Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alexander, 18, tog farväl av familjen – sedan dog han

Carina Berg och Alexander Falk under Barncancergalan 2016
Foto: FAKSIMIL KANAL 5
Alexander Falk

Alexander Falk berörde många tv-tittare när han hösten 2016 medverkade i ”Barncancergalan – Det svenska humorpriset”.

På söndag kväll, dagen före årets Barncancergala, visas dokumentären ”Filmen om Alexander” på Kanal 5.

– Dokumentären blev fantastiskt bra. Den visar hela förloppet, inte bara glädjeämnen utan även djupaste sorg, säger Alexanders pappa Thomas Falk.

Alexander Falk berörde många människor när han hösten 2016 medverkade i ”Barncancergalan – Det svenska humorpriset”. Han hade då precis fått beskedet att han inte skulle överleva sin cancer, men valde att medverka för att sprida kunskap om barncancer. I mars 2017 avled Alexander Falk, 18 år gammal.

Alexander Falk brann för att sprida information, livsglädje och kärlek till sina många följare på sociala medier. Han ville få fler människor att engagera sig och bidra till Barncancerfondens viktiga arbete för att utrota barncancer. Det var så dokumentärfilmen ”Filmen om Alexander” kom till.


LÄS MER: Vännernas avsked till Alexander Falk 


Filmen visar kampen

Dokumentärfilmaren Ann-Sofie Carringer följde Alexander för ett inslag till ”Barncancergalan” när hon fick idén att göra filmen. 

– Han funderade en stund, och sedan sa han till mig att han ville att jag skulle följa honom hela vägen. ”Då vill jag att du ska följa mig även i det sista, jobbiga slutet, så att alla förstår hur tufft det är att dö i cancer när man fortfarande är ett barn”, sa han. Alexander var en unik och fantastisk person, säger Ann-Sofie Carringer.

Alexanders pappa, Thomas Falk, säger att det känns fint att Alexanders sista önskan nu uppfylls.

- Dokumentären blev fantastiskt bra. Den visar hela förloppet, inte bara glädjeämnen utan även djupaste sorg. Den fångar Alexanders personlighet på ett lysande sätt och beskriver Alexander som den person han var. Se den! För familjen lever Alexander kvar, inte minst i den digitala världen, och det är oerhört värdefullt för oss, säger Thomas Falk.

Upptäckte knöl

Alexander Falks sjukdom upptäcktes i november 2013. På en idrottslektion såg en klasskompis att Alexander Falk hade en knöl på baksidan av ena benet. Han hade själv känt av den en tid, och Alexanders föräldrar såg till att han fick träffa en läkare. Ett halvår senare inleddes kampen. Det visade sig att Alexander hade skelettcancer. Hans föräldrar turades om att bo hos sin son på sjukhuset i Göteborg medan han genomgick tuffa behandlingar och operationer.

”Filmen om Alexander” sänds på Kanal 5 den 30 september 20:00, dagen före ”Barncancergalan - Det svenska humorpriset”.


LÄS MER: Alexander Falk, 18, har dött i sviterna av cancer 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.