Alí Alariks tuffa scen i ”Snabba Cash”: ”Jag var helt slut efteråt”

Tim spelas av 16-åriga Alí Alarik.
Foto: Netflix
”Snabba Cash” är Netflix nya succéserie.
Foto: Netflix

Den desperata tonåringen Tim dras allt djupare in i den undre världen. 

Tim spelas av Alí Alarik, 16, som berättar om de påfrestande scenerna i Netflix succéserie ”Snabba Cash”. 

”Tim har det väldigt jobbigt i scenen och då är det också väldigt krävande att leva sig in i Tim”, skriver Alí Alarik till Expressen.

2006 kom succéromanen ”Snabba Cash” av Jens Lapidus ut och efter fyra år blev boken film. Filmen fick senare två uppföljare som utgick från Jens Lapidus andra böcker.

Nu, 15 år senare, får vi se Netflix version av ”Snabba Cash” –serien som skildrar den kriminella världen i Stockholm, men utan koppling till den tidigare originalberättelsen.

I rollistan hittar vi 16-åriga Alí Alarik. Han gör sin skådespelardebut i serien och spelar karaktären Tim – en tonåring som motvilligt dras in i gängkriminaliteten. 

”Till en början får Tim uppleva vissa positiva känslor när han dras in i kriminaliteten, men ganska så snabbt blir han allt mer stressad och rädd i takt med att han blir mer indragen i den världen. Tim får sitt liv förstört för att han vill vara tuff och tjäna pengar och för många unga är det som för Tim, fast på riktigt. Det känns orättvist när jag tänker på att det ser ut så i världen.”, förklarar Alí Alarik i ett mejl. 

Likheterna mellan Tim och Alí 

När Alí Alarik provspelade för rollen trodde han först inte att han hade någon chans. Han låg nämligen hemma sjuk i 39 graders feber. I stället för att göra sin audition på plats fick han skicka in ett så kallad ”self-tape”, alltså skicka in en förinspelad scen.

 ”Jag gick och väntade ett tag och sen fick jag komma på call back och sedan några call backs till. Totalt blev det sex provfilmningar mot olika motspelare innan rollen var min. Sen ringde Jesper Ganslandt (regissören för ”Snabba Cash” reds. anm.) på min telefonsvarare. Han trodde han pratade med mig, och berättade för min telefonsvarare att jag hade fått rollen”, skriver Alí.

Men att Alí sedan fick rollen kanske inte var så konstigt. Det finns nämligen flera likheter mellan karaktären Tim och Alí själv. 

”Både jag och Tim bråkar med vänner, med pappa, har skilda föräldrar och sånt. Tim är ju väldigt hård mot sin pappa och pappan försöker hjälpa Tim, men Tim litar inte på det och klarar inte att ta emot pappans stöd. Sådär hård skulle jag ha väldigt svårt att vara själv. När jag fick rollen var jag nog lite mer lik Tim än nu”, skriver han. 

”Jag var helt slut efteråt”

”Snabba Cash” är Alí Alariks skådespelardebut, och det var flera saker som kändes ovant och svårt. Han berättar bland annat att det var svårt att leva sig in och visa Tims känslor i stället för sina egna. 

”Den scenen när vi är på hustaket var väldigt påfrestande. Jag skulle bland annat gråta. I den färdiga scenen utspelar sig detta bara under en kort stund, men den dagen fick jag stå i många timmar i det där tillståndet. Jag var helt slut efteråt. Tim har det väldigt jobbigt i scenen och då är det också väldigt krävande att leva sig in i Tim. Det är otäckt när Ravy hotar, skriker, och slår pistolen i Tims huvud”, skriver han. 

”Annorlunda mot hur mitt liv var innan”

I framtiden hoppas Alí Alarik att han får fortsätta att jobba som skådespelare – och att han kommer in på teaterlinjen på gymnasiet. 

”Såklart så känns det annorlunda mot hur mitt liv var innan. Jag får meddelanden på Instagram från folk runtom i världen, bland annat från Indien, Argentina och Tyskland eftersom serien visas i mer är 190 länder. Folk är så engagerade och snälla, det är väldigt roligt”, avslutar Alí Alarik. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.