Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Åke Strömmer död i cancer

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
ETT KLASSISKT RADIOPAR: Åke Strömmer och Assar Rönnlund. Bildspecial: Radiolegend, nöjesman, tv-profil...

I två år kämpade han mot cancern.

In i det sista hoppades han bli frisk   och kunna börja arbeta igen.

Radiostjärnan Åke Strömmer   en av Sveriges mest kända och uppskattade sportjournalister   har avlidit, 68 år.

Åke Strömmer blev 68 år.

Den smattrande rösten med de underfundiga vinklingarna bakom den snabba blicken har tystnad. Åke Strömmer avled på Borlänge lasarett med sina närmaste runt omkring sig. –Han behövde inte lida mot slutet, säger Marie Ingels, dotter till Åkes hustru Lena, till Expressen. Men hans två år långa kamp mot sjukdomen var både tuff och smärtsam.

"Jag har riktigt ont"

 Åke Strömmer berättade bara för några veckor om sin sjukdom: –För två år sedan uppsökte jag en läkare och fick veta att jag hade prostatacancer. Det var inte speciellt roligt. Jag mår väldigt, väldigt dåligt och vet ingenting om framtiden. –Jag har riktigt ont. Jag vet inte hur framtiden ser ut och tar en dag i taget. Min läkare kan inte lova någonting. Åke Strömmer fick bland annat strålbehandling och cellgifter, men cancern hade spridit sig och gick inte att stoppa. Därför hade han svåra smärtor i skelettet, bland annat i en höft, och gick på starka mediciner för att orka med vardagen. Medicinerna gjorde honom mycket trött.

Radioreporter, nöjesprofil...

 –Om jag blir bättre fortsätter jag där jag slutade, sa Åke Strömmer nyligen i Borlänge Tidning, där han ofta skrev. Radioreporter, nöjespappa, revymakare, kulturpersonlighet. Och ett språkgeni. Åke Strömmer var mycket på en och samma gång. Hans far var revypappa i Sollefteå, det var där hans revyintresset väcktes. Det var också där som hans stora intresse för sport och journalistik föddes, närmare bestämt 1948, med örat klistrat framför radioapparaten. Sven Jerring och Lennart Hyland rapporterade från S:t Moritz och Åke Strömmer var elva år och bestämde sig genast för att bli journalist.

Fick Stora Journalistpriset

 Via lokaltidningen Västernorrlands Allehanda kom han till Sveriges Radio och Dagens Eko innan han hamnade på Radiosporten, där han också var chef i åtta år. Där gjorde han sig känd som en snabbpratare som samtidigt vårdade språket. 1980 fick Åke Strömmer Stora Journalistpriset med motiveringen: "Mästerliga direktreferat präglade av inlevelse, kunskap, humor och berättarkonst." Trots att han fick C på sin studentuppsats i svenska... 1972, i Sapporo, bildade han radarpar med längdskidmästaren Assar Rönnlund. Plötsligt fick vi höra ett helt nytt sätt att referera skidåkning, och det blev mer dramatiskt än vad tv förmådde att visa. I 25 år, fram till VM i Trondheim 1997, pågick deras vänskapliga gnabbande i radio.

"Svensktoppen", "Midnight Hour"...

 Åke Strömmer kunde inte bara sport, han kunde nöje och kultur och musik. Därför fick han leda "Svensktoppen", "Midnight Hour" på 70-talet, han var med i "Minnesmästarna", "På minuten" och han var med i "Superstars" i TV3 med Kristin Kaspersen och Claes Åkeson. 1996 slutade Åke Strömmer på Sveriges Radio. De som trodde att han skulle sitta stilla och hålla tyst, hade förstås fel. Åke Strömmer var en av de mest anlitade revy- och musikalförfattarna.

Fick kulturpris i Borlänge

 Om en månad är det premiär på hans fars "Pensionärshemmet Ruggugglan" som handlar om nedrustningen i äldrevården. Och i mars är det premiär på "Robin Hood" i Borlänge, som han har hjälpt till med. Han hann ta emot Borlänge kommuns kulturpris. Men inte ta emot applåderna på de två premiärerna. Åke Strömmer sörjs närmast av Lena Ingels och fem barn.

Bildspecial: Radiolegend, nöjesman, tv-profil...

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.