Alicia Vikander gör hela skillnaden för ”Tomb raider”, skriver Maria Brander. Foto: PLANET PHOTOS / STELLA PICTURES SUPPLIED BY PLANET PHOTOSAlicia Vikander gör hela skillnaden för ”Tomb raider”, skriver Maria Brander. Foto: PLANET PHOTOS / STELLA PICTURES SUPPLIED BY PLANET PHOTOS
Alicia Vikander gör hela skillnaden för ”Tomb raider”, skriver Maria Brander. Foto: PLANET PHOTOS / STELLA PICTURES SUPPLIED BY PLANET PHOTOS
Nya ”Tomb raider” bygger på 2013 års spel och tar oss tillbaka till det första äventyret som formade Lara Croft till en stenhård actionhjältinna. Foto: PLANET PHOTOS / STELLA PICTURES SUPPLIED BY PLANET PHOTOSNya ”Tomb raider” bygger på 2013 års spel och tar oss tillbaka till det första äventyret som formade Lara Croft till en stenhård actionhjältinna. Foto: PLANET PHOTOS / STELLA PICTURES SUPPLIED BY PLANET PHOTOS
Nya ”Tomb raider” bygger på 2013 års spel och tar oss tillbaka till det första äventyret som formade Lara Croft till en stenhård actionhjältinna.  Foto: PLANET PHOTOS / STELLA PICTURES SUPPLIED BY PLANET PHOTOS
Alicia Vikander i ”Tomb raider”. Foto: PLANET PHOTOS / STELLA PICTURES SUPPLIED BY PLANET PHOTOSAlicia Vikander i ”Tomb raider”. Foto: PLANET PHOTOS / STELLA PICTURES SUPPLIED BY PLANET PHOTOS
Alicia Vikander i ”Tomb raider”. Foto: PLANET PHOTOS / STELLA PICTURES SUPPLIED BY PLANET PHOTOS
Alicia Vikander. Foto: LUMEIMAGES.COM / LUMEIMAGES.COM/AVALON.RED B5512Alicia Vikander. Foto: LUMEIMAGES.COM / LUMEIMAGES.COM/AVALON.RED B5512
Alicia Vikander. Foto: LUMEIMAGES.COM / LUMEIMAGES.COM/AVALON.RED B5512

Alicia Vikander är fenomenal i ”Tomb Raider”

Publicerad

Hon är svinstark, förbannad, kaxig och frontar dessutom ett imponerande åttapack. Alicia Vikander gör hela skillnaden för ”Tomb raider”, och förvandlar vad som riskerade att bli daterad äventyrsnostalgi till ett fängslande fyrverkeri av rå styrka och energi. 

Nya ”Tomb raider” bygger på 2013 års spel och tar oss tillbaka till det första äventyret som formade Lara Croft till en stenhård actionhjältinna. Lara är då den struliga rikemansdottern som vägrar acceptera dödförklaringen av sin pappa, så att hon kan få tillgång till hans förmögenhet. Hellre sliter hon då som cykelbud i Londontrafiken, och skrapar ihop slantarna till boxningspassen. 

Så en dag får hon oväntat ärva ett japanskt pussel från fadern, som visar sig vara en bit av något större: Den första ledtråden för henne till det hemliga uppdrag som uppslukade pappan under hans sista tid. Men istället för att följa order, och förstöra materialet, plockar hon upp tråden och landar på en mystisk ö där några skurkar håller på att öppna den japanska drottningen Himikos grav i hopp om att använda denna Pandoras ask för egen vinning. Det blir förstås upp till Lara att stoppa dem, och samtidigt lösa gåtan om sin far.

 

LÄS MER: Alicias avslöjande ord om superformen 

 

TOMB RAIDER

Action

TOMB RAIDER

USA. Av Roar Uthaug. Med Alicia Vikander, Dominic West, Walton Goggins, Daniel Wu, Kristin Scott Thomas, Derek Jacobi. Längd: 1:57. Från: 11 år.

 

LÄS MER: Alicia Vikanders lidande – under hårda inspelningen 

 

Som äventyr är ”Tomb raider” konventionellt med starka drag av ”Indiana Jones” och liknande filmer, där bovarna är så sugna på skatten att de förlorar all empati och självbevarelsedrift. Hantlangaren Vogel (Goggins) som levt på ön i många år i hopplös jakt efter graven, känns oinspirerat ond, och den arkeologiska leken är upprepande återvunnen.

Men Alicia Vikander kompenserar för allt, genom att rasa på som en beslutsam urkraft. Springer, faller, slåss och skitar ner sig. Har glimten i ögat, en avslappnad naturlighet, och en glöd. 

Hon är alla de äventyrsfantasier som jag själv hade som barn, utan att någonsin kunna få spegla dem i en kvinna. Likt James Bond får Lara Croft leka ”inte nudda golv” och hoppa mellan båtar i den myllrande småbåtshamnen, likt Indiana Jones undviker hon gravkammarens vassa dödsfällor, och som Tarzan får hon svinga sig genom djungeln.

”Tomb raider” får en att vilja börja leka igen, och ta igen alla äventyr som varit förbjudna för oss tjejer. Det känns som ett litet underverk, i all enkelhet.

 

Så bra är skådespelarna:

 

Alicia Vikander

 

Är så mycket bättre än vad den här filmen förtjänar. Utan hennes glöd, hade detta varit vanlig djungelaction med massa snubbar i. Men Vikanders styrka är inspirerande och fenomenal.

 

 

Dominic West

 

Får spela pappa till Vikander för andra gången sen ”Testament of youth”, och gör det med hög mysfaktor och en gnutta galenskap

 

 

Kristin Scott Thomas

 

Gör ännu en stilig ice lady, men utan särskilt många scener. Synd eftersom det är den enda kvinnorollen vid sidan av Lara Croft.

 

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag