GICK TILL ATTACK. Älgen blev aggressiv och gick till attack mot Lasse Holm och hans fru. "Jag flydde in i köket och älgen stannade precis vid trappan", säger Lasse Holm. "Det var väldigt hotfullt."
GICK TILL ATTACK. Älgen blev aggressiv och gick till attack mot Lasse Holm och hans fru. "Jag flydde in i köket och älgen stannade precis vid trappan", säger Lasse Holm. "Det var väldigt hotfullt."

Älgen anföll Lasse Holm

Publicerad
Uppdaterad
Det började som ett fascinerande möte mellan Lasse Holm och en älg. Men det slutade i skräck och Lasse fick fly från den aggressiva älgen.
- Han rusade rakt emot mig, jag fick kasta mig in i köket, säger Lasse Holm.
Lasse Holm, 65, klippte gräset på sin tomt utanför Karlsborg i Västergötland i onsdags då en älg dök upp på ägorna.
- Jag har alltid önskat att få se en älg. Jag smög runt den för att ta bilder men då gick den plötsligt in på vår tomt. Den började käka på ett nysått körsbärsträd och ett gammalt äppelträd som vi älskar, berättar Lasse Holm.

Kastade en träsko

För att försöka få bort älgen kastade Lasse en träpåk på den. Men den gick då vidare till blommorna och Lasse kastade en träsko i huvudet på den.
- Då blev han galen och rusade rakt mot mig. Jag flydde in i köket och älgen stannade precis vid trappan. Min hustru stod på andra sidan trädgården och klappade händerna och skrek för att skrämma bort den, då attackerade han henne så att hon fick fly in på torrdasset.
Älgen lämnade sedan trädgården. Men när Lasse och ett sällskap kom tillbaka från ett bad var den tillbaka.
- Vi blev så jäkla sura och försökte få bort den. Men då anföll den oss igen. Det var helt absurt. Jag hade sett fram emot att möta en älg och så är den så här läskig. Det var väldigt hotfullt.
FÖRSÖKTE SKRÄMMA ÄLGEN. Lasse Holm kastades en träpåk och en träsko på älgen. Foto: Sven Lindwall

"Den var gigantisk"

Älgen, som Lasse uppskattar var runt 165 centimeter i mankhöjd, har inte synts till sedan dess.
- Den var gigantisk. Det var fascinerande, men läskigt. Kommer den tillbaka får jag ta råd av en jägare. I november blev en älg påkörd på våra ägor och då ringde jag en jägare som bor i närheten så att han fick avliva den. Den här gången blev det ju en annan upplevelse.
- Älgkor försvarar ju sin avkomma och det kan också vara en kalv som precis har stötts bort av sin mamma. En del älgar är också speciella och ilskna, som människor. Man ska passa sig, det är inte lätt att skrämma bort en älg, säger Karl-Axel Falk, förste vice ordförande i Jägarnas Riksförbund.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag