Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Åklagaren: Ingen utredning om Bindefeld och partiledarna

Festfixaren Micael Bindefeld ordnade gigantisk fest i Tel Aviv i Israel.
Ulf Kristersson under resan till Tel Aviv.
Foto: SVEN LINDWALL
Ebba Busch Thor i Tel Aviv.
Foto: SVEN LINDWALL
Nyamko Sabuni tillsammans med bland annat Ebba Bush Thor, badar.
Foto: MIRIAM ALSTER
Micael Bindefeld fyllde 60 år och stod för hela kalaset.
Foto: MIRIAM ALSTER
Nyamko Sabuni under festligheterna.
Foto: MIRIAM ALSTER

Festfixaren Micael Bindefeld bjöd 142 personer på sitt enorma födelsedagsfirande i Israel i helgen – bland gästerna fanns partiledarna Ebba Busch Thor, Ulf Kristersson och Nyamko Sabuni.

Bindefeld stod för resan, mat och husrum i flera dagar – något som anmäldes till åklagare.

Nu meddelas att det inte blir någon förundersökning om misstänkt mutbrott.

Efter att det stod klart att Micael Bindefeld, 60, bjöd partiledarna Ebba Busch Thor (KD), Nyamko Sabuni (L) och Ulf Kristersson (M) på sin stora fest i Israel menade bland andra juridikprofessorn Claes Sandgren att ärendet borde granskas av åklagare.

– Det kan framstå som olämpligt. En åklagare borde titta på det här, speciellt om det finns en påverkansrisk, sa Sandgren som tidigare varit ledamot i Internationella juristkommissionen i Genève och även varit ordförande för Institutet mot mutor.

– Om Bindefeld, som bjuder på en ren nöjesresa, kan påverka dem eller få uppdrag eller på sikt ha glädje av de här kontakterna. Här tycker jag att en åklagare borde se på det, sa Sandgren vidare.

Olle Lundin, expert på mutor och korruption och professor i förvaltningsrätt i Uppsala, var inne på samma spår.

– Om man är medbjuden som partiledare eller riksdagsledamot börjar man hamna på djupt vatten, sa han.

Ebba Busch Thor, Ulf Kristersson och Nyamko Sabuni var på plats i Israel.

Åklagaren lägger ner ärendet

Därefter meddelade särskilda åklagarkammaren att fallet skulle utredas, för att se om mutbrott begåtts.

– Anmälan har inkommit från privatpersoner och kommer handläggas enligt gängse rutiner, sa Anders Jakobsson, chefsåklagare, till Aftonbladet.

Flera anmälningar kom in till särskilda åklagarkammaren i fredags efter att festen uppmärksammats i medierna. Särskilda åklagarkammaren utreder normalt brott som riksdagsledamöter misstänks för.

Men eftersom anmälningarna handlade om misstänkt korruption skickades de vidare till åklagarmyndighetens riksenhet mot korruption vid lunchtid på måndagen.

En stund senare fattade chefsåklagare Kim Andrews på korruptionsenheten beslut att inte gå vidare med en förundersökning.

Chefsåklagare Kim Andrews vid riksenheten mot korruption säger på måndagen till Expressen:

– Det förfarande som framgår av anmälan ger enligt min uppfattning inte anledning att anta att det kan vara fråga om något brottsligt. Jag har därför i dag beslutat att inte inleda någon förundersökning.

– Grunden för beslutet är avsaknaden av tjänstesamband.

Liberalernas partiledare var en av gästerna på Micael Bindefelds exklusiva födelsedagsfest i Tel Aviv.

Femdagarsfesten 

Firandet av festfixaren Micael Bindefelds 60-årsdag började förra onsdagen, när omkring 140 personer flögs ner till Tel Aviv i ett chartrat plan. 

Det festades i dagarna fem, där höjdpunkten var lördagens ”gala” där gästerna bjöds på åttarättersmiddag och Carola, som var en av gästerna, underhöll.

Innan hemfärd på söndagen samlades gästerna för en sista lunch, samtliga helt klädda i vitt.

Bland gästerna fanns inte bara nuvarande partiledare, utan även andra tidigare politiktoppar.

Tidigare S-ledaren Mona Sahlin, Lena Adelsohn Liljeroth, tidigare moderat kulturminister, hennes make, den tidigare M-ledaren Ulf Adelsohn samt tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt (M) minglade med kända och okända under festligheterna.

Försvaret från Busch Thor, Kristersson och Sabuni

Att det inte skulle ha att göra med en såkallad bjudresa kopplat till deras poster var samtliga inbjudna partiledarna på det klara med.

Ebba Busch Thor tog till Instagram för att göra klart att Micael Bindefeld är en privat vän och att hon tagit ledigt för att fira hans födelsedag.

– Som ni redan fattat är jag i Tel Aviv och firar min kära vän Micaels 60 års-firande och har lite ledigt. Men som vanligt tar det här jobbet ju aldrig ledigt, så jag har jobbat en del härifrån också, men också fått lov att vila lite grann och få lov att fira ett härligt 60-årskalas, säger hon i en händelse på Instagram. 

När Expressen pratar med M-ledaren Ulf Kristersson säger han något liknande.

– Micael är en god vän till mig sedan 20 år tillbaka i tiden, det är klart jag vill fira hans 60-årsdag.

– Jag tror de flesta människor låter sig bjudas av sina vänner på 60-årsfester. Sedan har olika människor olika ekonomiska förutsättningar för detta. Micael är en väldigt generös person, jag uppskattar det och jag tänker inte värdera mina vänners generositet. När de bjuder på fest så kommer jag.

L-ledaren Nyamko Sabuni sa till Expressen under fredagen att hon inte ser några problem med resan, utan att det helt enkelt är ett privat födelsedagsfirande.

– Ni kallar det kändisfest. Det här är faktiskt ett privat kalas för Micael som bjuder in sina vänner. Några råkar vara kändisar, några råkar vara politiker. Men det är faktiskt 140 personer här och jag lovar, det är inte 140 kändisar.

– Det hade varit problematiskt om det var en kändisfest, men det är det inte. Micael är en god och nära vän sedan mer än 20 år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.