Foto: ROGER TILLBERG / STELLA PICTURES REPORTAGEFOTOFoto: ROGER TILLBERG / STELLA PICTURES REPORTAGEFOTO
 Foto: ROGER TILLBERG / STELLA PICTURES REPORTAGEFOTO
Foto: PIERRE BJÖRK / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLABFoto: PIERRE BJÖRK / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB
 Foto: PIERRE BJÖRK / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB

Alfredsons sista svåra tid i livet

Publicerad

Hasse Alfredson avled på Danderyds sjukhus, där han varit inlagd de senaste dagarna.

Den sista tiden var svår för den folkkäre skådespelaren, regissören och komikern.

Hasse Alfredson hade dragit sig tillbaka från rampljuset och levde isolerad tillsammans med hustrun Gunilla Alfredson i huset på Lidingö.

–  Jag har tappat all lust. Jag skriver ingenting. Jag gör ingenting. Jag bara går omkring och gnäller, sa han till tidningen då, sa Hasse Alfredson till DN i samband med sin 80-årsdag.

För fyra år sedan mottog Hasse Alfredson sin Hedersguldbagge på Guldbaggegalan och höll då ett långt och bejublat tacktal. Det skulle bli hans sista stora framträdande.

Under söndagskvällen meddelade Hasse Alfredsons familj att den älskade skådespelaren, komikern och regissören gått bort, 86 år gammal.

"Nästan sant blev det som du ville att det skulle stå på din gravsten: ’Log och dog’. Tack till alla ni som hjälpt till den här tiden och till er som tittat, lyssnat och skrattat genom åren", skriver familjen i ett uttalande till TT.

Hasse Alfredson hade varit sjuk en längre tid och somnade in "lugnt och stilla", enligt sonen Daniel Alfredson.

– Han dog för ett par timmar sedan. Han har legat ett par dagar på Danderyds sjukhus, sa han till TT under söndagen.

Hasse Alfredsons dotter Sofi Landström hänvisar till familjens uttalande till nyhetsbyrån. 

– I nuläget har vi bara meddelat det så att alla vet, säger hon.

 

LÄS MER: Stjärnornas hyllningar till Hasse Alfredson 

Alfredson drog sig tillbaka

De sista åren levde den folkkära skådespelaren ett tillbakadraget liv tillsammans med hustrun Gunilla Alfredson, som han gifte sig med 1956.

2013, samma år som han tilldelades sin Hedersguldbagge, skulle Hasse Alfredson ha uppträtt på Lunds humorfestival. Hasse Alfredson tvingades dock ställa in sin medverkan efter att ha brutit en arm.

Därmed blev Guldbaggegalan hans sista stora framträdande i officiella sammanhang.

I december förra året berättade Gunilla Alfredson om sin mans beslut att dra sig tillbaka.

– Han är inte så bra. Men han finns fortfarande. Men han kan ju inte uppträda på något sätt. Han är lite gammal så han orkar inte längre. Det är så det är, sa Gunilla Alfredson då.

Hon berättade också om hur vardagen fungerade:

– Han bor hemma och sköter sig hemma.

Gunilla Alfredson sa då också absolut nej till att hennes make skulle uppträda igen.

Inför sin 80-årsdag, 2011, berättade Hasse Alfredson för Dagens Nyheter att han tappat kreativiteten under de senaste åren. 

– Jag har tappat all lust. Jag skriver ingenting. Jag gör ingenting. Jag bara går omkring och gnäller, sa han till tidningen då.

 

LÄS MER: Här är guldkornen vi aldrig glömmer

Sonen omkom i olycka

I samband med sitt bejublade framträdande under Guldbaggegalan 2013, det sista offentliga framträdande han gjorde, berättade Hans Alfredson för Expressen att han memorerat hela sitt tal.

– Jag hade gått och tänkt på vad jag skulle säga i dag. Men jag hade inget manus. Det var jättefint. Det är ett mycket berömt pris och jag blev väldigt glad, sa Hasse Alfredson.

Han avslutade sitt tacktal med en sång, samtidigt som sönerna Tomas och Daniel sjöng med i "True love", känd av Bing Crosby och Grace Kelly. Han har flera gånger uttryckt stolthet över sina söner, som båda är filmregissörer. 

Hans Alfredson gjorde sin sista filmroll 2010, som mördaren i "Luftslottet som sprängdes". Filmen regisserades av sonen Daniel.

1967 drabbades familjen Alfredson av stor sorg när sonen Mats omkommer i en olycka. 

– Mats var fem år. Han stoppade in en radioantenn i en väggkontakt. De såg likadana ut. Jag var i rummet och såg allt. Jag kom till sjukhuset i pyjamas med Mats. Gunilla var hemma med de andra barnen, sa Hasse Alfredson till tidningen Corren 2002.  

Men han tog sig igenom sorgen.

– Jag kunde ju inte bara lägga av. Vi hade ju de andra barnen att tänka på, fortsatte Hasse Alfredson.

Hasse Alfredson blev 86 år gammal.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag