Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Alexander Skarsgårds svåra förbannelse

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: RICHIE BUXO / SPLASH NEWS / RICHIE BUXO / SPLASH NEWS SPLASH NEWS
Foto: PAUL DRINKWATER / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: PAUL DRINKWATER / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: SUPPLIED BY LMK / SUPPLIED BY LMK/ALL OVER PRESS LANDMARK MEDIA LTD

Från såpan ”Vita lögner” till prestigefyllda ”Golden globe”.

Det har varit en lång väg att gå för Alexander Skarsgård, 41. I decennier har skådespelaren fått kämpa mot snyggstämpeln – för att till slut vinna branschens absoluta erkännande.

– Är man hunkig, då kanske ens talang hamnar lite i skymundan, så får man kämpa lite extra. Det har Alex verkligen fått göra, säger vännen och skådespelaren Linus Wahlgren.

Det var den 7 januari som Alexander Skarsgård till slut tog hem film-och tv-världens näst finaste pris. En tung Golden globe, den första till Sverige sen Lasse Hallström gick och vann med ”Mitt liv som hund” 1988. 

Man kan förstås inte tävla i skådespeleri. Men på Alexander Skarsgårds kroppsspråk syntes det att priset var viktigt. Efter att redan plockat hem en Emmy, pressade favorittrycket mot hans axlar. Han log lite snett mot kameran medan nomineringarna lästes upp, för att sedan dra en djup lättnadens suck innan han reste sig för att ta emot priset: Bästa manliga biroll för insatsen som hustrumisshandlaren Perry Wright i HBO-serien ”Big little lies”.

– Det känns fantastiskt. Jag är jättestolt över Alex och tycker att han gör en fantastisk rollprestation också, säger mamma My Skarsgård några dagar senare. 

Stjärnorna i "Little big lies".
Foto: JORDAN STRAUSS / AP TT NYHETSBYRÅN

Under Emmy-galan satt hon i publiken, och Alexander vände sig då till henne i sitt tacktal. Nu befinner hon sig själv på resa och har inte ens hunnit prata med sonen  i kölvattnet av all uppståndelse. Alexander Skarsgård tillhör ju nu den uppvaktade internationella skådespelareliten. Något som från svenskt håll fortfarande kan vara lite svårt att ta in. Vi minns ju honom som hårfagra Marcus med med mittbenan i såpan ”Vita lögner” eller som den larvigt vältränade Robinson-Micke i ”Hundtricket” (2002).

Vännen Linus Wahlgren.
Foto: /IBL / /IBL

Anton Körberg, motspelare i ”Vita lögner” hade förstås ingen aning om vilka stordåd som väntade när de jobbade med varandra under sent nittiotal. Men att Skarsgård, liksom Alicia Vikander, Tuva Novotny och Noomi Rapace tagit avstamp i såpan förvånar honom inte:

– Det är världens bästa skola. I Hollywood gör du maximalt två minuter film om dagen, där gjorde vi minst 46. Två avsnitt om dagen.

Kunde man ana hans talang redan då?

– Det var ju inte så konstigt med hans uppväxt att det blev den banan. Sen är han ju rolig som fan!

Just den där humorfaktorn är något som Alexander Skarsgård på senare år har visat upp frikostigt i diverse internationella talkshows. Han har bland annat utmanat Stephen Colbert på en Kalles kaviar-duell. (Colbert såg ut som att han skulle kräkas.) Men i Sverige började det redan med den numera kultförklarade ”Hundtricket”. Linus Wahlgren lärde känna Alexander Skarsgård då, och sen dess har det varit vänner.

– Alex har ju alltid varit bra, berättar Wahlgren.

– Kameran gillar ju honom. Inte bara för att han är lång och ser jävligt bra ut, det är ju alltid positivt för en film, utan för att han är väldigt duktig.


Foto: SUPPLIED BY LMK / SUPPLIED BY LMK/ALL OVER PRESS LANDMARK MEDIA LTD

Ibland känns det nästan som att man glömmer att han blev Guldbaggenominerad för den rollen? Särskilt när det vevats Youtube-klipp från den där avklädda bastuscenen i åratal nu…

– Absolut. Men tittar man på ”Hundtricket” i dag, så ser man ju hur han verkligen tar till vara på sina scener.

Tror du att hunkstämpeln varit en belastning för honom, som skådespelare?

– Man hamnar ju i fack som man får kämpa sig ur, och det tar ett tag. Är man hunkig, då kanske ens talang hamnar lite i skymundan, så får man kämpa lite extra. Det har Alex verkligen fått göra, framför allt där borta (USA). Samtidigt var han ju svinbra redan i ”Generation kill”, säger Wahlgren och syftar på Skarsgårds första stora amerikanska tv-serie.

Någon som umgicks med Alexander, tiden kring det internationella genombrottet, var skådespelerskan Sara Sommerfeld. De hade spelat mot varandra i kärleksfilmen ”Vingar av glas” (2000).

– Sen bodde vi tillsammans ett gäng kompisar, umgicks, och provade lyckan i LA. Det var innan han fick rollen i ”Generation kill”. Då verkligen kämpade han i motvind, berättar hon.

– Jag har suttit med honom när han har läst manus, sprungit på castings och ingenting hände. Så det är verkligen roligt att det lossnade för honom. Jag vet vilket hårt arbete som ligger bakom.

Alexander Skarsgård har prisats stort för sin roll i ”Big little lies”.
Foto: CHRIS PIZZELLO / AP TT NYHETSBYRÅN

Även hon vittnar om hur Alexander lite fått kämpa sig ur snyggfacket.

– Han hade ju mycket snyggroller, för att han är snygg. Men han är så mycket mer än det, och det är det som visar sig när han får en roll som den i ”Big little lies”.

I serien är Skarsgård omgiven av kvinnor som han noggrant tackat i sina tacktal. Men privat har skådespelaren varit mer restriktiv med att berätta om kvinnorna i sitt liv. Han har tidigare varit ihop skådespelerskan Kate Bosworth och modellen Alexa Chung. Men lär nu vara singel. Det kanske passar hans hängivenhet för yrket. För Alexander har genom åren blivit känd för att ge allt. Medproducenten av den gudomliga Tarzan-kroppen, tränaren Magnus Lygdbäck, berättar från LA hur han ibland fick lägga band på stjärnan:

– Det är precis som nu när jag har jobbat med Alicia Vikander, man får tvinga dem att slappna av, ta en ledig dag, och tagga ner. Enda gången vi inte var överens var när jag la in en extra dag vila, och han ville köra på.

Det låter målmedvetet?

– Ja. Alex är supermotiverad och strukturerad. Men det som är mest fantastiskt är människan: Han glider runt utan assistent, när alla andra har det. Dyker alltid upp i tid, har stenkoll, kommer ihåg vad folk pratar om, ser den lilla människan. Det är otroligt imponerade.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.