Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alexander Rybaks svåra avgiftning efter missbruket

I elva års tid var Eurovisio song contest-vinnaren Alexander Rybak svårt beroende av sömntabletter och antidepressiva. I fredagens ”Skavlan” berättar artisten nu om hur missbruket påverkade hans karriär.
I programmet berättar artisten om sitt missbruk.
Hur det till slut gav honom hallucinationer.
Rybak i Let's Dance 2011.Foto: OLLE SPORRONG

I elva års tid var Eurovisio song contest-vinnaren Alexander Rybak svårt beroende av sömntabletter och antidepressiva.

I fredagens ”Skavlan” berättar artisten nu om hur missbruket påverkade hans karriär – och den smärtsamma avvänjningen som fick honom att hallucinera.

– Jag hallucinerade massor i januari och februari. Jag hade helt sinnessjuka kramper. Som en följd av det sov jag som mest två timmar per natt, säger han i SVT-programmet.

Det var i juni som Eurovision Song Contest-artisten Alexander Rybak gick ut på sin Instagram och berättade att han under de senaste elva åren missbrukat sömntabletter och antidepressiva.

”Sakta men säkert börjar jag känna igen mig själv igen. De senaste åren har tabletterna gjort mig svag och rädd. Det påverkade inte bara min hjärna utan också mina muskler och mage. Det förstörde min relation med människor, men det värsta av allt var att det nästan förstörde min vilja att leva”, skriver artisten på Instagram.

Nu gästar Alexander Rybak Fredrik Skavlan i SVT:s ”Skavlan”, och berättar om den svåra avvänjingsprocessen, som han gick igenom i början av året.

– Jag hallucinerade massor i januari och februari. Jag hade helt sinnessjuka kramper. Som en följd av det sov jag som mest två timmar per natt, säger Alexander Rybak i ”Skavlan”.

Rybak: ”Jag har skällt”

Hallucinationerna blev så svåra att han trodde att han hade myror på sina tänder.

– Mamma har ett ”roligt” filmklipp där jag säger ”mamma kan inte du ta bort myrorna jag har på tänderna”, ”nej, du har inget på tänderna”, ”jo, mamma snälla”.

Alexander Rybak slog igenom stort när han vann ”Eurovision” med ”Fairytale” 2009, och det var i samband med att karriären satte fart som han blev beroende av sina piller. Under karriärer har skandalerna avlöst varandra, och Rybak kan se nu hur det var hans missbruk som hade en finger med i spelet.

– Jag har tänkt på det, att allt som det har berättats om i media – om hur jag har slängt fiolen på ”Lotta på Liseberg” i backen, hur jag har skällt ut en ljudtekniker... Allt det har ju skett på kvällstid. För då har den sista resten av sömnpillren från dagen innan gått ut, säger han och fortsätter:

– De sista två-tre timmarna då kroppen känner att ”nu är det verkligen på tiden”. Det har jag märkt också på folk som har varit med mig, och som har bott med mig. När jag har kommit hem klockan åtta på kvällen så är det bara en sak jag undermedvetet har tänkt på, säger han.

– Och det var att få ta sömnpiller, undrar Skavlan.

– Ja.

”Skavlan” sänds fredagar 21.00 på SVT1.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.