Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alcazar-stjärnan talar ut – berättar om kraschen

Andreas Lundstedt
Foto: Bild SVT
Andreas Lundstedt
Foto: Bild SVT
Andreas Lundstedt
Foto: Bild SVT
Alcazar
Foto: OLLE SPORRONG
Andreas Lundstedt
Foto: SVEN LINDWALL

Andreas Lundstedt berättar om sin mörka tid med verklighetsflykt och knarkmissbruk efter beskedet att han bar på hiv.

Enligt artisten gick det så långt att han var nära att dö – men mötet med hans läkare blev en väckarklocka.

– När jag höll på som mest med droger var det för att jag ville fly från mitt virus, säger han i ”I will survive” som visas i SVT på onsdagskvällen.

Andreas Lundstedt, 46, är aktuell med ”I will survive”, en tv-serie om discons historia på SVT.

När Andreas Lundstedt var 29 år fick han sin hiv-diagnos. I SVT-programmet berättar artisten att beskedet fick honom att fly in i ett drogmissbruk. 

– Det var ett slag som höll på att knäcka mig fullständigt. När jag höll på som mest med droger var det för att jag ville fly från mitt virus. Jag mådde inte bra, säger han och fortsätter:

– Jag lever, men jag höll på att sabba allt och ta död på mig själv av ren dumhet. Jag gick in i ett kompakt mörker när jag förstod att jag bar på en dödlig sjukdom. Jag flydde verkligheten med hjälp av droger. Totalt destruktivt. Hade det inte varit för min läkare Sven hade jag nog inte överlevt. 


LÄS MER: Andreas Lundstedts liv med nya kärleken 


"Stigmat kring hiv måste dö"

Enligt Alcazar-medlemmen fick ett möte med hans läkare Sven Grützmeier avgörande betydelse, och ledde till att han tog tag i sina problem.

Läkaren hade upptäckt att Andreas Lundstedts värden såg ojämna ut, som om han inte hade tagit sin medicin regelbundet, och frågade rakt ut om han tog droger. 

 – Jag blånekade, för jag skämdes. Men då insåg jag också: ”Vad fan är det man håller på med?”. 

Artisten berättar att han dagligen tar ett ”mirakelpiller” som hindrar sjukdomen från att bryta ut. Att få hiv är inte längre en dödsdom i dag.

Andreas Lundstedt önskar att stigmat kring hiv ska försvinna. 

– Om ni tror att ni har något, gå och kolla. Om ni känner någon som har hiv, var inte rädda. Krama och visa att du bryr dig. Fråga om du är osäker hur du ska bemöta. Det är stigmat kring hiv som måste dö. 

”I Will Survive - med Andreas Lundstedt” visas på SVT1 på onsdag kl 21.

Expressen har sökt Andreas Lundstedt.


LÄS MER: Spelet bakom Alcazars splittring: ”Hatade alla” 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.