Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alesso om Aviciis död: ”Förfärlig förlust”

Dj:n Alesso är en av årets sommarpratare. I sitt sommarprat kommer han att ta upp pressen i musikbranchen.
Alessandro ”Alesso” Lindblad är aktuell som sommarpratare 12 juli i ”Sommar i P1”.
Foto: SVERIGES RADIO
Dj-stjärnan Tim ”Avicii” Bergling dog 20 april 2018. Han blev 28 år gammal.
Foto: AMY SUSSMAN / AP TT NYHETSBYRÅN

Tim ”Avicii” Berglings bortgång den 20 april 2018 chockade en hel värld. 

Dj-stjärnan ”Alesso” berättar nu om pressen och stressen i branschen – och att bilden på sociala medier inte alltid stämmer överens med verkligheten. 

– Livsstilen är väldigt hektisk. Nu har till och med en av de största i världen gått bort. Det finns en mycket mörkare sida, säger han. 

Dj-stjärnan Alessandro ”Alesso” Lindblad, som sommarpratar 12 juli, har i tidigare intervjuer sagt att ”Aviciis” död fick honom att ompröva sitt eget liv och reflektera över stressen och pressen i branschen. 

Samtidigt har frågorna varit för stora att besvara och han har varit väldigt fåordig när han fått frågor om Tim ”Avicii” Bergling. 

– Som för alla andra var det en förfärlig förlust och en hjärtekross för hela världen. Jag känner att de här frågorna jag fick om Tim var lite för stora för att bara säga några ord. Jag förstår att folk vill veta eftersom vi båda är svenskar, gick i samma skola och är jämngamla. Jag har fått mycket frågor om det här, men varit ganska kort i mina svar, säger han och fortsätter: 

– Jag kommer prata om min relation till honom i mitt sommarprogram; var jag var, hur jag fick reda på det och hur det har påverkat mig. Det är ganska mycket som folk inte har någon aning och jag har aldrig riktigt pratat om just min relation till honom. Jag vill lämna det till mitt sommarprat och kunna prata mer utförligt, säger ”Alesso”.

”Finns en mycket mörkare sida”

”Alesso” beskriver dj-livet som hektiskt, sällan synonymt med det som skildras på sociala medier. Under åren har han fått mycket frågor om arbetsvardagen och om det är lika glamoröst som porträtteringen på Instagram, med mycket resor, festande och spel på nattklubbar. 

– Man får aldrig se hur många arbetstimmar jag faktiskt sitter och jobbar med låtarna, vilket jag även gjorde som ung. Jag var annorlunda på ett sätt som många kanske inte tror. De kanske tror att jag var värsta festprissen när jag var 16, 17 år gammal, men jag var väldigt tvärtom. 

”Alesso” tror att många har en bestämd bild av hur dj-livet ser ut, men att det är baserat på en ytlig bild som inte stämmer överens med verkligheten. 

– Livsstilen är väldigt hektisk. Nu har till och med en av de största i världen gått bort. Det finns en mycket mörkare sida och det är hela poängen med sommarpratet, att prata om minnen och tillfällen som varit avgörande för mig och min karriär, varför jag fattade vissa beslut och varför jag inte hade så nära relation till Tim och såna saker. Många bitar kommer falla på plats när man hör sommarpratet. 

”Man vill stanna kvar och vara aktuell”

I över tio år har ”Alesso” turnerat världen över. I början av karriären kände han sig energifylld, men med åren har han fått ett annat förhållningssätt. 

– I början av min karriär var det jävligt kul att åka ut och resa. Du vet, USA och alla de här ställena. Men när du gjort det i tio år, och med all press att leverera nya låtar, vill man bara stanna kvar och fortsätta vara aktuell. Det finns mycket att prata om och jag har alltid fått mycket frågor men varit väldigt tillbakadragen. 

 Har det blivit för mycket?

– Det är klart att det känts för mycket, men varför det har känts för mycket är känslor jag aldrig riktigt pratat om. Det kommer jag göra mer i sommarpratet. 

Alessandro ”Alesso” Lindblad sommarpratar 12 juli i ”Sommar i P1”.

ALESSANDRO ”ALESSO” LINDBLAD

Namn: Alessandro Lindblad men går under artistnamnet ”Alesso”

Ålder: 28 år

Gör: Jobbar som dj och musikproducent. 

Bor: Stockholm och USA. 


”Alesso” ligger bakom flera internationella hitlåtar som ”Let me go”, ”Remedy” och ”Heroes (We could be)” och har över en miljard strömningar på Spotify. Är just nu aktuell med låten ”Midnight” tillsammans med Liam Payne från One Direction. 


2014 blev han nominerad till en amerikansk Grammy för sin remix på låten ”If I Lose Myself” av OneRepublic.


Aktuell som sommarvärd i ”Sommar i P1” 2020. Programmet sänds 12 juli.

MÅR DU ELLER NÅGON DU KÄNNER DÅLIGT? HIT KAN DU VÄNDA DIG.

Ta alltid självmordstankar eller planer på allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder.

Prata och våga lyssna. Uttryck din oro och ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk. Visa empati och döm aldrig.

Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar.

En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång.

Ring 112 eller åk till en akutmottagning. Om möjligt – lämna inte personen ensam.

Självmord är ofta impulshandlingar.

Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.

Bris: 116 111, bris.se.

Bris vuxentelefon: 077-150 50 50.

Jourhavande präst: Nås via 112.

Mind: chatt på mind.se

Minds stödtelefon Självmordslinjen: 90101

Minds föräldratelefon: 020-85 20 00.

Röda Korset: redcross.se.

Jourhavande kompis: Chattjour finns på jourhavandekompis.se

SPES (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu.

Telefonjouren: 08-34 58 73.

Har du missbruksproblem? Hit kan du vända dig.

Alkohollinjen 020-84 44 48.

Anonyma alkoholister 08-720 38 42.

Anonyma narkomaner 0771-13 80 00.

Drugsmart drugsmart.com

Källor: mind.se och www.spesistockholm.se.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.