Hollywood-stjärnan Alicia Vikander berättar för Expressen om "Tomb Raider"-inspelningen. Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅHollywood-stjärnan Alicia Vikander berättar för Expressen om "Tomb Raider"-inspelningen. Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ
Hollywood-stjärnan Alicia Vikander berättar för Expressen om "Tomb Raider"-inspelningen. Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ
Daniel Wu och Alicia Vikander i "Tomb Raider". Foto: ILZEK KITSHOFF / LFI/AVALON.RED B4413Daniel Wu och Alicia Vikander i "Tomb Raider". Foto: ILZEK KITSHOFF / LFI/AVALON.RED B4413
Daniel Wu och Alicia Vikander i "Tomb Raider". Foto: ILZEK KITSHOFF / LFI/AVALON.RED B4413
Michael Fassbender och Alicia Vikander bor numera tillsammans i Portugal. Foto: JOHN RASIMUS, PACIFICCOASTNEWS / STELLA PICTURES PACIFICCOASTNEWSMichael Fassbender och Alicia Vikander bor numera tillsammans i Portugal. Foto: JOHN RASIMUS, PACIFICCOASTNEWS / STELLA PICTURES PACIFICCOASTNEWS
Michael Fassbender och Alicia Vikander bor numera tillsammans i Portugal. Foto: JOHN RASIMUS, PACIFICCOASTNEWS / STELLA PICTURES PACIFICCOASTNEWS
Vikander som Lara Croft i "Tomb Raider". Foto: LFI/AVALON.RED / LFI/AVALON.RED B4413Vikander som Lara Croft i "Tomb Raider". Foto: LFI/AVALON.RED / LFI/AVALON.RED B4413
Vikander som Lara Croft i "Tomb Raider". Foto: LFI/AVALON.RED / LFI/AVALON.RED B4413

Alicia Vikanders lidande – under hårda inspelningen

Publicerad

”Tomb raider” har inte ens hunnit ha premiär, men Alicia Vikanders insats som Lara Croft är redan smått legendarisk.

Den svenska skådespelerskan gjorde sina stunts själv, ökade sin muskelmassa med fem kilo, och tränade sig till ett stenhårt åttapack. Men det var inte träningen som gjorde mest ont, utan de långa tagningarna i elvagradigt vatten. 

– Det var kylan som var värst. Som en hemsk migrän eller tandvärk, säger Vikander till Expressen.

Den Oscarsbelönade skådespelerskan är på plats i Stockholm för att göra intervjuer inför den kommande premiären av ”Tomb raider”. Ett riktigt finbesök, för under de senaste åren har Alicia Vikander inte vilat länge på samma plats. 

Undantaget är faktiskt just inspelningen av ”Tomb raider”, där hon har fått ärva den numera kultförklarade rollen av Angelina Jolie. Stora delar av filmen spelades in i Sydafrika, och med omkring hundra inspelningsdagar för Vikander, fick hon faktiskt slå sig till ro.

– Jag reser konstant. I Sydafrika var jag i fem månader, och det är det längsta jag har varit på en plats på sju år. Vilket var väldigt skönt. Jag började typ känna mig lite hemma i Kapstaden, säger hon.

 

LÄS MER: Alicia Vikanders stora förändring avslöjad 

Alicia Vikander och Michael Fassbender träffades under inspelningen av "Fyren mellan haven".Foto: JAMES SHAW / AVALON B5327

Alicia Vikander och maken har flyttat till Portugal

Men bor det gör skådespelerskan tillsammans med maken skådespelaren Michael Fassbender, 40, numera i Lissabon. 

Alicia Vikander är försiktig med sitt privatliv, och berättar att hon inte ens använder sociala medier efter att ha provat Instagram som gav henne ”ångest” bara av blotta tanken på att lägg ut något. Men tankarna kring flytten från London delar hon med sig av:

Varför har ni valt Portugal? Du är ju från Sverige (Fassbender är uppvuxen på Irland), spelar in film över hela världen, och har många ärenden i Hollywood. Det blir ju ett land till att pussla med?

– Det började med att min man hade tröttnat på England och vi var nere där mycket, och hade vänner som bodde där. Det är varmt. Jag älskar Sverige men har väldigt svårt för kyla. Sen skedde Brexit (folkomröstningen där britterna röstade för att lämna EU), och det var i stort sett då det gick från en idé som vi hade pratat om länge till att vi åkte dit, och sa nej så blir det. Jag känner mig väldigt mycket som en europé. Det är många som har frågat mig om jag har tänkt att bo i USA. Men nej, det har aldrig känts naturligt, även om jag älskar att jobba där.

Jo, just den där hängivenheten inför sitt jobb, den har Alicia Vikander bevisat flera gånger om, vid det här laget. Bara under de senaste åren har hon gjort filmer som ”Ex machina”, ”The man from U.N.C.L.E.”, ”The danish girl” (som hon vann Oscarn för), ”Jason Bourne” och ”Fyren mellan haven” (där hon träffade sin blivande man). 

Men ”Tomb raider” är något helt annat.

Det är otroligt mycket action i den…

– Jag är ju uppväxt med en mamma som är skådespelare, har gått på teatern och läst böcker, finkultur och dramer sen jag var liten. Men jag har alltid älskat att gå på bio och se ”Indiana Jones” eller ”The mummy”-filmerna. Jag läste mycket om egyptisk mytologi som barn, Ramses-böcker, och historia. Jag har alltid sett upp till den genren. Och sen dansade jag ju innan jag blev skådis, och har varit nyfiken på hur man gör de här stora stuntscenerna och actionsekvenserna.

 

LÄS MER: Alicia Vikanders ärliga avslöjande om brösten 

Alicia Vikander berättar att hon är mån om sitt privatliv – Instagram gav henne till exempel "ångest", berättar hon.Foto: JACK ABUIN / ZUMAPRESS.COM/IBL ZUMA PRESS

Du nämnde något om elvagradigt vatten innan. Det låter kallt att jobba i. Hur kändes det?

– Det kändes som elvagradigt vatten gör. Det är kallt som sjutton! Tråkigt nog så har ju Lara en tank top på sig, så det är väldigt svårt att gömma en våtdräkt under den. Man kunde gömma en som gick precis upp över midjan, så att jag kunde behålla någon form av kroppstemperatur på benen och på fötterna. Vi försökte med plastpåsar och grejer. Jag försökte med alla medel att värma upp mig emellan. 

– Man hade ju ont i kroppen jämt. Jag kollade på alla stunttjejer: ”Herregud ni gör det här år ut och år in.” Och det var liksom okej, men det var kylan som var värst. Som en hemsk migrän eller tandvärk. En form av smärta som är svår att distansera sig från.

 

LÄS MER: Alicia Vikander och kärleken gifta på Ibiza – i hemlighet 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag