Alicia Vikander. Foto: Paul Marriott / Splash NewsAlicia Vikander. Foto: Paul Marriott / Splash News
Alicia Vikander.  Foto: Paul Marriott / Splash News
Alicia VIkander är nu aktuell med storfilmen "Danish girl". Foto: Philip DavaliAlicia VIkander är nu aktuell med storfilmen "Danish girl". Foto: Philip Davali
Alicia VIkander är nu aktuell med storfilmen "Danish girl".  Foto: Philip Davali

Alicia Vikander om sitt hemliga förflutna

Publicerad

Alicia Vikander är nominerad till att ta hem en Oscar.

Nu berättar hon om livet innan hon slog igenom som skådespelare:

– Jag jobbade i en blomsteraffär och i en Levisbutik, säger hon till den amerikanska tidningen People.

I dag är Alicia Vikander ett hyllat namn, både i Hollywood och i Sverige. Den 27-åriga skådespelaren nominerades till en Golden Globe för sin roll som Gerda Wegener i den hyllade filmen "Danish Girl" och är även nominerad till att ta hem en Oscar för samma roll, då i kategorin "Bästa kvinnliga biroll".

I en lång intervju med den amerikanska tidningen People berättar nu den svenska stjärnan om livet innan hon blev den populära skådespelaren hon är i dag.

Fick nej från teaterhögskolorna

27-åringen är uppväxt i Göteborg men flyttade till Stockholm när hon skulle börja på gymnasiet. Efter det sökte Alicia Vikander till svenska teaterhögskolor hela fem gånger, utan att komma in.

 

LÄS MER: Alicia Vikander kastar käderna i ny film

 

Stjärnan avslöjar nu att den perioden i hennes liv var väldigt "tuff". Hon säger i intervjun med tidningen People att hon fick jobba i en blomsteraffär och i en jeansaffär för att få vardagen att gå ihop.

Samtidigt tvivlade hon på om hon någonsin lyckades med sin dröm att bli skådespelare, efter de upprepande avslagen från teaterhögskolorna.

– Det var en tuff tid i början på min karriär. Till och med min mamma, som själv är en skådespelare och som jag ser upp till, frågade om detta var något som jag verkligen ville göra, säger hon i intervjun.

Vikander berättar att hon hade planer på att börja plugga i stället, men att hennes vänner hjälpte henne att fortsätta satsa på sin skådespelarkarriär.

– Det hjälpte att vara kreativ med mina vänner. Jag kommer ihåg att vi skrev saker tillsammans och gjorde några kortfilmer, och det hjälpte till att hålla drömmen vid liv, säger hon.

Alicia Vikanders stora genombrott

Och när den svenska stjärnan var 20 år gammal lossnade det till slut – och det rejält.

Då fick Alicia Vikander en roll i den svenska filmen "Till det som är vackert".

– Den rollen gav mig chansen att verkligen vara ut och arbeta och då märkte jag hur mycket jag älskar det här jobbet, säger hon till People.

– Det var också en gåva. Lisa, min direktör, gav mig chansen att spela en ganska avancerad karaktär, trots min unga ålder, säger hon.

Filmen blev Alicia Vikanders stora genombrott inom svensk film och år 2011 belönades hon med en Guldbagge för "bästa kvinnliga huvudroll".

Efter det har succéerna bara avlöst varandra för det svenska underbarnet. Efter sin medverkan i den danska filmen "A Royal Affair" introducerades Alicia till en internationell publik och något år senare flög hon över till Storbritannien för att bland annat vara med i "Ex machina", där hon återigen hyllades över hela världen.

 

LÄS MER: Alicia Vikander prisad – igen

"Jag blev imponerad"

Förra året spelade skådespelaren in filmen "Danish girl" och nu har hon alltså chansen att ta hem en Oscar för bästa kvinnliga biroll. Alicia Vikander spelar rollen som Gerda Wegener, fru till Lili Elbe, som är en av världens först kända personer att ha genomgått en könskorrigering.

– Jag blev imponerad över hur osjälvisk hon var, och hur mycket hon var där som support för en människa hon älskade över allt annat, har Vikander tidigare sagt till TV4, angående hennes rolltolkning.

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag