Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Alba August tar nästa steg med kärleken Björn Gustafsson

Foto: OLLE SPORRONG
Foto: HANNA FRANZéN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

KÖPENHAMN. Efter genombrottsåret fortsätter Alba August, 25, sin framfart i film- och tv-branschen. 

Nu aktuell i Netflix originalserie ”The Rain” och senare i år i filmen om Thomas Quick, berättar skådespelaren om en ny sorts trygghet och inställning till sitt yrke och säger om kärleken till komikern Björn Gustafsson: 

– Vi är två ensamma själar som har funnit varandra. 

Vidrigt. 

Det är ordet som Alba August använder när hon ska beskriva de två veckor då hon pendlade mellan Köpenhamn och Göteborg för att parallellt spela in Netflix danska originalserie ”The Rain” och Mikael Håfströms kommande film ”Quick”. 

– När folk frågar vilka filmer eller serier man vill göra så är det så svårt att svara på, för man vill göra rollfigurer som är så långt ifrån det som man precis har gjort, säger Alba August och fortsätter: 

– Sedan tror jag att det är ganska få skådespelare som helt och hållet kan välja sina roller. Det är ett pussel, som ska funka tidsmässigt och, du vet, det finns för många skådespelare och för lite jobb. ”Quick” filmade jag samtidigt som ”The Rain”. 

Det där är ju spännande eftersom det är så olika projekt.

– Ja, men det var helt vidrigt. ”Quick” gav mig så mycket energi, det är den roligaste inspelning jag har varit på. Det är tunga scener och inte underhållning på det sättet, men att vara med vuxna och supererfarna människor som Jonas Karlsson, David Dencik och Mikael Håfström, det gav så mycket. 

Alba August som Simone Andersen i ”The Rain” säsong 2. ”Jag älskar att den här grejen med viruset finns med i serien, men det är inte det som upptar mina tankar när jag läser manuset. Det handlar i stället om Simones tankar och känslor”, säger hon.
Foto: Foto: Per Arnesen/Netflix

Så du åkte du mellan Köpenhamn och Göteborg? 

– Fram och tillbaka under kanske 14 dagar. Det var overkligt. Man kommer till Göteborg med ett tåg vid 01.00 på natten, sedan blir man hämtad i en bil och åker till hotellet och sedan blir man hämtad igen tidigt på morgonen. 

– Då är man rädd att man ska tappa det, för det är en så stor arbetsuppgift. Men samtidigt är det häftigt att kunna visa för sig själv att man klarar det. 

Och sedan tillbaka till Köpenhamn igen för att göra ”The Rain”.

– Ja, och man blir schizofren av det. När jag gick på scenskolan spelad jag in första säsongen av ”The Rain” och ”Unga Astrid” samtidigt, men det jag tänker och tycker är att om man gör flera saker samtidigt så tar man aldrig med sig något från en arbetsplats till en annan. Så det var bara att låtsas som ingenting och det blir man så jävla ensam av, att aldrig kunna dela det man är med om med någon. 

”Har sådan respekt för Netflix”

Alba August sitter på ett av Köpenhamns äldsta hotel för att lansera den nya omgången av ”The Rain” som finns tillgänglig på Netflix sedan 17 maj. 

Bakom sig har Alba August ett genombrottsår i 2018 där hon bland annat utnämndes till en av tio ”shooting stars” på filmfestivalen i Berlin och spelade huvudrollen i filmen ”Unga Astrid” samt, alltså, en av de bärande rollerna i ”The Rain”, vars globala räckvidd via Netflix är svår att exakt sätta fingret på, men som kan och bör beskrivas som massiv. 

För henne själv är skillnaden mellan då och nu tydlig. 

– Jag tror att man vill känna att man typ äger projektet. Det var svårare under första säsongen av ”The Rain”, för man har sådan respekt för Netflix. De har så klart åsikter om vad de tycker fungerar bästa, och jag uppskattar att de är engagerade, säger Alba August och fortsätter: 

– Nu, med andra säsongen, vågade jag gå mer på min intuition och smygändra på det jag ville och lita på att jag vet bäst. 

Lucas Lynggaard Tønnesen och Alba August i ”The Rain”, vars två första säsonger finns tillgängliga på Netflix.
Foto: Foto: Per Arnesen/Netflix

Flyttar ihop med kärleken Björn Gustafsson

Tror du att det är något som kommit med att du har fått mer erfarenhet och då även kanske lite mer skinn på näsan?

– Ja, verkligen. Med olika projekt och ju fler man gör lär man sig att lita mer på sin intuition. Vad som funkar och vad som inte funkar. 

– Nu pratar jag inte om ”The Rain”, utan mer generellt: man träffar regissörer som har en tydlig vision och då litar man på dem till hundra procent, även om magkänslan säger att det kanske inte funkar. Och tvärtom så klart. Jag tror att jag börjar få en tydligare bild av vad som fungerar. 

Vad du vill och tänker om rollfigurerna?

– Ja, och vad som fungerar bäst med det här ansiktet och den här kroppen, det som är mitt verktyg. När det gäller ”The Rain” är det så tacksamt att jobba med skådespelare man känner så bra som vi känner varandra, vilket har skapat ett sorts trygghet. 

– Det är svårt att kasta sig i famnen på någon man inte känner, men det här känns tryggt och vi kan knuffa varandra framåt. 

Annat har också förändrats i Alba Augusts liv. Hon, som under en längre period bodde i Köpenhamn, har hittat kärleken hos komikern och skådespelaren Björn Gustafsson, 33, något de bekräftade på årets Guldbaggegala, där Alba August var nominerad för rollen i ”Unga Astrid”. 

– Jag tänkte på Björn nu när vi pratade om att uppleva allting ensam. Man vill ju ha någon att uppleva allt med och vi är två ensamma själar som har funnit varandra. 

Poetiskt. 

– Eller hur. Vi bor faktiskt ihop i Stockholm, det var ingen plan heller, men ingen av oss hade någonstans att bo så då blev det så.

ALBA AUGUST:

Ålder: 25.

Familj: Sambo med skådespelaren och komikern Björn Gustafsson. Alba Augusts mamma är skådespelaren och regissören Pernilla August, pappa den danska filmmakaren Bille August. 

Karriär: Utbildad på danska scenskolan i Århus. Uppmärksammades och prisades för sina roller på teaterscener i Danmark. Fick sitt stora genombrott 2018 med filmen ”Unga Astrid” och som en av huvudrollsinnehavarna i Netflix första danska originalserie ”The Rain”.  

Aktuell: Som Simone i ”The Rain” säsong 2, som finns tillgänglig på Netflix. Spelar researchern Jenny Küttim i Mikael Håfströms kommande film ”Quick”, där Jonas Karlsson gör rollen som Hannes Råstam och David Dencik spelar Thomas Quick. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.