Alicia Vikanders film "The danish girl" förbjuds i Mellanöstern.Alicia Vikanders film "The danish girl" förbjuds i Mellanöstern.
Alicia Vikanders film "The danish girl" förbjuds i Mellanöstern.
Alicia Vikander är Oscarsnominerad för sin roll. Foto: Keith Mayhew/Landmark Media.Alicia Vikander är Oscarsnominerad för sin roll. Foto: Keith Mayhew/Landmark Media.
Alicia Vikander är Oscarsnominerad för sin roll.  Foto: Keith Mayhew/Landmark Media.

Alicia Vikanders film förbjuds i Mellanöstern

Publicerad

"The Danish girl" med Alicia Vikander förbjuds i sex olika länder i Mellanöstern.

Filmen anses främja homosexualitet och könsbyte.

Nu har en europeisk protest inletts, skriver Dagens Nyheter.

Qatar har förbjudit att filmen visas i landet med motiveringen att filmen är "moraliskt depraverad". Nu har Kuwait, Oman, Bahrain, Förenade Arabemiraten och Jordanien hakat på.

Jordaniens officiella förklaring är att filmen anses främja homosexualitet och könsbyte.

 

LÄS MER: Alicia Vikander kastar kläderna i filmen

 

Strider mot mänskliga rättigheter

I filmen genomgår danska konstnären och transpionjären Einar Wegener/Lili Elbe en könkorrigering genom operation på 1920-talet.

Europarådets parlamentariska församling (PACE) har nu reagerat på bannlysningen av filmen och menar att Jordaniens förklaring strider mot de mänskliga rättigheterna.

I deras skrivelse står det bland annat:

"En bannlysning av filmer som The Danish girl går helt emot andan i det partnerskap som det jordanska parlamentet har ingått - och vi tror att det finns ett behov av att påminna våra partner om detta"

Tobias Billström initiativtagare

Tobias Billström, som är vice ordförande i den svenska delegationen i PACE är initiativtagaren bakom skrivelsen.

– Vi bör lyfta frågan om denna typ av censur mot HBTQ-personers rättigheter, i synnerhet i ljuset av att så sent som i förra veckan ingick ett partnerskap för demokrati med Jordaniens parlament, säger Tobias Billström, som är vice ordförande i den svenska delegationen i PACE, enligt Dagens Nyheter.

 

LÄS MER: Alicia Vikander fick pris på filmfestival

 

I Mellanöstern har "The Danish girl" redan haft biopremiär i Libanon och väntar på att få sin premiär i Egypten och Israel, enligt Dagens Nyheter.

Alicia Vikander är Oscarnominerad för sin prestation i "The Danish girl". Skådespelerskan spelar en av huvudrollerna, Gerda, fru till Lili Elbe, som är en av världens först kända personer att ha genomgått en könskorrigering.

– Gerda, den rollen som jag spelar, det kändes som en kvinna jag lärde mig mycket av. Jag blev imponerad över hur osjälvisk hon var, och hur mycket hon var där som support för en människa hon älskade över allt annat, sa hon då hon till TV4.

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag