Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åklagaren vill skydda offret under rättegången mot Timell

Om en och en halv vecka inleds rättegången mot Martin Timell, som står åtalad misstänkt för våldtäkt.Foto: TV4

"Äntligen hemma"-profilen Martin Timell står åtalad misstänkt för våldtäkt i en badtunna.

Nu vill åklagare Anna Bengtsson skydda den utsatta kvinnan från oönskad uppmärksamhet.

"Huvudförhandlingen bör hållas inom stängda dörrar", skriver åklagaren i ett yttrande till domstolen, och får medhåll av Timells advokat Hanna Lindblom.

Om en och en halv vecka inleds rättegången mot Martin Timell. Den tidigare TV4-profilen står åtalad misstänkt för våldtäkt mot en kvinna i badtunna i samband med en personalfest för medarbetare på "Äntligen hemma" vid hans sommarställe.

Rättegången väntas pågå i tre dagar: 21, 24 och 25 maj. Förutom Timell och den utsatta kvinnan är sex personer som var med på festen kallade till Attunda tingsrätt i Sollentuna för att vittna om sina iakttagelser under kvällen.

Fallet har rönt stor uppmärksamhet – men nu kan insynen i rättsprocessen begränsas. I ett yttrande till domstolen skriver åklagare Anna Bengtsson att "huvudförhandlingen bör hållas inom stängda dörrar".

Syftet: Att skydda kvinnan från oönskat strålkastarljus.

Martin Timells advokat Hanna Lindblom säger att försvaret inte motsätter sig stängda dörrar.

– Jag står bakom det resonemanget.

 

LÄS MER: Så blir Martin Timells rättegång – kallas till förhandling 

 

Under rättegånger är sex personer som var med på festen kallade för att vittna om sina iakttagelser under kvällen.Foto: polisen

”Att målet är uppmärksammat har ingen betydelse”

Nils Petter Ekdahl är chefsrådman vid Lunds tingsrätt och ingår i den så kallade mediegruppen av domare, som kan uttala sig generellt om vad som gäller i samband med rättegångar. Ekdahls specialområde är sexualbrott.

– Huvudregeln är att förhandlingen hålls med stängda dörrar. Den möjligheten finns för att värna om målsäganden, som ofta berättar om väldigt intima och privata saker. Att det här målet är särskilt uppmärksammat har egentligen ingen betydelse för frågan om öppna eller stängda dörrar, säger Ekdahl.

Enligt åtalet mot Martin Timell ska han år 2008 ha vidrört en kvinnlig kollega mellan benen i en badtunna på sin personalfest.

Det dröjde nio år innan anklagelserna blev kända och Timell polisanmäldes i samband med höstens Metoo-kampanj. När åtal väcktes kommenterade åklagare Anna Bengtsson utredningen i ett pressmeddelande:

"Under förundersökningen har förhör hållits med målsäganden, den misstänkte och ett flertal vittnen. Åklagaren har funnit att den samlade bevisningen är tillräcklig för åtal".

Timell nekar till anklagelserna

Martin Timell nekar till alla anklagelser.

Till Expressen sa Timell den 20 oktober att han inte ville kommentera anklagelsen om våldtäkt. Han sa dock att han måste förändra sitt sätt att vara på:

– Ja, och jag kommer inte att kommentera det mer. Jag måste bara förändra mig själv. Har jag kränkt någon, har jag gjort någon illa, jag ber om ursäkt, sa Timell då.

Under Metoo-kampanjen framkom flera vittnesmål från tidigare kolleger om att Timell även uppträtt sexistiskt, homofobiskt och rasistiskt. De sammantagna anklagelserna ledde till att TV4 avslutade alla samarbeten med stjärnan.

– Vi välkomnar en rättslig prövning av fallet. Men i övrigt har vi inga kommentarer, sa Magnus Törnblom, presschef på TV4, i samband med att åtal väcktes.

Expressen har sökt kammaråklagare Anna Bengtsson.

 

LÄS MER: Bevisen – som kan fria eller fälla Martin Timell 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.