Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åklagaren överklagar inte friande domen mot Timell

Martin Timell friades helt i tingsrätten efter att ha åtalats för våldtäkt.Foto: TV4
Nu meddelar åklagare att man inte överklagar domen.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Martin Timell friades helt i tingsrätten efter att ha åtalats för våldtäkt.

Nu meddelar åklagare att man inte överklagar domen.

– Jag har utifrån analys av tingsrättens dom och vad som framkommit under huvudförhandlingen, beslutat mig för att det inte finns skäl att överklaga domen, säger kammaråklagare Anna Bengtsson i ett uttalande.

Den 8 juni föll den friande domen mot TV4-profilen Martin Timell i Attunda tingsrätt. Timell hade åtalats för en misstänkt våldtäkt som skulle ha begåtts 2008.

– Han är jätteglad. "Jag är oerhört lättad", sa han, berättade Timells försvarsadvokat Hanna Lindblom efter att den friande domen föll.

”Tvivel avseende tillförlitligheten”

I domen står, bland annat:

”Det finns nämligen tvivel avseende tillförlitligheten av de vittnesuppgifter som ger stöd för målsägandens uppgifter i den här delen.”

”Bevisningen kan därför inte anses ge tillräckligt stöd för att det varit fråga om en penetration, vilket både är ett centralt moment i åklagarens gärningsbeskrivning och en förutsättning för att gärningen ska bedömas som våldtäkt. Åtalet ska därför ogillas.”

Åklagare överklagar inte domen

Nu meddelar åklagare att domen inte överklagas.

– Jag har utifrån analys av tingsrättens dom och vad som framkommit under huvudförhandlingen, beslutat mig för att det inte finns skäl att överklaga domen, säger kammaråklagare Anna Bengtsson i ett pressmeddelande.

Sen tidigare har Elisabeth Massi Fritz, som agerade målsägandebiträde för kvinnan som anmälde Timell, meddelat att hon överklagat domen. Men då åklagaren inte väljer att överklaga, kan det innebära att målsäganden får stå för sina rättegångskostnader i en ny förhandling. 

– Frias Timell i hovrätten riskerar kvinnan att behöva betala sina egna kostnader, säger Thed Adelswärd, chefsrådman på Lunds tingsrätt till Expressen. 

I samband med beskedet om sin överklagan lämnade Mazzi Fritz en kommentar:

"Min klient vill överklaga tingsrättens dom. Även om det finns svårigheter, vilket det gör i majoriteten av våldtäktsmål, är det viktigt att hovrätten prövar målet."

"Det är ett mål som bygger huvudsakligen på målsägandens berättelse och flera vittnesmål, nio st. Alla vittnesmål går inte att vifta bort."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.