Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Allt du behöver veta inför säsong 2 av Stranger things

Snart har "Stranger things 2" premiär.
Foto: JACKSON DAVIS/NETFLIX
Foto: CURTIS BAKER/NETFLIX / CURTIS BAKER/NETFLIX
"Stranger things",
Foto: COURTESY NETFLIX

”Stranger things” är tillbaka. Seriens andra säsong är på nio avsnitt och har premiär 27 oktober. Här är allt du behöver veta om Netflix originalserie ”Stranger things”. 

”Stranger things” säsong 2 har premiär 27 oktober 2017 på Netflix. Nio nya avsnitt väntar - alla blir tillgängliga samtidigt på premiärdagen. 

I ett synopsis beskriver Netflix handlingen i ”Stranger things” säsong 2: ”Det är 1984 och medborgarna i Hawkins, Indiana, flyr fortfarande från den fasansfulla Demogorgon och hemligheterna bakom Hawkins labb. Will Byers har äntligen räddats från upp-och-ner vända världen, men något stort och okontrollerat hotar fortfarande de överlevande.”

Mycket mer om handlingen är inte känt. Via trailers, teaser och intervjuer med Matt Duffer och Ross Duffer, upphovsmännen till ”Stranger things”, går det att lista ut att Will Byers, rollfiguren vars försvinnande var katalysatorn för seriens första säsong, är central för handlingen i de nya avsnitten. 

Noah Schnapp spelar Will i Stranger things 2

Det blev tidigt känt att Noah Schnapp, som spelar Will i ”Stranger things”, skulle synas mer i säsong 2. Seriens exekutiva producent Shawn Levy har även sagt att mycket av det som bär de nya avsnitten är hur Will påverkades och fortfarande påverkas av att ha varit i det som kallas The Upside Down.

När Netflix lanserade första säsongen av ”Stranger things” pratade Expressen med Matt Duffer och Ross Duffer om tv-serien.

- Vi vill göra en serie som kändes som filmerna vi såg som unga – Spielberg, John Carpenter, det där som vi älskade när vi växte upp på 80-talet. Det som gör de filmerna så bra är att de tar fasta på den där magiska punkten där det vanliga möter det ovanliga.

- När vi växte upp i North Carolina och tittade på de här filmerna eller om vi läste Stephen Kings böcker så kändes det som att man var ute på ett övernaturligt äventyr. Så tanken var att fånga den känslan och göra ”Stranger things” som en film på åtta avsnitt, för det öppnar för en hel del berättartekniska möjligheter som man annars inte har.

Matt Duffer och Ross Duffer om säsong 2

Matt Duffer och Ross Duffer har inför säsong 2 varit tydliga med att de inte vill att ”Stranger Things” säsong 2 ska kallas för ”säsong 2”, utan att de nya avsnitten tillsammans ska kännas som uppföljaren i en filmfranchise där allt är större och mer påkostat. 

Bröderna Duffer har också sagt att ”Stranger things” får ytterligare två säsonger, samtidigt som Shawn Levy berättat att det är mycket möjligt att det även blir en femte säsong för serien. Netflix har inte bekräftat att det stämmer. 

I den andra säsongen av ”Stranger things” regisserar Matt Duffer och Ross Duffer avsnitt ett, två, åtta och nio medan Shawn Levy gör avsnitt tre och fyra. Andrew Stanton, som ligger bakom Pixar-filmer som ”Hitta Nemo” och ”Hitta Doris” regisserar avsnitt fem och sex och Rebecca Thomas regisserar avsnitt sju. 

De är nya i säsong 2

Nya namn i rollistan för säsong 2 är bland andra danska Linnea Berthelsen, Sean Astin och Paul Reiser. Bekräftat är även att Millie Bobby Brown, Finn Wolfhard, Noah Schnapp, Gaten Matarazzo och Caleb McLaughlin liksom Winona Ryder och David Harbour är tillbaka i sina respektive roller i de nya avsnitten.

”Stranger things” säsong 2 har svensk premiär 27 oktober 2017 på Netflix.

Rollfigurerna i Stranger Things säsong 2

# Noah Schnapp gör rollen som Will Byers, killen som i första säsongen försökte fly The Upside Down. Lyckligtvis räddades Will, men sedan dess har han haft skumma och skrämmande visioner. Central för handlingen i ”Stranger Things” säsong 2. 

# Millie Bobby Brown spelar Eleven, tjejen som blivit experimenterad på och som har krafter nog att flytta saker och få både det ena och det andra att hända. Eleven offrar sig i första säsongen, och därför är hennes status i säsong 2 oklar. Millie Bobby Brown finns med i rollistan för de nya avsnitten och hon syns i de trailers som Netflix släppt inför säsongspremiären, men fortfarande är det inte känt om Eleven är fast i The Upside Down när säsong 2 börjar eller om hon har lyckats fly. 

# Finn Wolfhard gör rollen som Mike Wheeler, killen som blev polare med Eleven i första säsongen och som sedan dess har undrat vad som har hänt med hans kompis. 

# Gaten Matarazzo spelar Dustin Henderson, som tillsammans med sina bästa kompisar lyckades besegra Demogorgon i seriens första säsongsfinal. Han klarade sig helskinnad från konfrontationen och verkar vara en av de som drabbats minst av händelserna i säsong 1. 

# Caleb McLaughlin spelar Lucas Sinclair i ”Stranger things”. Precis som Dustin verkar han ha klarat sig både fysiskt och psykiskt från allt som hände i första säsongen - förutom, så klart, att han nu vet att det finns ytterligare en dimension och att det bor monster där. 

# Winona Ryder spelar Joyce Byers, mamma till Will och Jonathan. I ”Stranger things” säsong 1 försöker hon hitta sin försvunne son. I och med att mycket pekar på att Will lider nu av en mystisk sjukdom i säsong 2 lär Joyce få fortsätta kämpa för att få en stunds lugn. 

# David Harbour gör rollen som Jim Hopper, polischef i staden Hawkins, där ”Stranger things” utspelar sig. Mycket tyder på att Hopper ingick någon slags pakt med Hawkins National Laboratory, det där stället ansvariga för alla experiment på Eleven. Frågan i säsong 2 är därför hur mycket polischefen egentligen vet och vad han i så fall håller hemligt. 

# Natalia Dyer gör rollen som Mikes storasyster Nancy Wheeler. Hon är involverad i en kärlekstriangel med Steve och Jonathan. Hon förlorade även sin bästa kompis Barbara i början av första säsongen. 

# Charlie Heaton spelar Jonathan Byers, storebror till Will och son till Joyce. I ”Stranger things” säsong 1 försökte han vara det klister som skulle hålla ihop sin familj samtidigt som han försökte uttrycka vad han egentligen känner för Nancy. 

#Joe Kerry spelar Steve Harrington, Nancys pojkvän och en kille som inte var central för handlingen under stora delar av första säsongen, men som mot slutet hjälte Nancy och Jonathan i kampen mot Demogorgon.  Nya rollfigurer i "Stranger things" säsong 2

# Sean Astin spelar Bob Newby. Han beskrivs som en godhjärtad nörd som börjar dejta Joyce.  

# Danska skådespelaren Linnea Berthelsen spelar i ”Stranger things” säsong 2 en ny rollfigur som heter Roman. Hon beskrivs som en äldre tonåring med ett traumatiskt förflutet.

# Brett Gelman spelar Murray Bauman, även han en ny rollfigur, som enligt förhandsinformationen är en ”journalist som jagar konspirationsteorier”. 

# Paul Reiser spelar Dr. Owens, vars uppgift det är att tysta ner händelserna i säsong 1.

# Sadie Sink spelar Max, en rollfigur som beskrivs som en ”tuff tjej i tonåren”.

# Dacre Montgomery gör rollen som Billy, Max storebror

.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.