STIGANDE STJÄRNA. Det går bra för Alicia Vikander just nu. "Anna Karenina" har Sverigepremiär i dagarna, och snart börjar inspelningarna av nästa storfilm. Foto: BULLS Foto: Eero Hannukainen
STIGANDE STJÄRNA. Det går bra för Alicia Vikander just nu. "Anna Karenina" har Sverigepremiär i dagarna, och snart börjar inspelningarna av nästa storfilm. Foto: BULLS Foto: Eero Hannukainen

Alicia Vikander klar för ännu en storfilm

Publicerad

LONDON. Bioaktuella Alicia Vikander, 24, kan få ett av filmvärldens mest prestigefyllda pris i helgen.

Samtidigt är hon klar för ännu en storfilm.

Motspelare den här gången: Ewan McGregor.

Alicia Vikanders filmkarriär har gått spikrakt uppåt det senaste året - och det fortsätter på samma väg. Hon har tidigare hyllats för sina insatser i filmer som "Till det som är vackert", "A Royal Affair" - och fick mycket internationell uppmärksamhet för sin roll i "Anna Karenina".

Stjärna på uppgång

Framgångarna kan bli ännu fler när hon i helgen har chans att vinna ett av prisen vid den prestigefyllda Bafta-galan i London. Hon är nominerad i kategorin "Rising Star" och är därmed enligt juryn en av de mest lovande skådespelarna i världen.

- Jag skulle vilja tacka juryn för nomineringen. 2012 var ett fantastiskt år för mig och jag skulle vilja tacka alla som har ställt upp för mig hittills i min karriär, har Alicia Vikander tidigare sagt till BBC.

Samtidigt är det nu klart att hon ska medverka i ännu en storfilm.

Enligt Variety gör hon en roll i thrillern "Son Of A Gun", där Ewan McGregor spelar en av huvudrollerna. Det är ännu inte klart vilken roll den svenska stjärnan ska spela.

Inspelningarna startar inom kort i Australien.

Spelar mot Skarsgård

Från nästa fredag kan den svenska biopubliken se henne i "Anna Karenina", i vilken också svenske Bill Skarsgård har en roll.

Alicia Vikander spelar Kitty, som först är olyckligt förälskad i officeren Bronsky men senare hittar kärleken i godsägaren Levin.

Vikander har i intervjuer tidigare berättat om de tuffa inspelningarna i Ryssland.

- Åka till Ryssland var ett äventyr. Jag och några andra skådespelare var de lyckliga som fick åka på den resan. Det var extremt kallt. Det var i januari. Vi åkte med tåg och buss och var på en liten ö under fem dagar. Vi bodde i små stugor och hade inget varmvatten. Solen var uppe bara under några timmar, sa hon i intervju med magasinet Glamour.

"Hon är helt unik"

Hennes arbete fick både de andra skådespelarna och regissören Joe Wright att imponeras. Jude Law, som spelar en av huvudrollerna, sa i en intervju med Expressen i höstas:

- Alicia var bara så vacker och öppen, en riktig stjärna under inspelningen. Hon hade en massa härlig positiv energi och talang. Mängder av talang faktiskt.

Joe Wright sa samtidigt att det som väntar Alicia Vikander är ett liv som superstjärna.

- Hon är helt unik, sa Wright till Expressen.

Tomas Kvarnkullen
Tomas Kvarnkullen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag