Alexandra Rapaports drag mot maken: ”Motarbetade honom”

”Den riktiga verkligheten förlorade vi för längesedan”
Alexandra Rapaport är aktuell med ”Morden i Sandhamn”.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Alexandra Rapaport.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Rapaport med maken Joakim Eliasson.
Foto: CECILIA ÖSTERBERG / IBL

Alexandra Rapaport går en hektisk höst till mötes.

Nu berättar hon om känslorna inför sista säsongen av ”Gåsmamman”, vad hon drömmer om i framtiden och om hur det är att jobba tillsammans med maken Joakim.

– Jag hade sån ångest, jag tänkte att det aldrig mer skulle bli samma sak, säger hon.

”Gåsmamman”, ”Heder” och ”Morden i Sandhamn”. Alexandra Rapaports, 50, säsongspremiärer duggar tätt i höst.

Därför ser hon till att ladda batterierna på bästa möjliga sätt: i solen. När Expressen talar med henne befinner hon sig på Mallorca, bakom sig har hon en vår som bland annat bestått av långa inspelningsdagar när Martina Haags romaner ”Det är något som inte stämmer” och ”Livet går så fort” filmatiserats.

– De är så bra, så man får hoppas att vi någonstans lyckas fånga den känslan som är i böckerna och gestaltar det, säger Alexandra Rapaport.

Men filmen kommer först 2023. Närmast i tiden ligger ”Gåsmamman” där den sjätte och avslutande säsongen har premiär 29 augusti.

– Gåsmamman är jag nervig för. Det här är någon slags avslutande säsong, den är lite.. ja, jag är väldigt nyfiken på hur den här kommer tas emot. Och lite nervös.

– Jag har varit lite som spindeln i nätet de senaste säsongerna, ja kanske mer då. Jag känner att min roll är att ta mycket ansvar för hur vi har det, stämning, arbete och mycket kärlek.

Hur har de senaste åren med ”Gåsmamman” varit?

– Det är ett väldigt speciellt projekt. Jag tror att det är därför som vi har trogna tittare, jag tror att folk känner vad det är med den här familjen. Jag tror att det på något sätt strålar igenom hela serien. Våra relationer är på riktigt, även om de i verkligheten ser lite olika ut mot fiktionen.

Berätta!

– Det har skapat starka band. Framför allt barnen, de har blivit vuxna. Jag har sett dem bli vuxna och jag har sett hur de utvecklats som människor och skådespelare och hur de har hittat vilka de är och vad de kan. Jag känner en otrolig stolthet. Vi är inte bara kolleger, jag tycker att de är mina extrabarn.

Känns det lite skönt att det snart är över, eller är det bara jobbigt?

– Det känns faktiskt bara jobbigt. Det känns bara jobbigt. Det är vi på något sätt. Sedan kan jag som skådespelare känna att jag behöver göra olika roller, men nej, jag tycker inte att det känns så kul.

Alexandra Rapaport: ”Jag motarbetade honom”

Senare i höst har säsong tre av ”Heder” premiär, Rapaports egen serie hon varit med och tagit fram. Gemensamt för både ”Heder” och ”Gåsmamman” är att hennes man sedan 20 år, Joakim Eliasson, funnits med bakom kulisserna som både regissör och producent.

Mysigt – kanske ni tänker. Men så tänkte inte Alexandra Rapaport när det först stod klart att de skulle bli kolleger.

– Han kommer från reklamfilmsvärlden och har i och för sig så länge vi känt varandra pratat om att göra drama. Men det är inte samma grej som att kunna det, säger hon och fortsätter:

– Jag motarbetade honom, jag tänkte att han kanske skulle vara medioker.

Det gick till och med så långt att hon övervägde att sätta hårt mot hårt – för att slippa jobba med honom.

– Jag hade panik när han ville gå vidare och göra annat, jag var beredd att fimpa hela ”Gåsmamman” för det. Vi hade en bra historia och Jocke hade fått göra tre avsnitt, vilket jag också var väldigt skeptisk till, men de var väldigt bra.

– Men jag blev övertalad. Under första inspelningsveckan har jag för mig att vi bråkade och jag var väldigt irriterad. Men sedan var det som att något släppte, säger Alexandra Rapaport.

Draget mot maken: ”Motarbetade ju det här ganska länge”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.