Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Åklagarens besked om domen mot Asap Rocky

Daniel Suneson berättar om beslutet.
Asap Rocky på konsert i Nederländerna ett par veckor efter att han släppts fri. Foto: ROBERTO FINIZIO/SHUTTERSTOCK / ROBERTO FINIZIO/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Asap Rocky efter att han släppt från häktet i början av augusti. Foto: FREDRIK PERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Åklagare Daniel Suneson gav besked på tisdagen. Foto: Annika Collin/TT / Åklagarmyndigheten

Världsartisten Asap Rocky dömdes till villkorlig dom för misshandel – inte fängelse som åklagaren yrkade på.

Nu har kammaråklagare Daniel Suneson beslutat sig för att inte överklaga.

– Jag tror inte hovrätten skulle ändra bedömningen angående flaskorna, säger han.

Inte heller målsägandebiträdet överklagar.

Fallet med Asap Rocky blev oerhört uppmärksammat, både i Sverige och internationellt. Till och med USA:s president Donald Trump lade sig i, och ville att den amerikanske rapparen skulle släppas.

Den 14 augusti kom domen:

Enligt tingsrätten hade artisten och två andra män gjort sig skyldiga till misshandel av en 19-åring – men alla tre slapp fängelse och dömdes i stället till villkorlig dom.

Åklagaren yrkade på sex månaders fängelse och ville att Asap Rocky, som egentligen heter Rakim Meyers, och två medåtalade skulle fällas för att ha misshandlat offret med en glasflaska. Men tingsrätten ansåg det inte bevisat att någon flaska hade använts.

Åklagarens beslut om Asap Rocky

Nu väljer åklagaren att inte överklaga domen.

– Jag har accepterat tingsrättens bevisvärdering, det vill säga att det inte är styrkt att det använts hela eller trasiga flaskor vid misshandeln, säger kammaråklagare Daniel Suneson i en kommentar.

Till Expressen TV säger han:

– Jag har resonerat som så att alla tre har dömts för misshandel och tingsrätten har avfärdat nödvärn. Det var viktigt att få fram att det inte var nödvärn så jag är nöjd med domen i den meningen.

En video på händelsen som rapparen dömdes för spreds efter kvällen.
Asap Rocky själv la upp video på sin Instagram med sin sida av vad som hänt. Foto: Polisen / Polisen

Daniel Suneson fortsätter:

– Jag tycker att det var lite för låg påföljd med tanke på vad de döms för men jag har ändå valt att inte klaga.

– Flaskan var ganska central i målet, tar man bort den blir straffvärdet mycket lägre. Jag tror inte hovrätten skulle ändra bedömningen angående flaskorna och då ska jag inte överklaga domen. 

Fredrik Sjöshult: ”Logiskt”

Expressens kriminalkrönikör Fredrik Sjöshult kommenterar beskedet:

– Det är logiskt att ASAP Rocky-domen inte överklagas. Åklagaren misslyckades med att bevisa att de åtalade använde en krossad flaska, säger han i Expressen TV.

Det är ändå inte säkert att målet är helt avslutat – advokaterna kan fortfarande överklaga.

– Jag tror att de åtalades försvarare har inväntat åklagarens besked och nu väljer att inte överklaga. Egentligen har de alla skäl att överklaga eftersom de hävdat nödvärn och nekat till brott. Därmed borde de komma hit och ta chansen att bli rentvådda i hovrätten men det tror jag inte, säger Fredrik Sjöshult.

Carla Pantzar, som företräder en av artistens vänner, säger att de nu kommer att analysera åklagarens besked ”i lugn och ro” och därefter fatta ett beslut.

Expressen har även sökt försvarsadvokaterna Slobodan Jovicic och Martin Persson.

Den misshandlade 19-åringen har tidigare sagt att han är ”missnöjd” med domen, och ville att åklagaren skulle överklaga. När Suneson nu har beslutat sig för att inte göra det går målsägandebiträdet Magnus Strömberg på samma linje.

I ett sms till Expressen skriver han:

”Domen innebar, trots att vi är kritiska mot den i vissa avseenden, att min klient fick en upprättelse”.

Expressens kiminalkrönikör Fredrik Sjöshult om fallet.

Måste betala målsägandebiträdet

Det var kvällen den 30 juni som världsstjärnan Asap Rocky och hans sällskap hamnade i bråk med två unga män i centrala Stockholm. Händelsen fångades på film – och de misstänkta frihetsberövades.

Efter 31 dagar i arresten släpptes rapparen fri efter avslutad rättegång den 2 augusti, i väntan på domen den 14 augusti.

Förutom villkorlig dom dömdes han och de medåtalade till att betala 12 500 kronor i skadestånd till den misshandlade unge mannen, samt kostnaden för 19-åringens målsägandebiträde.

En överklagan måste vara inne senast onsdagen den 4 september.

Kommenterar Asap Rocky-fallet.