Alessos bästa vän blev ihjälslagen

Stjärn-dj:n i ”Sommar i P1”: ”Då börjar de sparka honom”.
Stjärn-dj:n är en av årets sommarpratare.
Foto: SVERIGES RADIO
Han är rankad som en av världens största dj:s.
Foto: ROGER TURESSON / DN / TT / DN TT NYHETSBYRÅN

Svenska stjärn-dj:n Alessos bästa vän misshandlades till döds på en fest.

I ”Sommar i P1” berättar stjärnan om kvällen som förändrade allt och som fick honom att gå in helt i musiken. 

– Respiratorn slogs av dagen innan hans födelsedag - Riccardo skulle fylla 17 år men vi fick aldrig möjlighet att fira. Han finns med mig varje dag, säger han i sitt sommarprat.

Alessandro Lindblad, mer känd som ”Alesso”, 29, är en av årets sommarpratare i ”Sommar i P1”. I sitt avsnitt berättar stjärn-dj:n öppenhjärtligt om kvällen som han trodde skulle bli årets fest men som slutade i tragedi och en vän som miste livet.

Året var 2007, 16-åriga ”Alesso” och barndomsvännerna Riccardo och Filippo var på fest på Kungsholmen, hos en vän till dj:n.

Under kvällens gång fick ”Alesso” vetskapen om ett bråk och att hans vän Riccardo var inblandad. Han sprang dit. 

– Jag ser hur snabbt det går från tjafs till att Riccardo och en annan kille blir våldsamma. Jag hoppar in och knuffar isär dem. Jag hör någon i bakgrunden skrika ”slå honom då, slå honom”. Flera hoppar in i bråket. Filippo hålls fast av några och Riccardo förflyttar sig ut och upp på gatan. Men det tar inte slut. De följer efter. De hoppar på honom igen, säger Lindblad i sitt sommarprat.

Samtidigt hamnade ”Alesso” i bråk med två stycken och fick en så kraftig smäll att allt började snurra för honom. När han försökte få tillbaka balansen såg han sin vän springa med flera personer efter sig. De fällde Riccardo och började mata sparkar mot honom.

Ambulans kom till platsen och ”Alesso” och Filippo åkte till polisstationen. De trodde att deras vän skulle klara sig men dagen efter fick de veta att Riccardo låg i respirator. 

De begav sig till sjukhuset. Dj:n hade aldrig sett någon i respirator tidigare och fick en chock av att se sin bästa vän kämpa för sitt liv. 

”Alesso”: ”Jag har sett dem på stan”

– Efter några minuter ser jag en vän till Riccardos familj komma in i väntrummet. Hon skriker och slänger sig på golvet. Vi springer in i rummet där han ligger. Riccardo dödsförklaras framför oss. Vi får alla ta ett sista farväl. Respiratorn slogs av dagen innan hans födelsedag - Ricardo skulle fylla 17 år men vi fick aldrig möjlighet att fira. Han finns med mig varje dag. 

Tre personer fälldes i tingsrätten för grov misshandel och vållande till annans död och dömdes till tre års sluten ungdomsvård. En dömdes för anstiftan till misshandel och till ett års ungdomsvård. Domen överklagades till hovrätten som sänkte straffet från tre år till ett års sluten ungdomsvård och den fjärde friades. 

– Jag har sett dem på stan då och då. Jag kan efter snart 13 år fortfarande inte förstå hur man kan få ett straff på bara ett år för att ha dödat en annan människa. 

Alessandro ”Alesso” Lindblad tillägnar sitt sommarprat till Riccardo Campogiani – ”för allt det vi borde gjort men aldrig fick chansen att göra”. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.