Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alice Bah Kuhnke vill dra tillbaka kungamedalj

Alice Bah Kuhnke undersöker om hon kan ta tillbaka den medalj som kulturprofilen tilldelades av henne 2015.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Sammankomst med Svenska Akademien, som kulturprofilen har nära kopplingar till. Arkivbild.
Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Kulturminister Alice Bah Kuhnke, MP, vill ta tillbaka en medalj som hon 2015 gav till den kulturprofil som nu utpekas för sextrakasserier och övergrepp.

På Instagram skriver hon:

"Det skulle symboliskt svida i den förbannade ytligheten".

Samtidigt ställs flera föreställningar på profilens kulturscen in "på grund av sjukdom".

Kulturminister medverkade i en inspelning av intervjuprogrammet "Malou" i TV4 med Malou von Sivers och gästande skådespelerskan Helena Bergström på onsdagen.

Alice Bah Kuhnke fick då bland annat en fråga om den den kungliga medalj som hon delade ut till den så kallade kulturprofilen 2015.

"Såren hos offren är djupa och för evigt"

"Kan en medalj dras tillbaka undrade Malou? Jag sa som det var, att det hela är fruktansvärt och att det första jag satte i gång under gårdagen, efter att ha läst om mannen, var att undersöka om den kan tas tillbaka. Det skulle symboliskt svida i den förbannade ytligheten. Samtidigt, såren hos alla hans offer är djupa och för evigt. Äcklet vet inga gränser", skriver Bah Kuhnke på sitt Instagramkonto. 


Kulturprofilen är konstnärlig ledare på en scen i Stockholm och välkänd i kulturkretsar. Samtidigt anklagas han för sexuella trakasserier och övergrepp av 18 kvinnor som trädde fram i Dagens Nyheter. Övergreppen ska ha pågått under många år.

Expressen skrev redan 1997 om en kvinna som skickade varningar till myndigheter och kulturinstitutioner där hon hävdade att hon och andra unga kvinnor utsatts för sexterror från mannens sida.

Kulturminister Alice Bah Kuhnke konstaterar att hon bidragit till att ge mannen ytterligare stärkt status i samband med att hon gav honom den kungliga medaljen. Därför ska hon undersöka om den kan dras tillbaka.

– Jag känner självklart… Jag är bedrövad över att denna medalj har stärkt den här personens status. En status som han använt till att begå grova våldsbrott. Det är fruktansvärt och jag önskar förstås att vi aldrig bidragit till detta, säger Bah Kuhnke i en kommentar till DN.

Efter anklagelserna om sextrakasserier ställs nu två föreställningar in på den kulturscen i Stockholm som kulturprofilen är ansvarig för. Orsaken uppges vara sjukdom.

Advokatbyrå utreder de adertons relation till profilen

Den utpekade kulturprofilen har nära band till Svenska Akademien. Några av övergreppen ska ha skett i lägenheter i Stockholm och Paris som tillhör Akademien.

Mannen ska enligt vittnesuppgifter som framkommer i DN:s avslöjande ha sett sig själv som Akademiens "nittonde ledamot".

Men nu säger Sara Danius, ständig sekreterare i Svenska Akademien, att man låter en advokatbyrå utreda varje ledamots relation till kulturprofilen. Hon antyder att alla stenar ska vändas på. Mannen kommer även att utestängas från Nobelfesten.

Kände till "mildare" former av trakasserier

Samtidigt erkänner Danius i en intervju med DN att hon själv kände till att mannen trakasserat kvinnor.

– Ja, jag har hört talas om det. Ja, tafsningar och skamliga förslag. Men inte den typen av grova övergrepp som nu framkommit, handlingar som är rent kriminella, säger Sara Danius till tidningen.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.