Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Alexander Bards ilska mot Wolodarski – efter kritiken

Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski.
Foto: PAUL HANSEN / DN
Tv-profilen och artisten Alexander Bard.
Foto: OLLE SPORRONG

DN:s Peter Wolodarski skriver i en ledarkrönika att det är anmärkningsvärt att TV4 tillåter en person, som han säger varit med i högerextrema sammanhang, arbeta som profil på kanalen.

Detta har fått ”Talang”-jurymedlemmen Alexander Bard att gå till hårt angrepp mot DN:s chefredaktör i sociala medier.

Nu har krav växt på att Bard behöver tas bort från ”Talang” – varpå TV4 i sin tur svarar:

”Det är en diskussion mellan två debattörer.”

Artisten och tv-profilen Alexander Bard kritiserar DN:s chefredaktör Peter Wolodarski hårt i sociala medier.

Orsaken till utspelet bottnar i en ledarkrönika av Peter Wolodarski som publicerades den 12 januari i Dagens Nyheter där han ifrågasätter normaliseringen av rasism med hänvisning till sverigedemokraten Kent Ekeroths kommentar om dödsoffren i flygkraschen i Iran. 

I samma krönika åsyftas även Alexander Bard i kontexten att TV4 för fem år sedan ”inte hade tillåtit att ett av deras mest populära familjeprogram rymmer en profilerad medverkande som bland mycket anmärkningsvärt förra året deltog i en talkshow arrangerad av framträdande högerextremister”

Wolodarski syftar då på att Alexander Bard mötte Alternativ för Sveriges partiledare Gustav Kasselstrand i en debatt inför publik i fjol. 

Alexander Bard har i sina sociala medier vid flera tillfällen publicerat inlägg där han umgås med personer som har kopplingar till högerextrema kretsar.

https://twitter.com/Bardissimo/status/1132049216417742853

Ledarkrönikan har fått Alexander Bard att gå i taket.

”Det är verkligen dags att dra det där lilla kräket Peter Wolodarski på DN inför rätta snart. Fy fan vilken falsk jävel han är. Och det öppna samhällets allra största fiende”, skriver Alexander Bard på sin Facebooksida.

För Expressen kommenterar han händelsen vidare.

– Jag tycker det är fruktansvärt allvarligt när chefredaktören för Sveriges största morgontidning går ut och kräver att folk som inte tycker som honom ska sparkas från sina jobb.

Tv-profilen anser att Wolodarski inte borde sitta kvar som chefredaktör på Dagens Nyheter.

– Nej jag tycker det är fruktansvärt olämpligt, jag tror Dagens Nyheter skjuter sig själva i huvudet just nu, tidningen förlorar all trovärdighet, säger han.

Peter Wolodarski: ”Obegripligt”

Peter Wolodarski i sin tur anser att Alexander Bards utspel ”talar för sig självt”.

– Jag kommenterade det genom att skriva att det här var en kommentar som en profilerad TV4-medarbetare i familjeprogrammet ”Talang” gör. Jag tycker det talar för sig självt, säger han.

Chefredaktören menar att händelsen är ytterligare ett tecken på en större brutalisering av offentligheten.

– Nu råkade det drabba mig, i morgon drabbar det någon annan. Det är en väldigt ledsam utveckling, och att en sådan person frontar i ett familjeprogram som barn tittar på är för mig obegripligt, säger Peter Wolodarski.

Alexander Bard går till hårt angrepp mot dig och vill att du ska avsättas, vad tänker du om det?

– Jag skrev det här i söndags och påpekade då att han har deltagit i de här sammanhangen och interagerat med de här personerna på ett anmärkningsvärt sätt och det tyckte han inte om att jag påpekade.

Efter att krönikan publicerats säger Peter Wolodarski att han fått mycket stöd. 

– Jag har fått otroligt mycket reaktioner på senaste dagarna. Det är väldigt många som har hört av sig och tackat och säger ifrån mot det här klimatet och sättet att brutalisera offentligheten på, säger Wolodarski.

TV4 vill inte kommentera huruvida det är lämpligt att ha en profil i ett familjeunderhållningsprogram som medverkat i det kritiserade sammanhanget. På frågan om de kommer att vidta några åtgärder väljer kanalen att inte kommentera.

”Det här är en diskussion mellan två debattörer och vi avstår från att kommentera det”, hälsar Lotta Edvardsson, exekutiv producent på TV4.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10156439538001403&set=a.85169876402&type=3&theater

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.