Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alice Bah Kuhnke tar #Metoo till Cannes

Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Foto: HAMPUS HAGSTEDT
Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kulturministern Alice Bah Kuhnke och Svenska Filminstitutet tar Metoo till filmfestivalen i Cannes.

Flera tunga parter är redan engagerade i det stora seminarium som ska hållas på plats. En större Hollywoodstjärna väntas bland gästerna, medan Eva Röse kommer att stå för öppningsanförandet:

– Jag hoppas att det kommer att bli mäktigt, säger skådespelerskan på plats i Filmhuset i Stockholm.

När höjdpunkterna för filmfestivalen i Cannes släpptes på torsdagen, stod Sverige och framförallt Metoo högt på agendan. Sverige kommer nämligen att tillsammans med den franska kulturministern Françoise Nyssen som även lyckats engagera festivalchefen Thierry Fremaux, att hålla i ett stort evenemang kopplat till just Metoo-rörelsen.

– Kulturministern Alice Bah Kuhnke har gett oss i uppdrag att hålla det här seminariet. Vi hade ju 2016 ett seminarium, och det här är både en uppföljning på det eftersom det fick stor internationellt genomslag. Men också en uppföljning på vad som hände efter Harvey Weinstein, förklarar Svenska Filminstitutets vd Anna Serner under en pressträff.

 

LÄS MER: 56 kvinnliga artister släpper #metoo-låt 

 

Både Sveriges och Frankrikes kulturminister kommer att finnas på plats, samt även personer som jämställdhetsforskaren Stacy Smith, filmaren Aida Begic, svenska skådespelerskan och regissören Bahar Pars och Anna Serner själv.

– Vi jobbar på att få dit en av de riktigt stora Hollywoodstjärnorna, och det förefaller sannolikt att det kommer att gå igenom.

 

Eva Röse är öppningstalare

Eva Röse är öppningstalare för att förklara varför Metoo fick ett så oerhört genomslag just i Sverige:

– Jag är medlem i #tystnadtagning, och kommer berätta hur vi har arbetat och om om den otroliga vågen som följde. Det känns fantastiskt häftigt att vi gör det här, otroligt värdigt, och naturligtvis i tiden, säger hon. 

 

LÄS MER: Mede hyllas – efter starka #metoo-talet 

 

Metoo förväntas prägla festivalen, och Anna Serner berättar att även andra länder kommer att delta:

– Det förbereds olika manifestationer på gatorna av olika länder, och som jag förstår det så planerar de att göra något efter vårt seminarium. Oklart dock vad.

Filmfestivalen i Cannes pågår den 8-19 maj. Från Sverige deltar även filmen ”Gräns” som är en filmatisering av en novell av John Ajvide Lindqvist.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.