Alexandra Rapaports pengaklirr: ”Det var som att vinna på lotto”

Skådespelaren Alexandra Rapaport har gjort flera stora roller. Men det bäst betalda skådespelaruppdraget spelar hon sig själv.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
I ”Heder” spelar Alexandra Rapaport mot bland andra Julia Dufvenius, Anja Lundqvist och Eva Röse. En tredje säsong har nyligen spelats in.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Alexandra Rapaport är en av Sveriges flitigaste skådespelare. 2017 startade hon dessutom ett produktionsbolag. 

Men lönekuvertet är inte särskilt fett för den hårt arbetande skådespelaren.

I podcasten, ”Fundamentalt, om pengar!”, avslöjar hon vilket jobb som gett henne bäst betalt. 

– Det var som att vinna på triss, säger hon i podden.

Ständigt aktuella Alexandra Rapaport, 49, går just nu att se i den andra säsongen av ”Heder” på Viaplay. I höst spelar hon ”Sonja” i ”Gåsmamman” och senare släpps den åttonde säsongen av ”Morden i Sandhamn”. 

Samtidigt driver hon produktionsbolaget Bigster.

– Jag jobbar ihjäl mig. Jag jobbar dygnet runt med Bigster. Vi utvecklar manus för ”Heder” 3, vi håller på att klippa ”Gåsmamman” och sen är det andra produktioner i pipen (på gång reds. anm.), säger hon i podcasten ”Fundamentalt, om pengar!”.

För att orka med det höga arbetstrycket investerar hon i sin hälsa. Bland annat så tränar hon och går i terapi.

– Jag var hos min terapeut som sa: ”Jag tror du är en arbetande människa, Alex, du är bara det. Det är ditt livselixir”. 

Har höga lån

Skådespelaren har prisats för sin insats som ”Sonja” och för fyra år sedan startades produktionsbolaget, som har producerat succéerna ”Gåsmamman” och ”Heder”. Trots framgångarna innebär det inget klirr i kassan. 

– Rent privatekonomiskt är det ingen jätteskillnad. Men vi har det bra. Vi har vår lägenhet, men höga lån. Ekonomin har aldrig varit min drivkraft. Men det är klart det finns en grund för det, säger hon.

Pengarna hon tjänar går nämligen rakt in i produktionsbolaget, som hon driver tillsammans med tidigare kanaldirektören på Discovery, Calle Jansson. 

– Det vi har tänkt är att vi vill satsa långsiktigt, vi vill bygga Bigster utifrån kvalitet. Jag har kommit upp i ganska höga arvoden som skådespelare för tv och film. Men vi låter det vara innestående. 

Alexandra Rapaport har prisats för sin roll som ”Sonja”. Inspelningarna av femte och sjätte säsongen av ”Gåsmamman” är klara och i höst sänds den näst sista säsongen på Cmore.
Foto: JOHAN PAULIN / TV4/C MORE

Bäst betalda rollen

Alexandra Rapaport har en diger rollista på sitt cv. ”Tsatsiki, morsan och polisen”, ”Sommaren med Göran” och ”En gång i Phuket” är bara ett axplock från hennes framgångsrika karriär. Men det är inte synonymt med ekonomisk framgång, menar hon.

– Jag tror det är olika saker att komma nån vart ekonomiskt. Det är få förunnat. Du kommer ingen vart som kulturarbetare ekonomiskt, däremot karriärsmässigt. 

I podden avslöjar hon vilket skådespelaruppdrag som hon fått bäst betalt för. Kanske något otippat är det i en reklamfilm för möbelvaruhuset Ikea.

– Det var en film om mig och då fick jag hitta på själv, då var jag alla på en inspelning. Det var en dröm där jag låg i deras sköna sängar, där jag spelade regissör, fotograf och så. 

Men hur mycket hon tjänade vill hon inte avslöja.

– Det var ju ingen som såg den. Det var som att vinna på triss. Jag fick två sängar, jag tänker inte säga hur mycket, men jag fick jättebra. 

Rapaport avslöjar detaljerna bakom succén ”Gåsmamman”

Rapaport avslöjar detaljerna bakom succén ”Gåsmamman”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.