Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Alicia Vikanders Lara Croft har uppdaterats

Bilderna av Angelina Jolie som en hård Lara Croft i svarta minishorts är närapå klassiska. Foto: NINA PROMMER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Men till nya ”Tomb raider” har man valt att fimpa de tajta avslöjande kläderna, och gå mer på linjen i 2013 års reboot av spelet. Foto: PLANET PHOTOS / STELLA PICTURES SUPPLIED BY PLANET PHOTOS

Bilderna av Angelina Jolie som en hård Lara Croft i svarta minishorts är närapå klassiska.

Men till nya ”Tomb raider” har man valt att fimpa de tajta avslöjande kläderna, och gå mer på linjen i 2013 års reboot av spelet:

– Kolla på det spelet jag nämnde, så är vår film väldigt mycket efter det, säger Alicia Vikander till Expressen för att förklara den uppdaterade och medvetnare stilen.

Magtröja, urringning, och pistolerna i opraktiska band runt låren (eftersom trosbyxorna var på tok för korta). Angelina Jolies Lara Croft må ha varit revolutionerande på den tiden, då hon var nästan den enda riktiga actionhjältinnan som fanns. Men för 2018 håller det inte riktigt.

Filmmakarna, under ledning av den norske regissören Roar Uthaug, har istället gått till 2013 års version av spelet, både vad gäller berättelse och stil.

– Jag har nästan exakt samma kläder som hon har i spelet, fortsätter Vikander.

Och det betyder visserligen en obligatorisk tank top, men också funktionella cargo byxor.

 

LÄS MER: Alicia Vikander är fenomenal i ”Tomb Raider” 

Alicia Vikander om karaktären

För den lilla grupp journalister som samlats på ett hotell i Stockholm för intervjuer om filmen, berättar Vikander om hur hon tycker att Lara Croft tidigare reducerats till att vara en sexsymbol:

– Jag hoppas att anledningen till att karaktären överlevt i 22 år, är att hon var banbrytande som första kvinna i en mansdominerad värld. Men hon var typ den enda, som då tråkigt nog ska förenklas. Men det säger mer om samhället man lever i, och hur folk väljer att se på en kvinnlig karaktär.

– Om du skulle gå nere på gatan och fråga unga tjejer och killar vad de finner inspirerande, coolt och till och med sexigt, så skulle man få väldigt annorlunda svar  i dag. Folk är mer medvetna. Jag vill verkligen vara positiv och tro att folk är mer utbildade och har en annan förståelse för jämställdhet och olika nationaliteter. 

Men Alicia Vikander tycker ändå inte att filmen går hela vägen i mål vad jämställdheten beträffar. På rollistan finns i princip bara en enda kvinna till, nämligen Kristin Scott Thomas, i en mindre roll.

Du är ju faktiskt den enda kvinnan som är med när ni kommer till ön?

– Det ifrågasatte jag också. Om publiken vill ha en nummer två, så hoppas jag att de lyssnar på det. Det som varit skönt de senaste månaderna när man tar upp sådana här frågor är att de faktiskt lyssnar när man gör det.