Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Agnetha Fältskogs tvekan – inför Abbas comeback

Efter 39 år släpper Abba ett nytt album
Abba gör comeback med albumet ”Voyage” i november.
Foto: Abba Voyage /Twitter / Abba Voyage /Twitter
Abba Voyage är namnet på den digitala showen som har premiär i London i vår.
Foto: Abba Voyage /Twitter / Abba Voyage /Twitter
Agnetha Fältskog kommer berätta mer om comebacken i en intervju i ”Svensktoppen” i P4.
Foto: Karin Törnblom/TT
Abba i Tokyo 1980.
Foto: TSUGUFUMI MATSUMOTO / AP TT NYHETSBYRÅN

Den legendariska popgruppen Abbas återkomst blev en världsnyhet.

I en intervju med P4 berättar Agnetha Fältskog om de överväldigande känslorna – men också om den tvekan som fanns inför den kommande digitala scenshowen.

– Avatarprojektet var jag väl lite så där fundersam om, därför att det skulle vara rätt mycket jobb då på scenen, och jag är inte alls någon scenpersonlighet på det sättet. 

Det var i början av september som nyheten om Abbas återförening med ett nytt album slog ner. I samband med det släpptes även direkt två nya låtar – det första nya materialet på 39 år. I november släpps det nya albumet.

– Alla känner stor glädje och tacksamhet över det här fantastiska mottagandet, sa gruppens manager Görel Hanser nyligen till Expressen.

Från medlemmarnas håll har det dock varit relativt tyst. Men i en intervju i ”Svensktoppen” i P4 bryter nu Agnetha Fältskog tystnaden:

– Vi är så glada, allihop i gruppen, och tacksamma, och rörda över det här enorma mottagandet vi får. Det känns jätteskönt och varmt i kroppen, säger hon i intervjun som sänds i sin helhet på söndagen den 19 september. 

”Inte alls någon scenpersonlighet”

Någon ny världsturné blir det dock inte för Björn Ulveaus, Benny Andersson, Agnetha Fältskog och Anni-Frid Lyngstad, alla i dag över 70 år. I stället kommer Abba göra en stationär digital scenshow som har premiär i London i maj 2022 , och som kommer att kunna visas om och om igen för nya besökare.

I intervjun med P4 säger Agnetha Fältskog att ingen av medlemmarna tvekade inför återföreningen, men att hon själv inte var helt såld på den digitala scenshowen som har namnet Abba Voyage.

– Avatarprojektet var jag väl lite så där fundersam om, därför att det skulle vara rätt mycket jobb då på scenen, och jag är inte alls någon scenpersonlighet på det sättet. Men däremot kan jag nog förmedla rätt mycket känslor i låtarna, säger hon.

Så skapades digitala showen 

Den kommande showens producent Ludvig Andersson berättade tidigare för BBC om hur showen skapats.

– Agnetha, Frida, Benny och Björn stod på scenen framför 160 kameror och nästan lika många visuella effekter-genier. De framförde varje sång i showen under fem veckor tills de nådde perfektion.

I den kommande intervjun berättar Agnetha Fältskog också att ”killarna hanterar det mesta” kring låtskrivandet och arbetet i studion. Samtidigt tillägger hon:

– Jag kan komma med väldigt många idéer så där; ”ska vi inte lägga in en liten finess där i låten”, och stämmor är jag rätt så bra på också, säger hon.

Forskare: ”Kan bli en ny våg av Abba-fans”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.