Alan Rickman har gått bort, 69 år gammal. Han har bland annat spelat Hans Grüber i filmen Die hard.Alan Rickman har gått bort, 69 år gammal. Han har bland annat spelat Hans Grüber i filmen Die hard.
Alan Rickman har gått bort, 69 år gammal. Han har bland annat spelat Hans Grüber i filmen Die hard.
Skådespelaren är även känd för rollen som professor Snape i Harry Potter-filmerna. Foto: David Fisher/Rex ShutterstockSkådespelaren är även känd för rollen som professor Snape i Harry Potter-filmerna. Foto: David Fisher/Rex Shutterstock
Skådespelaren är även känd för rollen som professor Snape i Harry Potter-filmerna. Foto: David Fisher/Rex Shutterstock
Alan Rickman har även varit med i filmen "Love Actually". Foto: Diane BondareffAlan Rickman har även varit med i filmen "Love Actually". Foto: Diane Bondareff
Alan Rickman har även varit med i filmen "Love Actually".  Foto: Diane Bondareff
Alan Rickman, här i filmen Dogma från 1999.Alan Rickman, här i filmen Dogma från 1999.
Alan Rickman, här i filmen Dogma från 1999.

Alan Rickman är död – blev 69 år gammal

Publicerad

Alan Rickman, känd som professor Snape från Harry Potter och Hans Gruber från "Die Hard" har gått bort.

Han blev 69 år gammal.

Skådespelaren Alan Rickman, 69, har gått bort. Det rapporterar The Guardian.

Alan Rickman var en av Storbritanniens mest älskade skådespelare och var bland annat känd för sina färgstarka tolkningar av skurkar som sheriffen av Nottingham i "Robin Hood" och Hans Gruber i actionklassikern "Die Hard".

Alan Rickman har även spelat i filmer som "Love actually" och "Sweeney todd" men var på senare år kanske mest känd för sin tolkning av professor Severus Snape i filmerna om "Harry Potter".

Alan Rickmans led av cancer

Dödsfallet har bekräftats av Alan Rickmans familj. Enligt tidningen led han av cancer. Han ska ha somnat in omgiven av sin familj och sina vänner.

Utöver skådespelarkarriären var Alan Rickman även engagerad politisk och han har beskrivit sig själv som en trogen Labour-väljare. Han var också engagerad i flera välgörenhetsorganisationer.

Alan Rickmans sista film "Eye in the sky", en thriller som handlar om drönare, har ännu inte haft biopremiär men hyllades under filmfestivalen i Toronto förra året.

Skådespelaren har bland annat vunnit en Golden Globe, en Emmy och en Bafta.

Alan Rickman gifte sig med livskärleken efter 40 år

I måndags kom beskedet att David Bowie, även han britt, gått bort. Precis som David Bowie var Alan Rickman 69 år gammal. Dessutom höll båda sina sjukdomar hemliga.

Så sent som i april förra året avslöjade Alan Rickman att han gift sig med kärleken Rima Horton. Paret träffades för drygt 50 år sedan, då Alan Rickman bara var 19 år gammal. Enligt Daily Mail gifte sig paret i hemlighet. Bröllopet ska ha skett 2012.

Twitter om Alan Rickmans bortgång

J.K. Rowling, som författat böckerna om Harry Potter, säger att hon är chockad över nyheten att Alan Rickman gått bort.

 

 

 

 

"Det finns inga ord som kan beskriva hur chockad och förkrossad jag är över att höra om Alan Rickmans död. Han var en fantastisk skådespelare och en underbar man. Mina tankar är hos Rima och resten av hans familj. Vi har alla förlorat en stor talang. De har förlorat en del av sitt hjärta", twittrar hon.

Flera andra skådespelare berättar också om sorgen efter Alan Rickman.

 

 

"Vila i frid Alan Rickman. Vilka sorgliga nyheter. En enorm förlust", twittrar skådespelaren Will Poulter.

 

 

"Vilken otroligt sorglig nyhet om Alan Rickman. En man som var så begåvad, charmig och så fantastisk på scen. Han kommer vara mycket saknad", twittrar Stephen Fry.

 

 

"Jag vill inte att mina hjältar ska dö. Alan Rickman är död och han var ytterligare en av mina hjältar. Alan, tack för att du var med oss. Vi är så ledsna över att du försvinner", twittrar Eddie Izzard.

 

 

"Alan Rickman R.I.P. En fantastisk skådespelare som jag första gången såg på en liten teater i London 1990. Jag satt på tredje rad. Han trollband mig och har så fortsatt att göra så i många roller jag sett honom i. En magisk röst som för alltid är levande", skriver Kristin Kaspersen på Instagram.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag