Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Alicia Vikander om Skarsgård: "Vänner"

Den svenska världsstjärnan mellanlandar i Sverige inför premiären av "Hotell" där hon gör huvudrollen som Erika. Foto: Ylwa Yngvesson
Stjärnskott. Svenska Alicia Vikander gör succé i Hollywood. Foto: Ylwa Yngvesson
Å ena sidan glamour, å andra sidan skvaller. Skådespelerskan har fått lära sig att ta det onda med det goda i Hollywood. Foto: Ylwa Yngvesson
Stjärnan suckar åt Alexander Skarsgård-ryktena:
- Jag har känt de bröderna i många år och de är nära vänner till mig, säger hon.
Foto: David Tonnessen Pacificcoastnews.Com
Vikander i "Hotell". Foto: Fotograf Dan Lepp

På nätet toppar två nyheter med Alicia Vikander, 24. Det ena är en tjusig intervju från det prestigefyllda magasinet Vanity Fair, det andra är en artikel där hon beskrivs som Alexander Skarsgårds flickvän.

Å ena sidan glamour, å andra sidan skvaller. Skådespelerskan har fått lära sig att ta det onda med det goda i Hollywood och suckar åt Alexander Skarsgård-ryktena:

- Jag har känt de bröderna i många år och de är nära vänner till mig, säger hon.

Vikander har belönats med en Guldbagge

Ålder: 24 år (25 på torsdag).

Bor: Lite varstans på film- inspelningar runtom i världen. Vikander har inte haft någon särskild bas de senaste tre åren. Kommer från Göteborg. Flyttade till Stockholm som 15-åring.

Familj: Mamma, pappa, två äldre och tre yngre syskon. Diskuterar inte sitt privatliv och eventuell pojkvän.

Yrke: Skådespelerska. Tidigare balettdansare.

Aktuell: Med huvudrollen i Lisa Langseths film "Hotell". Spelar även i "The fifth estate" mot Benedict Cumberbatch, "Seventh son" mot Jeff Bridges och Julianne Moore, "Son of a gun" mot Ewan McGregor och "Ex Machina" av Alex Garland. Filmar just nu "The man from U.N.C.L.E." av Guy Ritchie. Nästa år gör hon huvdrollen i "Tulip Fever" av Justin Chadwick.

Bakgrund: Slog igenom 2009 i Lisa Langseths "Till det som är vackert". Fick en Guldbagge för rollprestationen. Har även spelat i "Kronjuvelerna". Sökte scenskolan två gånger utan att komma in.

Den svenska världsstjärnan mellanlandar i Sverige inför premiären av "Hotell" där hon gör huvudrollen som Erika. Återigen (senaste gången var i "Royal affair") spelar Vikander en plågad mor.

- Ja, jag har gjort några födslar, säger hon och skrattar.

Du har själv inga barn. Varför dras du till de här svåra mammarollerna?

- Jag har en extrem rädsla för det här med att bli gravid och för förlossningen. Jag tror att de flesta skådespelerskor dras till det här komplicerade, det finns mer djup i det, mer att ta av.

När ska du ha barn då?

- Ähhh. Det har jag ingen aning om. Jag vet att jag vill ha barn, men inte just nu. Det ligger inte närmast.

Tror jag det. Vikanders karriär är hetare än hetast just nu. Hela fem olika utländska filmer med skådespelerskan är på väg upp på bioduken.

- För två, tre år sen trodde jag inte att jag skulle jobba utomlands. Sen kan jag tycka att det är ganska hemskt vad man sänder ut: Men det är mitt jobb i dag, speciellt utomlands - press runtomkring, glamouren, röda mattan. Man lever på att sälja en illusion av vad man egentligen gör. Man skulle vilja säga till unga tjejer att det är väldigt mycket jobb, mycket skitgöra.

"Alla är så snälla"

Alicia Vikander har slitit sig till toppen. Levt snålt (särskilt tack till billig blodpudding här), provfilmat sig själv hemma, tjatat, och fått ja.

Har du paparazzis efter dig numera?

- Nu har det blivit det. Men jag har ju "Superman" (motspelaren Henry Cavill) bredvid mig och han får all uppmärksamhet med alla tjejer som kommer springande. Men vi pratade om det, att samtidigt är det ju den finaste komplimangen. Alla är så snälla. De sitter där en hel dag för att ta ett kort. Det är ju fantastiskt.

"Jag är tacksam"

Berömmelsen ligger än så länge på en ganska fördelaktig nivå.

- Jag har inte känt av det så mycket än, även om jag vet att jag har skapat ett namn i branschen. Hittills har det varit skönt. Nu är jag så tacksam över att jag vet vad jag ska göra nästa år.

Vilket är det konstigaste erbjudandet du har fått?

- Ja... Kan vi ta det någon annan intervju? Ha, ha.

Okej. Berätta något som går att trycka då...

- Det är väl mer normaliseringen. Man kommer till konstiga ställen. Jag har spelat in på bergstoppar, och sen kommer det in en storm. Då är det inte så glam. Man ligger nio timmar i buskar i hagel och regn, och tänker att det är helt sjukt. Eller man hamnar i Ryssland och det är 40 minus och vargar på set.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!