Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Alicia Vikanders lidande – under hårda inspelningen

Hollywood-stjärnan Alicia Vikander berättar för Expressen om "Tomb Raider"-inspelningen. Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ
Daniel Wu och Alicia Vikander i "Tomb Raider". Foto: ILZEK KITSHOFF / LFI/AVALON.RED B4413
Michael Fassbender och Alicia Vikander bor numera tillsammans i Portugal. Foto: JOHN RASIMUS, PACIFICCOASTNEWS / STELLA PICTURES PACIFICCOASTNEWS
Vikander som Lara Croft i "Tomb Raider". Foto: LFI/AVALON.RED / LFI/AVALON.RED B4413

”Tomb raider” har inte ens hunnit ha premiär, men Alicia Vikanders insats som Lara Croft är redan smått legendarisk.

Den svenska skådespelerskan gjorde sina stunts själv, ökade sin muskelmassa med fem kilo, och tränade sig till ett stenhårt åttapack. Men det var inte träningen som gjorde mest ont, utan de långa tagningarna i elvagradigt vatten. 

– Det var kylan som var värst. Som en hemsk migrän eller tandvärk, säger Vikander till Expressen.

Den Oscarsbelönade skådespelerskan är på plats i Stockholm för att göra intervjuer inför den kommande premiären av ”Tomb raider”. Ett riktigt finbesök, för under de senaste åren har Alicia Vikander inte vilat länge på samma plats. 

Undantaget är faktiskt just inspelningen av ”Tomb raider”, där hon har fått ärva den numera kultförklarade rollen av Angelina Jolie. Stora delar av filmen spelades in i Sydafrika, och med omkring hundra inspelningsdagar för Vikander, fick hon faktiskt slå sig till ro.

– Jag reser konstant. I Sydafrika var jag i fem månader, och det är det längsta jag har varit på en plats på sju år. Vilket var väldigt skönt. Jag började typ känna mig lite hemma i Kapstaden, säger hon.

 

LÄS MER: Alicia Vikanders stora förändring avslöjad 

Alicia Vikander och Michael Fassbender träffades under inspelningen av "Fyren mellan haven". Foto: JAMES SHAW / AVALON B5327

Alicia Vikander och maken har flyttat till Portugal

Men bor det gör skådespelerskan tillsammans med maken skådespelaren Michael Fassbender, 40, numera i Lissabon. 

Alicia Vikander är försiktig med sitt privatliv, och berättar att hon inte ens använder sociala medier efter att ha provat Instagram som gav henne ”ångest” bara av blotta tanken på att lägg ut något. Men tankarna kring flytten från London delar hon med sig av:

Varför har ni valt Portugal? Du är ju från Sverige (Fassbender är uppvuxen på Irland), spelar in film över hela världen, och har många ärenden i Hollywood. Det blir ju ett land till att pussla med?

– Det började med att min man hade tröttnat på England och vi var nere där mycket, och hade vänner som bodde där. Det är varmt. Jag älskar Sverige men har väldigt svårt för kyla. Sen skedde Brexit (folkomröstningen där britterna röstade för att lämna EU), och det var i stort sett då det gick från en idé som vi hade pratat om länge till att vi åkte dit, och sa nej så blir det. Jag känner mig väldigt mycket som en europé. Det är många som har frågat mig om jag har tänkt att bo i USA. Men nej, det har aldrig känts naturligt, även om jag älskar att jobba där.

Jo, just den där hängivenheten inför sitt jobb, den har Alicia Vikander bevisat flera gånger om, vid det här laget. Bara under de senaste åren har hon gjort filmer som ”Ex machina”, ”The man from U.N.C.L.E.”, ”The danish girl” (som hon vann Oscarn för), ”Jason Bourne” och ”Fyren mellan haven” (där hon träffade sin blivande man). 

Men ”Tomb raider” är något helt annat.

Det är otroligt mycket action i den…

– Jag är ju uppväxt med en mamma som är skådespelare, har gått på teatern och läst böcker, finkultur och dramer sen jag var liten. Men jag har alltid älskat att gå på bio och se ”Indiana Jones” eller ”The mummy”-filmerna. Jag läste mycket om egyptisk mytologi som barn, Ramses-böcker, och historia. Jag har alltid sett upp till den genren. Och sen dansade jag ju innan jag blev skådis, och har varit nyfiken på hur man gör de här stora stuntscenerna och actionsekvenserna.

 

LÄS MER: Alicia Vikanders ärliga avslöjande om brösten 

Alicia Vikander berättar att hon är mån om sitt privatliv – Instagram gav henne till exempel "ångest", berättar hon. Foto: JACK ABUIN / ZUMAPRESS.COM/IBL ZUMA PRESS

Du nämnde något om elvagradigt vatten innan. Det låter kallt att jobba i. Hur kändes det?

– Det kändes som elvagradigt vatten gör. Det är kallt som sjutton! Tråkigt nog så har ju Lara en tank top på sig, så det är väldigt svårt att gömma en våtdräkt under den. Man kunde gömma en som gick precis upp över midjan, så att jag kunde behålla någon form av kroppstemperatur på benen och på fötterna. Vi försökte med plastpåsar och grejer. Jag försökte med alla medel att värma upp mig emellan. 

– Man hade ju ont i kroppen jämt. Jag kollade på alla stunttjejer: ”Herregud ni gör det här år ut och år in.” Och det var liksom okej, men det var kylan som var värst. Som en hemsk migrän eller tandvärk. En form av smärta som är svår att distansera sig från.

 

LÄS MER: Alicia Vikander och kärleken gifta på Ibiza – i hemlighet