ETT KLASSISKT RADIOPAR: Åke Strömmer och Assar Rönnlund. Bildspecial: Radiolegend, nöjesman, tv-profil...
ETT KLASSISKT RADIOPAR: Åke Strömmer och Assar Rönnlund. Bildspecial: Radiolegend, nöjesman, tv-profil...

Åke Strömmer död i cancer

Publicerad
Uppdaterad
I två år kämpade han mot cancern.
In i det sista hoppades han bli frisk och kunna börja arbeta igen.
Radiostjärnan Åke Strömmer en av Sveriges mest kända och uppskattade sportjournalister har avlidit, 68 år.
Åke Strömmer blev 68 år.
Den smattrande rösten med de underfundiga vinklingarna bakom den snabba blicken har tystnad. Åke Strömmer avled på Borlänge lasarett med sina närmaste runt omkring sig. –Han behövde inte lida mot slutet, säger Marie Ingels, dotter till Åkes hustru Lena, till Expressen. Men hans två år långa kamp mot sjukdomen var både tuff och smärtsam.

"Jag har riktigt ont"

Åke Strömmer berättade bara för några veckor om sin sjukdom: –För två år sedan uppsökte jag en läkare och fick veta att jag hade prostatacancer. Det var inte speciellt roligt. Jag mår väldigt, väldigt dåligt och vet ingenting om framtiden. –Jag har riktigt ont. Jag vet inte hur framtiden ser ut och tar en dag i taget. Min läkare kan inte lova någonting. Åke Strömmer fick bland annat strålbehandling och cellgifter, men cancern hade spridit sig och gick inte att stoppa. Därför hade han svåra smärtor i skelettet, bland annat i en höft, och gick på starka mediciner för att orka med vardagen. Medicinerna gjorde honom mycket trött.

Radioreporter, nöjesprofil...

–Om jag blir bättre fortsätter jag där jag slutade, sa Åke Strömmer nyligen i Borlänge Tidning, där han ofta skrev. Radioreporter, nöjespappa, revymakare, kulturpersonlighet. Och ett språkgeni. Åke Strömmer var mycket på en och samma gång. Hans far var revypappa i Sollefteå, det var där hans revyintresset väcktes. Det var också där som hans stora intresse för sport och journalistik föddes, närmare bestämt 1948, med örat klistrat framför radioapparaten. Sven Jerring och Lennart Hyland rapporterade från S:t Moritz och Åke Strömmer var elva år och bestämde sig genast för att bli journalist.

Fick Stora Journalistpriset

Via lokaltidningen Västernorrlands Allehanda kom han till Sveriges Radio och Dagens Eko innan han hamnade på Radiosporten, där han också var chef i åtta år. Där gjorde han sig känd som en snabbpratare som samtidigt vårdade språket. 1980 fick Åke Strömmer Stora Journalistpriset med motiveringen: "Mästerliga direktreferat präglade av inlevelse, kunskap, humor och berättarkonst." Trots att han fick C på sin studentuppsats i svenska... 1972, i Sapporo, bildade han radarpar med längdskidmästaren Assar Rönnlund. Plötsligt fick vi höra ett helt nytt sätt att referera skidåkning, och det blev mer dramatiskt än vad tv förmådde att visa. I 25 år, fram till VM i Trondheim 1997, pågick deras vänskapliga gnabbande i radio.

"Svensktoppen", "Midnight Hour"...

Åke Strömmer kunde inte bara sport, han kunde nöje och kultur och musik. Därför fick han leda "Svensktoppen", "Midnight Hour" på 70-talet, han var med i "Minnesmästarna", "På minuten" och han var med i "Superstars" i TV3 med Kristin Kaspersen och Claes Åkeson. 1996 slutade Åke Strömmer på Sveriges Radio. De som trodde att han skulle sitta stilla och hålla tyst, hade förstås fel. Åke Strömmer var en av de mest anlitade revy- och musikalförfattarna.

Fick kulturpris i Borlänge

Om en månad är det premiär på hans fars "Pensionärshemmet Ruggugglan" som handlar om nedrustningen i äldrevården. Och i mars är det premiär på "Robin Hood" i Borlänge, som han har hjälpt till med. Han hann ta emot Borlänge kommuns kulturpris. Men inte ta emot applåderna på de två premiärerna. Åke Strömmer sörjs närmast av Lena Ingels och fem barn.

Bildspecial: Radiolegend, nöjesman, tv-profil...

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag