtalet med Dr Alban kallar han stjärnan för Alban och sen blir det väldigt stelt när Bosse försöker sjunga med i doktorns "rapping". Se inslaget 27 minuter in i klippet. 

3. Grotescos ironi slog fel. Många tittare reagerade starkt på humorgruppen Grotescos sång "Bögarnas fel". Inslaget blev polisanmält. En man som anmält inslaget förklarade att en vän till honom blivit väldigt upprörd. Grotesco svarade med att förklara att personen missförstått budskapet och att låten handlade om homofobin i kyrkan. 

4. Hembränt! 2007 sjöng Markoolio om hembränt i låten "Ingen sommar utan reggae" och blev anmält till granskningsnämnden av nykterhetsrörelsen IOGT-NTO. 

– Jag tror inte att vi blir fällda och det är tråkigt att någon blivit provocerad av texten, sade SVT:s dåvarande nöjeschef Peter Nyrén om händelsen.

Diana fick Carolas blomma.
Foto: PATRICK TRÄGÅRDH / PRESSENS BILD EXPRESSEN

5. Carola blir rock star! På 70-talet kastade Elvis svettiga halsdukar till publiken. I juli 2005 ville Carola sprida lite glädje och skicka ut blommor till åskådarna. Men eftersom Carola är fantastisk lyckades hon göra en skandal av detta. Det gick inte bättre än att det blev en ordentlig miss och Carola drog upp hela plantan med jord och allt ur krukan och langade i väg, rakt i knät på en förvånad kvinna i vita byxor. 

– Jag är ingen blomsteruppviglare eller någon som missköter plantage. Allt var gjort i välmening. Först tänkte jag faktiskt stagediva ut i folkhavet, men det var för långt mellan scenen och publiken, sa hon till Expressen.

Efteråt träffade Carola Diana Holmgren och bad om ursäkt.

När blev Allsång på Skansen en folkfest?

Lasse Berghagen tog över 1994, bytte signaturmelodi till sin egna "Stockholm i mitt hjärta" och började ta dit utländska stjärnor. En av de första var Tom Jones. Lasse Berghagen lyckades under tio säsonger att tvätta bort pensionärsstämpeln på programmet vilket tittarsiffrorna visade. Under Lasse Berghagens ledning gick allsången från att ha runt 600 000 tittare till 2,1 miljoner när Lasse Berghagen tackade för sig 5 augusti 2003. 

Hur gick det för Anders Lundin på Allsång på Skansen?

När Anders Lundin tog över som programledare blev han kritiserad för att inte vara en typisk allsångsledare. Men Lundin blev klarade programledarrollen perfekt. Det tyckte i alla fall tittarna som bara blev fler. Även åskådarantalet ökade. Under 2006 sattes nytt publikrekord med 28 000 åskådare. 26 juni 2007 sågs Allsång på Skansen av 2 265 000 åskådare för att se The Ark, Pernilla Wahlgren, Benjamin Wahlgren, Maia Hirasawa, Electric Banana Band med Riltons vänner och Maria Möller. Men det mest uppmärksammade framträdandet var när Carola 2005 blev inspirerad och kastade en blomma med en massa jord på en kvinna i publiken.

Måns Zelmerlöw slutade och Petra Marklund tog över.
Foto: MIKAEL SJÖBERG / MIKAEL SJOBERG EXP EXPRESSEN

Hur länge var Måns Zelmerlöw programledare?

2011 tog den blivande Eurovision-vinnaren Måns Zelmerlöw över Allsång på Skansen. Han ledde programmet i tre säsonger.

Petra Marklund första kvinnliga programledaren

2014 tog Petra Marklund över programledaransvaret som första kvinna. Marklund, som kanske är mer känd under sitt artistnamn September. Efter sista avsnittet 2015 avslöjade Marklund att hon tänkte hoppa av. Men bara en vecka senare presenterades Marklunds efterträdare.

Sanna Nielsens debut i Allsång på Skansen

2016 tog sångaren Sanna Nielsen över som programledare och nu sommaren 2017 gör hon sin andra säsong på Skansen. Redan 1996 sjöng den då elvaåriga Sanna på Skansen och blev fint introducerad av Lasse Berghagen. Kolla klippet här från SVT:s Öppet arkiv. Gå cirka tio minuter in i sändningen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.