Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Alicia Vikanders mammaliv i Portugal med Michael Fassbender

Ur arkivet: Vikander om förvandlingen inför ”Tomb Raider”.
Alicia Vikander och Michael Fassbender.
Foto: JOANNE DAVIDSON / SHUTTERSTOCK EDITORIAL REX/IBL

Det blir ingen ny ”Tomb raider”-film med Alicia Vikander som Lara Croft – i stället tar hon sig an nya projekt. 

Från Göteborg berättar Hollywoodstjärnan om sitt familjeliv i Portugal med Michael Fassbender – som hon sällan pratar om. 

Alicia Vikander var länge involverad i förberedelserna för att än en gång gestalta den ikoniska datorspelshjälten Lara Croft på film. Regissören Misha Green var inkopplad, men i fjol lades projektet i malpåse. Nu är det nedlagt.

– Filmbolaget förlorade rättigheterna, så det blir ingen film, säger Alicia Vikander. De bytte management på MGM och så har de inte förnyat rättigheterna.

Hennes version av Lara Croft i ”Tomb raider” är Alicia Vikanders mest kända roll tillsammans med ”The danish girl”, som hon fick en Oscar för. Och hon såg fram emot att spela den igen.

– Det var tråkigt för allt arbete vi hade lagt ner, men jag är inte så..., säger hon och tystnar innan hon fortsätter:

– Jag går vidare med nya projekt.

Alicia Vikander är tillbaka i Sverige.
Foto: STELLA PICTURES

Ungdomarna fick besök av Vikander

Alicia Vikander är på Göteborgs filmfestival för att vara med när den första gruppen från det filmlabb som hon dragit i gång tillsammans med festivalen visar upp vad de skapat. Högstadieelever på tre skolor i Göteborg har fått lära sig om filmskapande och fått besök av Alicia Vikander som genomfört workshops.

– Under väldigt lång tid har jag känt att jag har velat finna ett sätt att ge tillbaka för det jag har fått, berättar hon.

Tanken är att projektet ska rulla i tre år. 

Alicia Vikander i Göteborg.
Foto: STELLA PICTURES

Familjepusslet

Alicia Vikander är född i Göteborg och känner en stark koppling till Göteborgs filmfestival. Men hon bor sedan flera år i Portugal med sin man Michael Fassbender och deras lille son – och hon pratar sällan om familjelivet. 

Hon säger att det blivit lättare med karriären sedan hon blev mamma för två år sedan, till en son vars namn hon inte vill avslöja.

– Jag känner en enorm frihet och ännu mer lust till mitt jobb. Jag gick tillbaka ganska tidigt. Han var tre månader när jag filmade (tv-serien) ”Irma Vep” i fem månader i Paris.

– Sedan gör jag och min man i princip vartannat jobb, så en förälder är bara med barnet och den andra jobbar och på det sättet får jag en ganska fin balans.

Nya filmen med Jude Law

Härnäst väntar premiären på filmen ”Firebrand” mot Jude Law, någon gång under 2023. Hon och Law spelade tillsammans i hennes första internationella film, ”Anna Karenina” för elva år sedan.

Alicia Vikander säger att hon skaffat sig en bättre balans vad gäller sin karriär sedan de första åren som internationell stjärna.

– Jag hade ingen tid till att reflektera. När jag gjorde någonting var det redan bestämt vad jag skulle göra härnäst. Det gick i varann. Så att sedan både få ha familj och privatliv som kan fungera sida vid sida med ens karriär är fantastiskt.

Här trailern för den tidigare ”Tomb Raider”: 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.