Alice Babs dotter sågar dokumentären

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Titti Sjöblom med sin mamma Alice Babs.
Foto: Nils Petter Nilsson

Alice Babs, 89, dotter har nu sett SVT-dokumentären om sin mor.

Och Titti Sjöblom är starkt kritisk.

– Det är så mycket okunskap och spekulationer, vi har så mycket fakta som de här människorna inte har så jag lämnar svaren till Thomas, säger hon och syftar på advokaten Thomas Bodström som kopplats in för att granska dokumentären.

Samtidigt står SVT och dokumentärfilmarna bakom sitt verk.

I kväll sände SVT:s "Dokument inifrån"-dokumentären om Alice Babs, 89, som är satt under förvaltarskap.

Den har redan innan sändning blivit vida diskuterad. Alice Babs vänner är kritiska bland annat till det kontaktförbud som utfärdats, och i filmen får man se hur bland andra Jan Malmsjö försöker besöka Babs, förgäves.

Filmen är kritiserad av Titti Sjöblom, 64, dotter till Alice. Hon har anlitat stjärnadvokaten Thomas Bodström, 51, för att granska den. Direkt efter sändning säger hon:

– Det är inte ens ett försök att ta reda på fakta. De här som pratar har aldrig överhuvudtaget hört av sig till familjen. Och de flesta har aldrig umgåtts med min mamma tidigare, så jag lämnar det här till Thomas, säger hon.

Hon vill inte svara på om hon via Bodström kommer att vidta några åtgärder.

– Det jag sagt tidigare till Expressen stämmer ju, fortsätter hon syftandes på uttalanden hon gjorde i onsdagens tidning där hon sa:

– Jag tycker att min mamma, som är gravt dement, blir otroligt utnyttjad i någonting som vi i familjen vet att hon aldrig skulle ställa upp på.

Johan Bråstad, projektledare på "Dokument inifrån" och dokumentärfilmarna Anna-Lena Lodenius och Lotta Hellman befann sig på redaktionen då dokumentären sändes. Anna-Lena Lodenius berättar att hon fick kontakt med Alice då den folkkära sångerskan sökte att berätta sin historia via journalister hon kände. Lodenius blev den som mötte henne, de sågs flera gånger under våren för timslånga samtal.

– Allting ska tas ifrån mig, det bryr jag mig inte om. Men jag vill kunna gå ut och köpa en glass, lära mig gå och sådana där saker, säger Alice Babs i dokumentären.

– Jag har varit på gränsen till att bli nästan hysterisk av ilska, säger hon vidare i dokumentären.

Anna-Lena Lodenius, Johan Bråstad och Lotta Hellman har inte pratat med Titti efter sändning, men säger då de hör hennes uttalanden:

– Så är det inte. Det stämmer inte, säger Lodenius.

Vad tror ni kritiken grundar sig i?

– Det är samma som före programmet, att vi inte tagit del av journaler, dokumentationen. Det är helt uppenbart att en utomstående inte får läsa en annan människas journaler. Men muntligen vet vi ganska väl vad hon har för diagnoser, det har vi tagit del av. Vi vet ganska väl vilken relation de här personerna i programmet har haft med Alice, säger Lodenius.

Lotta Hellman:

– Via Lena Arenbjörk (förvaltaren) har vi fått en tydlig bild av vad oron och kritiken handlat om. Det tar vi upp i programmet. Vi vet att det finns anklagelser mot de före detta grannarna. Vi har låtit dem svara på den, säger hon.

– För oss är det i grunden en fråga om vad en förvaltare ska göra och vad en förvaltare får göra. Det är en fråga som förtjänar diskuteras. Det är väl tydligt att det går utmärkt att prata med Alice, det gick i alla fall i våras, säger Johan Bråstad.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.