Alicia Vikander vann en Oscar. I sitt tacktal tackade hon bland annat sina föräldrar. Foto: Chris PizzelloAlicia Vikander vann en Oscar. I sitt tacktal tackade hon bland annat sina föräldrar. Foto: Chris Pizzello
Alicia Vikander vann en Oscar. I sitt tacktal tackade hon bland annat sina föräldrar.  Foto: Chris Pizzello
Foto: Chris PizzelloFoto: Chris Pizzello
 Foto: Chris Pizzello
Alicia Vikander på röda mattan inför Oscarsgalan 2016. Foto: Dan SteinbergAlicia Vikander på röda mattan inför Oscarsgalan 2016. Foto: Dan Steinberg
Alicia Vikander på röda mattan inför Oscarsgalan 2016.  Foto: Dan Steinberg
Foto: Jay L. ClendeninFoto: Jay L. Clendenin
 Foto: Jay L. Clendenin
Foto: Deadline/Rex/ShutterstockFoto: Deadline/Rex/Shutterstock
 Foto: Deadline/Rex/Shutterstock

Alicia Vikander vann på Oscarsgalan 2016

Publicerad

Här skrivs svensk historia på Oscarsgalan.

Alicia Vikander vinner pris för bästa kvinnliga biroll på Academy Awards 2016 och kramar Michael Fassbender innan hon tar emot sitt pris.

– Mamma och pappa, tack för att ni trodde på mig. Tack för att ni gav mig tron att vad som helst kan hända. Även om jag aldrig förväntade mig det här, säger hon i sitt tagna tacktal.

Bara Ingrid Bergman har vunnit Oscarsstatyetter tidigare som svensk kvinna.

Men i natt skrevs svensk Oscars-historia.

Alicia Vikander, som nått stora framgångar i Hollywood den senaste tiden med filmer som "Ex Machina" och nu "The danish girl", kammade hem en statyett i kategorin Bästa kvinnliga biroll för sin prestation som Gerda i "The danish girl".

Och det var en tagen och skakad Alicia Vikander som gick upp för att ta emot sitt pris på galan. Innan dess hade hon kramat om Michael Fassbender och sin mamma Maria Fahl Vikander.

– Wow. Tack så hemskt mycket, Oscarakademin för det här. Jag vill tacka Gale, Ann, Nina, Working Title, Tom, min regissör. Tack för ert stöd och för att ni tror på mig. Eddie, tack för att du är så bra, du får mig att bli bättre, säger hon och fortsätter:

– Jag hade inte varit här utan mitt dream team. Alla ni där hemma.

Hon hälsade på svenska till alla här hemma och passade sedan på att tacka sina föräldrar, som var med på galan.

– Mamma och pappa. Tack för att ni gav mig tron att vad som helst kan hända. Även om jag aldrig förväntade mig det här, säger hon.

 

LÄS MER: De var bäst och sämst klädda på Oscarsgalan

Alicia Vikanders pappa glad

Pappa Svante Vikander skriver efter vinsten i ett sms:

"Hjärtat slår fortfarande fort. Väldigt fort. Så glad, happy and relieved".

Efteråt tackar Alicia Vikander publiken ytterligare.

– Jag vill säga att ärligheten jag fått av människorna jag fått träffa i HBTQ-rörelsen, det är det som har gjort den här filmen så speciell för mig. Det här är för er, tack, säger Alicia Vikander om "The danish girl".

Innan galan minglade Alicia Vikander på röda mattan tillsammans med sin mamma Maria Fahl Vikander och pappa Svante Vikander.

Svante Vikander berättade då att han inte riktigt förstod allt han fick uppleva för tillfället.

– Det är en märklig, ovan känsla. Det är svårt att veta vad man känner. Det är overkligt, spännande, säger han och fortsätter:

– Jag fattar nog inte riktigt. Trots att det väl är det vi känner av nu när vi varit här. Det känns som man är gäst i en annan verklighet.

På morgonen hade Alicia Vikander laddat upp - med pannkakor.

– Jag åt en stor frukost med pannkakor. Jag drack juice i går så nu kände jag att jag inte kunde göra mer, säger hon.

 

LÄS MER: Alicia Vikanders kyss efter vinsten på Oscarsgalan

Alicia Vikander prisades för "The danish girl"

Efter Oscarsgalan väntar en kort tids ledighet för Alicia Vikander - som den senaste tiden haft ett hektiskt schema.

– Jag blev klar med en film förra veckan så nu ska jag vara ledig i fyra eller fem dagar, säger hon.

På röda mattan berättade Alicia Vikander att om hon skulle ta hem priset inte försöka göra bort sig - som att snubbla, eller bli för full.

– Jag är i ett party-mode. Jag ska inte bli för full, bara lagom, säger hon till OTRC.

Den stora snackisen under galan var om Leonardo DiCaprio skulle vinna sin efterlängtade Oscarstatyett - han har varit nominerad fyra gånger förut, varav tre i kategorin Bästa manliga huvudroll.

På söndagens gala var han nominerad till Bästa manliga huvudroll för sin prestation i "The Revenant" och fick stor stöttning på sociala medier.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag