Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Alexander Karims hyllning till Läckberg: ”Totalt ödmjuk”

Alexander Karims upplevelse av inspelningen: ”The Shining-känsla”
Alexander Karim.
Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN
Camilla Läckberg.
Foto: STELLA Pictures / Splash News

Skådespelaren Alexander Karim, 45, är aktuell med Viaplays nya dramaserie ”The box”. 

I en intervju berättar han om coronakaoset på inspelningen och skickar samtidigt en hyllning till ”Glaciär”-kollegan Camilla Läckberg.

– Hon är en entreprenör av guds nåde så hon hittar ju sätt att göra saker på som ingen annan har gjort förut, säger Alexander Karim.

”The box” är Viaplays nya seriesatsning med Peter Stormare, Anna Freil och Alexander Karim i huvudrollerna.

Serien, som beskrivs som ett psykologiskt kriminaldrama, spelas in i Stockholm, men handlar om en amerikansk polis (Anna Freil) som blir inlåst i ett rum där övernaturliga inslag snart börjar ske. Alexander Karim spelar den inlåsta polisens partner.

Men inspelningarna gick inte helt som på räls, berättar Alexander Karim. Under inspelningen smittades nämligen regissören Steve Shill av covid-19.

Kallade till krismöte

Efter flera krismöten beslutades det tillslut att inspelningarna kunde fortgå, men med regissören på länk i stället. Vilket inte var helt problemfritt.

– Man tittar på en regissör efter en tagning, som alla skådisar gör och då kan man oftast se direkt att dom gillar det här eller så. I synnerhet vi som har hållit på väldigt länge. Man ser ganska snabbt, säger han.

– Om bilden laggar då är det som att dom hatar varje tagning. Man bara ”vafan?! Jag var ju lysande!”. ”Ja, det var bra. Det var jätte bra”, ”Men säg det då”. Vafan, sitta där och lagga.

Hyllningen till Läckberg

Viaplay släppte även tidigare i år filmen ”Glaciär” på deras streamingtjänst där Alexander Karim medverkar. Manuset står deckardrottningen Camilla Läckberg, 47, för. 

Efter filmen skrev Alexander Karim och Camilla Läckberg tillsammans ljudboksmanuset till filmen.

Alexander Karim passar även på att hylla skrivarkollegan stort.

– Hon är en av de absolut finaste människorna jag någonsin träffat i hela mitt liv, mot alla. Totalt ödmjuk, säger han.

Han berättar att Camilla Läckberg hjälpte till under inspelningen av Glaciär och samarbetade nära regissören som scripta.

– Det hade hon inte behövt göra, hon är delägare i bolaget och hon har skrivit manuset. Hon hade kunnat lämna oss manuset och backa därifrån och sagt ”gå och gör filmen. Hör av er när ni är klara” men hon sa ”Jag är scripta, så slipper vi anställa en scripta”.

– Då googlade hon hur man gör det. Och satt och pluggade in det som fan i någon månad, sen kom hon och filmade, säger han.

Vid ett tillfälle satt Camilla Läck berg i sin pyjamas på golvet under inspelningen och sov halv klockan fyra på morgonen, berättar Alexander. Produktionen sa att hon kunde gå hem, men hon sa i stället att hon skulle vara här ”i skyttegravarna med er”.

– Och så bara kör hon, köttar. Ascool, säger Alexander.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.