Om en och en halv vecka inleds rättegången mot Martin Timell, som står åtalad misstänkt för våldtäkt. Foto: TV4
Om en och en halv vecka inleds rättegången mot Martin Timell, som står åtalad misstänkt för våldtäkt. Foto: TV4

Åklagaren vill skydda offret under rättegången mot Timell

Publicerad

"Äntligen hemma"-profilen Martin Timell står åtalad misstänkt för våldtäkt i en badtunna.

Nu vill åklagare Anna Bengtsson skydda den utsatta kvinnan från oönskad uppmärksamhet.

"Huvudförhandlingen bör hållas inom stängda dörrar", skriver åklagaren i ett yttrande till domstolen, och får medhåll av Timells advokat Hanna Lindblom.

Om en och en halv vecka inleds rättegången mot Martin Timell. Den tidigare TV4-profilen står åtalad misstänkt för våldtäkt mot en kvinna i badtunna i samband med en personalfest för medarbetare på "Äntligen hemma" vid hans sommarställe.

Rättegången väntas pågå i tre dagar: 21, 24 och 25 maj. Förutom Timell och den utsatta kvinnan är sex personer som var med på festen kallade till Attunda tingsrätt i Sollentuna för att vittna om sina iakttagelser under kvällen.

Fallet har rönt stor uppmärksamhet – men nu kan insynen i rättsprocessen begränsas. I ett yttrande till domstolen skriver åklagare Anna Bengtsson att "huvudförhandlingen bör hållas inom stängda dörrar".

Syftet: Att skydda kvinnan från oönskat strålkastarljus.

Martin Timells advokat Hanna Lindblom säger att försvaret inte motsätter sig stängda dörrar.

– Jag står bakom det resonemanget.

 

LÄS MER: Så blir Martin Timells rättegång – kallas till förhandling 

 

Under rättegånger är sex personer som var med på festen kallade för att vittna om sina iakttagelser under kvällen.Foto: polisen

”Att målet är uppmärksammat har ingen betydelse”

Nils Petter Ekdahl är chefsrådman vid Lunds tingsrätt och ingår i den så kallade mediegruppen av domare, som kan uttala sig generellt om vad som gäller i samband med rättegångar. Ekdahls specialområde är sexualbrott.

– Huvudregeln är att förhandlingen hålls med stängda dörrar. Den möjligheten finns för att värna om målsäganden, som ofta berättar om väldigt intima och privata saker. Att det här målet är särskilt uppmärksammat har egentligen ingen betydelse för frågan om öppna eller stängda dörrar, säger Ekdahl.

Enligt åtalet mot Martin Timell ska han år 2008 ha vidrört en kvinnlig kollega mellan benen i en badtunna på sin personalfest.

Det dröjde nio år innan anklagelserna blev kända och Timell polisanmäldes i samband med höstens Metoo-kampanj. När åtal väcktes kommenterade åklagare Anna Bengtsson utredningen i ett pressmeddelande:

"Under förundersökningen har förhör hållits med målsäganden, den misstänkte och ett flertal vittnen. Åklagaren har funnit att den samlade bevisningen är tillräcklig för åtal".

Timell nekar till anklagelserna

Martin Timell nekar till alla anklagelser.

Till Expressen sa Timell den 20 oktober att han inte ville kommentera anklagelsen om våldtäkt. Han sa dock att han måste förändra sitt sätt att vara på:

– Ja, och jag kommer inte att kommentera det mer. Jag måste bara förändra mig själv. Har jag kränkt någon, har jag gjort någon illa, jag ber om ursäkt, sa Timell då.

Under Metoo-kampanjen framkom flera vittnesmål från tidigare kolleger om att Timell även uppträtt sexistiskt, homofobiskt och rasistiskt. De sammantagna anklagelserna ledde till att TV4 avslutade alla samarbeten med stjärnan.

– Vi välkomnar en rättslig prövning av fallet. Men i övrigt har vi inga kommentarer, sa Magnus Törnblom, presschef på TV4, i samband med att åtal väcktes.

Expressen har sökt kammaråklagare Anna Bengtsson.

 

LÄS MER: Bevisen – som kan fria eller fälla Martin Timell 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag