Agnetha Fältskogs relation blir till pjäs

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Paul O'Driscoll/Eps

Abba-stjärnan Agnetha Fältskog, 63, inledde en relation med en holländsk man som var besatt av henne.

När förhållandet tog slut började han att förfölja henne.

Nu blir parets stormiga relation en pjäs - utan Agnetha Fältskogs samtycke.

– Hon vill inte kommentera pjäsen, säger hennes talesperson Staffan Lindé till Expressen.

Truckföraren Gert van der Graaf hade varit kär i Agnetha Fältskog i hela sitt liv. Under 90-talet flyttade han till Sverige för att få vara nära henne. Under en promenad stötte han in i stjärnan och de inledde en romans. Förhållandet varade i två år innan Agnetha Fältskog gjorde slut. Gert van der Graaf började då förfölja sångerskan. Fältskog polisanmälde van der Graaf som dömdes till besöksförbud.

Nu har manusförfattaren Dennis Magnusson skrivit pjäsen "Stjärnan och odjuret" om det omskrivna förhållandet. I tidningen Filter berättar Magnusson att han skrev pjäsen eftersom han inte kunde sluta tänka på berättelsen om Agnetha Fältskog och Gert van der Graaf. För Expressen utvecklar han resonemanget.

– Jag blev väldigt drabbad av historien, jag tyckte att den var otroligt intressant ur många synvinklar. Det fanns något djupt mänskligt i den som jag blev väldigt nyfiken på, säger Dennis Magnusson.

"Är ett parallellt universum"

Manusförfattaren har varken pratat med Agnetha Fältskog eller Gert van der Graaf om att han gör teater av dem.

– Hela idén är att det bygger på det jag har läst mig till i pressen. Jag gör ingen biografi utan jag ser mig som en vanlig tidningsläsare som fantiserar ihop resten av historien, säger han.

Eftersom teaterstycket inte utger sig för att vara någon sanning ser Dennis Magnusson inga problem med att han gör fiktion av levande människor.

– Det är ett parallellt universum. Det är inte en dokumentär utan mer av en fantasi om vad som hände mellan dem. Pjäsen är byggd på en nyfikenhet och en respekt för de inblandade. Jag känner att jag gör dem rättvisa.

Manusförfattaren är inte orolig för att Agnetha Fältskog och Gert van der Graaf ska misstycka till att deras privatliv blir teater, tvärtom – han hoppas att de kommer att se pjäsen.

– Jag tror att de skulle tycka att den är jättebra, jag tror verkligen det. Det är en intressant historia och den är berättad med respekt. Jag tycker att jag lyfter deras historia och gör den till något större än en sensation.

"Stjärnan och odjuret" har premiär på Uppsala stadsteater våren 2014.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.