Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alessos enorma pengasuccé: 120 miljoner kronor förra året

Alesso drog in 120 miljoner kronor i sitt bolag förra året.
Foto: AMY SUSSMAN/AP/TT
Alesso på scen på Summerburst i Göteborg.
Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES

Alesso hade intäkter på 120 miljoner kronor förra året.

Sedan 2012 har den svenske dj-stjärnan dragit in 605 miljoner.

Om intäkterna fortsätter i samma takt kommer Alessos bolag att nå en miljard kronor i intäkter om bara några få år.

Alesso, eller Alessandro Lindblad som det står i det välanvända passet, är kanske inte lika känd hos den stora allmänheten som Avicii eller Swedish House Mafia.

Likväl är den 28-årige stockholmaren en av Sveriges absolut största internationella musiksuccéer på senare år. Bara hitlåtarna ”Let me go” och ”Heroes (we could be)” har tillsammans över en miljard spelningar på Spotify och videon till den sistnämnda har visats 192 miljoner gånger på Youtube.

Han turnerar flitigt över hela världen – i helgen spelar Alesso såväl i Kroatien som i Spanien – och på sitt Instagramkonto, med fler än tre miljoner följare, varvar han inlägg från stora spelningar med bilder från privatplan och exotiska resmål.

– Det är kul, det är en resa allting. Jag får se världen, åka runt och bara göra det jag älskar. Det är en enorm glädje för mig. Jag är så tacksam. Så tacksam, har Alesso berättat i en intervju med tidningen King

https://www.instagram.com/p/BuAPz5inybL/

Enorma miljonframgångar

Och framgångarna märks mycket väl i Alessos företag. 

De senaste fem åren har hans bolag Alefune AB dragit in stadigt över hundra miljoner kronor per år. Sedan 2012 har det blivit totalt 605 miljoner kronor.

I fjol uppgick intäkterna till 120 miljoner kronor, enligt bokslutet som precis kommit in till Bolagsverket. Det var en ökning med tio miljoner kronor.

Med den här takten är det inte osannolikt att Alessos bolag når närmare en miljard kronor i intäkter om bara tre år.

Drygt 60 miljoner kronor i ospecificerade kostnader drog ner rörelseresultatet som slutade på 55,4 miljoner kronor.

Årets resultat sedan skatter dragits blev 43,4 miljoner kronor. Bolaget har ett eget kapital på 62 miljoner kronor, enligt bokslutet.

Alessos miljonintäkter

Nettomsättning i Alefune AB

2018: 120 miljoner kronor

2017: 110 miljoner kronor

2016: 128 miljoner kronor

2015: 120 miljoner kronor

2014: 63,5 miljoner kronor

2013: 45,5 miljoner kronor

2012: 18 miljoner kronor

”Livsstil som inte är den bästa”

Alesso har samtidigt berättat att vännen och kollegan Tim ”Avicii” Berglings bortgång fått honom att fundera över pressen och stressen i musikbranschen.

– Jag ska inte peka på vad som är fel i industrin, men jag tror att folks ord tar mer på artister än man tror, speciellt om man jobbat länge och har en livsstil som inte är den bästa. ”Du ska bara göra det här, bara göra det där.” Till slut blir det väldigt mycket. Jag tror att det är det som måste förbättras, sa han i en intervju med TT förra året. 

Han berättade då också om hur han förändrat sitt liv:

– Jag tror att jag försöker att prioritera saker annorlunda. När det blir mycket stress försöker jag att stanna upp och säga nej till vissa saker, men det är svårt för mig också.

Alesso.
Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES

”Det var en tuff period för mig”

Han började skapa musik i tonåren. Några år senare sålde han sin moped för att få råd med en bättre dator och musikprogram – sedan dess har musiken varit allt.

Alesso var nära vän med Riccardo Campogiani som dog efter en uppmärksammad misshandel i Stockholm 2007. Han har flera gånger berättat om hur musiken hjälpte honom i den svåra tiden efter vännens bortgång.

– Jag var där den kvällen. Jag blir fortfarande känslosam när jag pratar om det. Det var en tuff period för mig. Vad ska man säga? När det hände… Det var en av de saker som drev mig till att börja satsa på musiken direkt, snarare än att vänta. Man kan dö i morgon. Musiken hjälpte mig också, väldigt mycket: När jag gjorde musik tänkte jag inte på något annat, har Alesso sagt till tidningen King.

Expressen har sökt Alesso.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.