Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Alexander, 18, rörd av stödet efter galan

"Du är så cool och stark", sade programledaren Carina Berg när hon hörde Alexander Falk resonera i "Barncancergalan - det svenska humorpriset". Foto: Faksimil Kanal 5
Ett tag trodde man att Alexanders skelettcancer botats, men sedan fick han metastaser i lungorna. Den 19 september i år fick Alexander veta att han bara har månader kvar att leva. Foto: Privat
För att få tiden att gå har Alexander under de tuffa behandlingarna tittat på Youtube och spelat "World of warcraft". Foto: Privat
En av grejerna på Alexanders "bucketlist". I augusti i år var familjen Falk i USA, något som Alexander drömt om sedan han var liten. "Vinsten som Alex kammade hem på Santa Monica Pier var inte lätt att få hem till Sverige", säger pappa Thomas. Foto: Privat
Med syrran. Storasyster Angelica, 22, har hela tiden stöttat och peppat sin bror Alexander. Foto: Privat
Påminnelse. Alexander Falk har tatuerat in uppmaningen "Think positive" (tänk positivt") på insidan av sin handled. Foto: Privat
Profilerna på galan rördes till tårar när Alexanders inslag visades. Foto: Faksimil Kanal 5
1 / 8

18-årige Alexander Falk som tog tittarnas hjärtan med storm vid Barncancergalan är rörd av alla hyllningar.

– Det känns overkligt att mitt liv kommer att bli så kort, men jag är lättad och lycklig över att så många människor engagerar sig och blir "Barnsupportrar" för att samla in pengar till forskning, säger han.

Fakta/Barncancergalan

* Barncancer är den vanligaste dödsorsaken för barn i åldrarna 1-14 år.

* Måndagen den 3 oktober direktsändes för andra året i rad "Barncancergalan – det svenska humorpriset" i Kanal 5. På Berns Salonger i Stockholm samlades drabbade familjer och Sveriges humorelit för att visa sitt stöd för barncancerforskningen.

* Tusentals engagerade tittare anmälde sig som "Barnsupportrar" hos Barncancerfonden.

* 35 miljoner kronor samlades in till barncancerforskningen. Det är pengar som till exempel kan räcka till att hålla 82 olika forskningsprojekt i gång under ett år.

* För att anmäla dig som "Barnsupporter", gå in på https://www.barncancerfonden.se/barncancergalan/bli-barnsupporter. Du kan också ringa till givarservice på nummer 020-90 20 90 eller sätta in pengar på plusgiro 90 20 90-0.

Alexander Falk sitter på tåget från Stockholm tillbaka mot familjens hus i Kärra i Göteborg. Han är trött men glad efter måndagens tv-sända insamling som drog in 35 miljoner kronor till barncancerforskningen.

Barncancergalans programledare Carina Berg och Alexanders idol, "Johan Falk"-skådespelaren Jakob Eklund, är långtifrån de enda som uttryckt beundran för 18-åringen som för tre år sedan fick cancer. Tusentals har gillat Alexanders inlägg på Instagramkontot @alexanderfalk och kommentarer som "Fina kloka du säger saker som inget barn ens skulle behöva tänka" strömmar in.

– Jag är så himla stolt över Alex, säger pappa Thomas Falk, 51, egenföretagare.

Han berättar att det var den 19 september i år som familjen fick beskedet om att cancern inte längre gick att behandla och om hur kort tid det var kvar. Fram till dess hade familjen hoppats att Alexander åtminstone skulle få leva 10-15 år till.

– Men vid återbesöket sade min läkare att jag nu bara har månader kvar att leva. Med lite tur kan det vara upp till tio månader kvar, men det går inte att säga, förklarar Alexander.

 

LÄS MER: Profilerna kunde inte hålla tårarna tillbaka för Alexander, 18

 

Det var på en idrottslektion för tre år sedan som kompisen Hampus märkte att Alexander hade en knöl på baksidan av ena benet. Killarna skulle volta till technomusik och Alexander medgav att han faktiskt känt av utbuktningen en tid. Föräldrarna såg till att Alexander fick träffa en läkare och då knölen opererades bort pekade allt på att den var godartad. Ett halvår senare fick familjen veta att Alexander hade skelettcancer.

– Allt började plötsligt gå långsamt. Jag blev rädd när jag fick höra att jag hade cancer, jag tvingades hoppa av skolan och bo på sjukhus nästan hela tiden. Det var jättemycket sol utomhus, men det kändes som att jag satt i fängelse för jag fick inte ens öppna fönstret i min sal för att det var byggdamm utanför, minns Alexander.

Hans mamma Gunilla, 48 år och domstolshandläggare, och pappa Thomas turades om att bo hos sonen på Drottnings Silvias barnonkologavdelning i Göteborg.

Cellgifterna var tuffa.

– Jag mådde hur dåligt som helst, kunde inte röra på mig och spydde hela tiden, säger Alexander.

 

LÄS MER: Peter Forsberg: Har kommit nära sjukdomen

 

Carina Berg hyllade Alexander under Barncancergalan.

För att få tiden att gå tittade Alexander, som tidigare hållit på med hinderträningsformen parkour, på Youtube, bland annat på Joakim "Jockiboi" Lundells stuntmanskämt. Och så har han spelat massor av "World of warcraft". Ett tag var Alexander bäst av alla cirka 600 000 spelare som är på samma server som han.

Efter fem operationer trodde man att Alexander var frisk, men cancern hade spridit sig till lungorna.

Och för drygt två veckor sedan sade läkarna att hoppet om att kunna bota Alexander är ute.

Vad tänker du om allt du har varit med om under de här tre åren?

– Jag tänker mycket på livet. Det känns overkligt att det kommer att vara så kort. Jag stressar för att hinna med allt innan jag är borta. Andra tänker att de kan göra saker i morgon. Jag vet att jag måste göra det jag vill så fort som möjligt om jag ska hinna med min "bucketlist".

Vad står det på din lista?

– En grej var att få träffa Jakob Eklund som spelar Johan Falk och det fick jag ju vid måndagens Barncancergala. En annan grej är att få folk att bli "Barnsupportrar" för Barncancerfonden och det lyckades vi ganska bra med vid galan. Och så vill jag hoppa fallskärm.

Har du några tankar om vad som händer efter döden?

– Jag tror på något slags karma, har man gjort något bra så händer något bra efteråt.

Vad tänker du kring din familj och dina vänner?

– Jag hoppas att kunna lämna dem med fina, bra minnen, så att de inte bara minns det dåliga och jobbiga.

Är du rädd?

– Nej, egentligen slutade jag att oroa mig för tre år sedan. Jag kan ändå inte styra vad som händer och då är det dumt att gå runt och vara ledsen.

I vilka lägen är du ledsen?

– När jag är för mig själv och tänker på det här. Jag har fått ett helt annat sätt att tänka än vad jag hade tidigare.

Vad har du lärt dig?

– Att ta vara på det jag har och behandla folk som jag själv vill bli behandlad.

Alexander fortsätter:

– Min mamma och pappa betyder allt! De hjälper mig att göra allt jag vill. I augusti var vi i Hollywood och gick "The Walk of fame" och i fjol åkte vi på kryssning i Karibien. Och min syster Angelica har hälsat på mig mycket när jag legat på sjukhus.

Ända sedan Alexander Falk var liten har han velat bli skådespelare och stuntman.

– Stuntman kan jag inte längre jobba som i och med att jag har en metallskena i benet, men skådespelare drömmer jag fortfarande om att bli. Jag tror att jag skulle vara ganska bra framför kameran och vill ha huvudrollen i en film, säger han.