Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Alexander Bard sparkas av TV4

TV4: ”Det passar inte att han fortsätter”.
Alexander Bard.
Foto: /IBL / /IBL
Talang-juryn med David Batra, LaGaylia Frazier, Bianca Ingrosso och Alexander Bard.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL

Alexander Bard attackerade Black Lives Matter-rörelsen och skrev att svarta borde ”jobba i stället för att leva på bidrag”. TV4 tog på lördagskvällen beslutet att sparka honom från kanalen och uppdraget i ”Talang”-juryn. 

– TV4 har varit i kontakt med Alexander Bard under kvällen och har gemensamt kommit fram till att det inte passar att han fortsätter som jurymedlem i Talang, kommenter Lotta Edvardsson, exekutiv producent för programmet. 

Bard har en annan version.

– Det här är ett beslut som har växt fram under de senaste tre månaderna, det har ingenting alls att göra med vad som hände i dag, säger Alexander Bard. 

Alexander Bard ifrågasatte på lördagen Black Lives Matter-rörelsen i ett inlägg på Twitter. I inlägget skrev han bland annat att om svarta liv ska spela roll borde de ”ta sig samman, studera hårt, skaffa jobb och tjäna egna pengar i stället för att leva på bidrag”. 

Alexander Bard: ”Det är en modern lynchmobb”

Alexander Bard har inte mycket till övers för den vrede som tweeten på sina håll har skapat. 

– Det är en modern lynchmobb. Det där är idioter som inte ens har läst min tweet. Att jag anklagas för att vara rasist för att jag uppmanar människor att skaffa ett jobb och göra rätt för sig är bara galet. Jag har även twitterhyllat en svart belgisk EU-parlamentariker, Assita Kanko, under dagen, fast det bryr de sig inte om, säger Alexander Bard. 

TV4 har under kvällen tagit beslutet att sparka honom från uppdraget som jurymedlem i ”Talang”.  

– TV4 har varit i kontakt med Alexander Bard under kvällen och har gemensamt kommit fram till att det inte passar att han fortsätter som jurymedlem i Talang, som är ett varmt underhållningsprogram på TV4 och min bedömning är att vi av hänsyn till alla inblandade inte kommer att kunna genomföra produktionen på det sätt som vi önskar, säger Lotta Edvardsson, exekutiv producent för programmet, i en kommentar. 

Bianca Ingrosso krävde Bards avgång

Alexander Bard har efter sitt inlägg kritiserats från flera håll. Jurymedlemmen och tidigare kollegan Bianca Ingrosso krävde under dagen hans avgång, annars skulle hon lämna sin roll i programmet. 

”Jag vill tydligt framhålla att jag tar det starkaste avstånd från hans uttalande”, skrev hon i ett inlägg på Instastory

Bianca Ingrosso skrev vidare att hon startade en dialog med TV4 direkt efter att hon såg Bards inlägg. 

”Medan ni ger mig skit här på Instagram så jobbar jag aktivt 'offline' med detta och det är det mest effektiva sättet att ta detta framåt”, skrev hon och fortsatte:

”Snälla lugna ned er och försök att lita på att jag inte bara tar avstånd från hans uttalande. Jag älskar Talang men nej jag kommer ej sitta i juryn ifall han är med och detta vet TV4 om”. 

– Jag har inget att säga om Bianca Ingrosso, hon får väl fortsätta sitta i juryn. Jag har en jättebra relation med TV4 men jag och mitt team har bestämt oss för att det är bättre att jag går vidare och gör mer edgy saker. Talang passar inte med den politiska, spirituella persona som jag odlat. Det här är ett beslut som växt fram under de senaste tre månaderna när jag hållit på med andra saker, säger Alexander Bard. 

”Känns schizofrent att vara med i talangjuryn”

Alexander Bard betonat att han och TV4 skils åt som vänner, men han vill nu satsa på podcasts, Youtube och andra format i stället för linjär tv. 

– Det känns schizofrent att vara med i talangjuryn. Det är som att att Rolling Stones skulle vara med i ett barnprogram. Jag är hårdrock och kan inte sitta i kycklingkostym i ett underhållningsprogram, säger Alexander Bard. 

TV4:s kommunikationschef Charlie Forsberg bemötte tidigare under lördagen Bards uttalanden och menade att han fick stå för dem själv. 

– Alexander Bard ger uttryck för sina egna privata åsikter på sina sociala plattformar och måste svara för dessa själv. Det är inte en fråga för TV4 att svara på. Däremot tar vi ansvar för de program vi sänder, sa han till Aftonbladet

Charlie Forsberg säger till Expressen att det tidigare uttalandet inte har något med kvällens beslut att göra. 

– Det gäller fortfarande att Alexander Bard ger uttryck för sina personliga åsikter på sina plattformar. Det har inte med TV4 att göra. Vi tar ansvar våra program och nu har vi lämnat besked om Talang.

Maria Brander: ”Jag blev nästan mållös”

Expressens tv-krönikör om Alexander Bards ord på Twitter om svarta.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.