Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Allsången planerar en hemlig pridehyllning

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Petra Marklund och "Allsång på Skansen" planerar en pride-hyllning under tisdagens program.
Foto: Robert Eklund
På plats kommer schlagervinnaren Vonchita Wurst vara, som i veckan även kommer uppträda på Stockholms pride-festival.
Foto: Frank Augstein

Allsången planerar en hemlig pridehyllning med Conchita Wurst.

Då rustar Skansen för kaos i värmeböljan – och tar in extra säkerhetspersonal.

– Det är ett statement, säger Petra Marklund.

Allsången blir Pridesången.

I kväll planerar Petra Marklund en hemlig pridehyllning på Sollidenscenen. Då har man bjudit in Eurovisionvinnaren Conchita Wurst.

– Vi är så himla glada att hon kommer. Det är superroligt. Jag kan inte berätta så mycket mer. Ni får se vad hon gör. Men hon ska sjunga sin vinnarlåt, säger Petra Marklund.

Hur programmet ska hylla Pride vill hon inte gå in på. Det får bli en hemlig överraskning.

– Det får du se i kväll. Men absolut. Att Conchita är där känns som en väldigt stor seger, säger hon.

"Finns något för alla"

För Petra Marklund är det viktigt att tydligt markera sitt ställningstagande för Priderörelsen.

Under artistnamnet September uppträdde hon för fem år sedan på USA:s pridefestival i San Francisco.

– Det var väldigt mäktigt att få vara med om. Kärlek och tolerans är verkligen vad jag vill pusha för i livet. Oavsett vad jag gör, vill jag alltid stå för det. Det är det som är bra med Allsången. Det finns något för alla, säger hon.

På Skansen rustar man nu för en storpublik.

Extra sjukhuspersonal

För att undvika kaos i hettan har man, förutom ett sjukhustält, installerat duschar och utökat vattenutdelningen. Man tar också in extra sjukhuspersonal.

– Vi har alltid något extra kring Pride. Det följer tradition. Vi tar höjd för värme, och för att det kommer mycket folk. Man måste tänka på klämrisker, och ha folk bakom kravallstaket för att kunna lyfta publiken över, säger John Brattmyhr, chef för Skansen.

Skansen tar också publikens säkerhet på största allvar.

För att skydda besökarna mot hatbrott har man tagit in extra vakter.

"Ska känna sig trygga"

– Vi riskerar inte vårt varumärke genom att spara in på säkerheten. Vi anpassar evenemanget efter de bedömningar vi gör. Vi vill stå för att vara toleranta, och att alla ska känna sig välkomna. Vi tar höjd, både vad gäller säkerhetspersonal och sjukhuspersonal. Men jag vill inte gå in på precis hur vi tänker och gör. Jag är rätt trygg med att alla som kommer i morgon ska känna sig trygga, säger Brattmyhr.

Så rustar de för kaos

Säkerheten: Skansen vill inte gå in på hur stor förstärkningen är. Men klart är att fokus är på att skydda gästerna från hatbrott, och säkra att ingen klämmer sig. Därför har man tagit in extra säkerhetspersonal.

Utrymning: Kravallstaket anpassat efter den stora folkmassan. Skansen bygger sektioner för att minska klämrisken, och säkra en snabbare utrymning vid nödfall.

Åska: Eftersom Sollidenscenen är placerad på en höjd finns enligt John Brattmyhr strategiskt utplacerade åskledare för att ska skydda publiken mot vädrets makter.

Sjukhustält: Vid större evenemang tar man in ett sjukhustält. Under kvällens Allsång har man också tagit in extra sjukhuspersonal, för att se till att folk som klämmer sig, behöver vätska eller svimmar får snabb vård.

Hettan: Man har installerat sprinklers där man kan duscha av sig, för att svalka sig i hettan. Utöver det har man säkrat upp vattenutdelning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.