Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Alan Rickman är död – blev 69 år gammal

Alan Rickman har gått bort, 69 år gammal. Han har bland annat spelat Hans Grüber i filmen Die hard.
Skådespelaren är även känd för rollen som professor Snape i Harry Potter-filmerna. Foto: David Fisher/Rex Shutterstock
Alan Rickman har även varit med i filmen "Love Actually". Foto: Diane Bondareff
Alan Rickman, här i filmen Dogma från 1999.

Alan Rickman, känd som professor Snape från Harry Potter och Hans Gruber från "Die Hard" har gått bort.

Han blev 69 år gammal.

Skådespelaren Alan Rickman, 69, har gått bort. Det rapporterar The Guardian.

Alan Rickman var en av Storbritanniens mest älskade skådespelare och var bland annat känd för sina färgstarka tolkningar av skurkar som sheriffen av Nottingham i "Robin Hood" och Hans Gruber i actionklassikern "Die Hard".

Alan Rickman har även spelat i filmer som "Love actually" och "Sweeney todd" men var på senare år kanske mest känd för sin tolkning av professor Severus Snape i filmerna om "Harry Potter".

Alan Rickmans led av cancer

Dödsfallet har bekräftats av Alan Rickmans familj. Enligt tidningen led han av cancer. Han ska ha somnat in omgiven av sin familj och sina vänner.

Utöver skådespelarkarriären var Alan Rickman även engagerad politisk och han har beskrivit sig själv som en trogen Labour-väljare. Han var också engagerad i flera välgörenhetsorganisationer.

Alan Rickmans sista film "Eye in the sky", en thriller som handlar om drönare, har ännu inte haft biopremiär men hyllades under filmfestivalen i Toronto förra året.

Skådespelaren har bland annat vunnit en Golden Globe, en Emmy och en Bafta.

Alan Rickman gifte sig med livskärleken efter 40 år

I måndags kom beskedet att David Bowie, även han britt, gått bort. Precis som David Bowie var Alan Rickman 69 år gammal. Dessutom höll båda sina sjukdomar hemliga.

Så sent som i april förra året avslöjade Alan Rickman att han gift sig med kärleken Rima Horton. Paret träffades för drygt 50 år sedan, då Alan Rickman bara var 19 år gammal. Enligt Daily Mail gifte sig paret i hemlighet. Bröllopet ska ha skett 2012.

Twitter om Alan Rickmans bortgång

J.K. Rowling, som författat böckerna om Harry Potter, säger att hon är chockad över nyheten att Alan Rickman gått bort.

 

 

 

 

"Det finns inga ord som kan beskriva hur chockad och förkrossad jag är över att höra om Alan Rickmans död. Han var en fantastisk skådespelare och en underbar man. Mina tankar är hos Rima och resten av hans familj. Vi har alla förlorat en stor talang. De har förlorat en del av sitt hjärta", twittrar hon.

Flera andra skådespelare berättar också om sorgen efter Alan Rickman.

 

 

"Vila i frid Alan Rickman. Vilka sorgliga nyheter. En enorm förlust", twittrar skådespelaren Will Poulter.

 

 

"Vilken otroligt sorglig nyhet om Alan Rickman. En man som var så begåvad, charmig och så fantastisk på scen. Han kommer vara mycket saknad", twittrar Stephen Fry.

 

 

"Jag vill inte att mina hjältar ska dö. Alan Rickman är död och han var ytterligare en av mina hjältar. Alan, tack för att du var med oss. Vi är så ledsna över att du försvinner", twittrar Eddie Izzard.

 

 

"Alan Rickman R.I.P. En fantastisk skådespelare som jag första gången såg på en liten teater i London 1990. Jag satt på tredje rad. Han trollband mig och har så fortsatt att göra så i många roller jag sett honom i. En magisk röst som för alltid är levande", skriver Kristin Kaspersen på Instagram.