Alec Baldwins försvar efter dödsskjutningen

Skådespelaren talar ut om dödsolyckan för första gången.
Inspelningen av filmen ”Rust”.
Foto: JAE C. HONG / AP TT NYHETSBYRÅN
Alec Baldwin.
Foto: GREG ALLEN / AP TT NYHETSBYRÅN

Efter dödsskjutningen som inträffade under inspelningen av filmen ”Rust” har röster har höjts huruvida produktionsteamet hade koll på säkerheten.

Nu försvarar Alec Baldwin produktionen i två långa inlägg på Instagram.

”Beskrivningarna av 'Rust' som en kaotisk, farlig och utnyttjande arbetsplats är falska”, står det i inlägget.

Det var i oktober under en repetition för filmen ”Rust” som tragedin skådespelaren Alec Baldwin skulle testa sitt vapen och det gick av misstag av. 

Såväl filmfotografen Halyna Hutchins, 42, som regissören Joel Souza, 48, träffades av skott. Halyna Hutchins dog av sina skador.

Efter tragedin har säkerheten på filminspelningen ifrågasatts. Alec Baldwin och Hannah Gutierrez-Reeds, 24, som var vapenansvarig under filminspelningen, stämdes av filmens ljustekniker Serge Svetnoy.

I stämningsansökan skriver Svetnoy att dödsolyckan orsakades ”genom vårdslöshet eller underlåtenhet” av Baldwin och andra på inspelningen.

Regiassistenten Dave Halls, som ska ha varit den som gav vapnet till Alec Baldwin, hade tidigare sparkats från en annan filminspelning efter en incident med en vapenattrapp.

Nöjessajten The Wrap har tidigare rapporterat att vapnet ska ha använts samma dag – då för att skjuta prickskytte mot ölburkar.

Nu försvarar Alec Baldwin produktionen i två långa inlägg på Instagram. Texten i inläggen har skrivits under av flera i produktionsteamet bakom filmen ”Rust”.

Försvarar produktionen efter kritiken

I texten tillbakavisar man bland annat de frågor som lyfts angående säkerheten på inspelningen och skriver att ”Rust” var en professionell arbetsplats.

Vidare står det att produktionen är eniga med facket och vill ”jobba mot bättre arbetsvillkor inom vår industri”. Samtidigt skriver man att man inte ser att ”Rust” hade sådana förhållanden som facket jobbar med att motverka.

”Beskrivningarna av 'Rust' som en kaotisk, farlig och utnyttjande arbetsplats är falska och avleder från det som är viktigast: minnet av Halyna Hutchins och behovet att hitta moderna alternativ till utdaterade skjutvapen i industrin och säkerhetsrutiner.”, står det i inlägget.

I inlägget påpekar man även att arbetsmoralen på inspelningen var hög och att stämningen bland produktionsmedlemmarna var god.

”Skratt och optimism var vanligt bland skådespelare och produktion. Från regissören ner till produktionsassistenter, alla avdelningar jobbade bra tillsammans, samarbetade och hjälpte varandra att nå konstnärliga mål.”, skriver man i texten.

https://www.instagram.com/p/CXRJTLiOXRu/https://www.instagram.com/p/CXRJzh0uCrz/
Alec Baldwin kan åtalas för dödsskjutningen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.