Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Allan Svenssons tradition på julafton – som han aldrig bryter

Allan Svensson berättar att han varje julafton ser på ”Svensson Svensson”. Foto: Pressbild/Axel Öberg/TT
Allan Svensson är nu aktuell med solo-showen ”Mr Morfar” som drar i gång på Intiman i Stockholm efter nyår. Foto: Pressbild/Axel Öberg/TT
Foto: SVT

Det blir ett stopp i manusinlärningen.

Även showaktuella Allan Svensson kollar på ”Svensson Svensson” på julafton.

– Det finns tre saker som vi alltid kollat på, de är Kalle anka, Karl-Bertil Jonsson och Svensson Svensson, säger Allan Svensson.

Med en skådespelarkarriär på över 40 år är Allan Svensson nu aktuell med sin första solo-show ”Mr Morfar”.

I hela en och en halv timme ska Allan Svensson hålla i gång publiken på Intiman i Stockholm efter årsskiftet. Manuset är långt och det är inte många veckor kvar tills texten ska sitta på plats.

– Det är jag smärtsamt medveten om, det är mycket text som jag ska hinna lära mig, säger Allan Svensson.

Men det är inte bara texten som är krävande. Allan Svensson laddar även upp med promenader för att få upp konditionen inför showen.

– Det har varit lite jobbigt, jag måste träna för att klara av det här och det gör jag just nu. Att gå in och prata i en och en halv timme då måste man vara fräsch, säger Allan Svensson.

 

”Det är mycket text som jag ska hinna lära mig”, säger Allan Svensson om sin show, som är en och en halv timme lång. Foto: Pressbild/Axel Öberg/TT

Känner igen sig i rollen

Föreställningen ”Mr Morfar” kommer bjuda på mycket humor. Allan Svensson kan själv känna igen sig i rollen som han spelar. När han var 50 år gammal blev han farfar för första gången.

– Jag tyckte det var alldels för ungt. Jag tyckte det var obehagligt, jag såg en farfar som en man som satt i rullstol med långt vitt skägg, så var ju inte jag, säger Allan Svensson.

När han sedan fick sitt andra barnbarn hade han satt sig in i rollen på ett annat sätt.

– Man får mycket kärlek från dem små, de säger ”Hej farfar Allan” och springer mot mig, säger Allan Svensson.

”Svensson Svensson” – en jultradition för Allan Svensson. Foto: SVT

”Svensson Svensson” varje jul

Trots mängder av roller så är det hans roll som Gustav Svensson i ”Svensson Svensson” som många kopplar honom till. ”Svensson Svensson firar jul” sänds varje julafton och är en tradition för många. I år väljer också SVT att flytta tillbaka sändningen till SVT1, efter att ha sänt det i SVT24 i fjol.

Även Allan Svensson själv tittar alltid på avsnittet under julaftonskvällen. 

– Det finns tre saker som vi alltid kollat på, de är Kalle anka, Karl-Bertil Jonsson och Svensson Svensson, säger han.

Allan Svensson berättar att han tycker att hela avsnittet är roligt men hans egen favoritreplik är den som handlar om doppet i grytan. Allan Svensson tror att många kan känna igen sig i rollerna.

– Ungarna med Max, tonåringarna med Lina och sen är det ju ett gäng vuxna människor i Sverige som känner igen sig i äktenskapet, säger han. 

”Mr Morfar” har premiär 22/1 på Intiman.