Agneta Sjödins stora livsbeslut

Författaren Agneta Sjödin har vågat massor under 2018. Bland annat har hon köpt en ny och mindre lägenhet för att skapa större frihet i livet att lägga pengarna på exempelvis upplevelser.
Foto: Eero Hannukainen / IBL
Agneta Sjödin programleder även i år "Agnetas nyårskarameller" i TV4.
Foto: /IBL
Expressens Karin Sörbring intervjuar programledaren och författaren Agneta Sjödin om året som gått.
Foto: OLLE SPORRONG

I "Agnetas nyårskarameller" sammanfattar hon nöjes- och nyhetsåret som gått.

Och privat har Agneta Sjödin under 2018 också gjort en rad medvetna förändringar.

– Jag har inte längre något fast kontrakt med TV4 utan frilansar, jag gör mig av med en massa prylar och jag flyttar till ett mindre boende för att få större frihet, säger den 51-åriga programledaren.

Det är inte så att Agneta Sjödin inte har råd att bo kvar på sina 144 kvadratmeter i Nacka, betonar hon.

– Det handlar mer om att jag vill omprioritera vad jag lägger pengar på, exempelvis på upplevelser. Jag vill bara ha det jag behöver och jag behöver inte bo så här stort, säger hon.

Hon fortsätter:

– Jag ser fram emot att ha färre prylar och då blir det också ett enklare och friare liv. 

https://www.instagram.com/p/BrcQwi-BTl0/

Just nu rensar Agneta Sjödin och packar flyttlådorna till det nya boendet: En 82 kvadratmeter stor lägenhet i samma kommun. 

– Jag blir kvar i Nacka och kommer i min nya bostadsrätt att få utsikt över vattnet. Där finns även en laddstation där jag kan ladda min elbil och så är det nära till båtarna som jag kan ta in till stan.

– Jag ser verkligen fram emot att slippa sitta i bilköer. Det känns som att jag får mycket större frihet så här!

Agneta Sjödin intervjuas av Expressens Karin Sörbring om författarskapet, livsförändringarna och nya boendet.
Foto: OLLE SPORRONG

Hur skulle du summera 2018?

– Jag har jobbat mycket och förändrat en hel del, inte minst genom att jag har köpt nytt boende. För mig handlar det om att "downsiza", förenkla, rensa och göra mig av med saker som jag inte måste ha. Jag flyger ju i jobbet och försöker ta ansvar privat genom att inte äta nötkött, välja elbil och inte handla en massa i onödan.

Har nya, hemliga tv-uppdrag på gång

Och så har det väl varit annorlunda att inte längre ha fast kontrakt med TV4?

– Ja, jag har ju jobbat för kanalen i 28 år och haft exklusivt avtal i säkert 25 år. Jag erbjöds att göra ett program för Sjuan, men kände inte att det passade mig och då hade vi inte så mycket att knyta upp ett exklusivt avtal runt utan kom fram till att jag skulle frilansa. I och med det fick jag också mer tid att fokusera på bokskrivandet och jag kom i höstas ut med romanen "Drömdagboken" och skrivhäftet "Drömdagbok".

– Författarlivet är ensamt, medan tv-jobben är sociala och ger möjlighet att arbeta i team. Det har varit en bra kombo att göra både och. Men nu har jag spännande tv-projekt som jag ser fram emot under 2019. 

Fakta/Topplisteförfattare och programledare

NAMN: Agneta Helena Sjödin.

ÅLDER: 51.

YRKE: Författare, programledare.

BOR: Flyttar till en ny och mindre bostadsrätt i Nacka söder om Stockholm.

FAMILJ: Dottern Maja, 20, artist (med musikern Niklas Strömstedt, 60). Pojkvännen Martin Lamprecht, 55, entreprenör. 

FÖDD OCH UPPVUXEN: I Hudiksvall med en tre år äldre syster (Margareta, 54). Föräldrarna skildes när Agneta var tre år och hon har en tretton år yngre halvbror på mammans sida (Niclas, 38). Har en fyra år äldre halvsyster på pappans sida (Lotta, 55) och två yngre halvsyskon (Oskar, 42, och Elin, 40).

MAMMA ÄR: Barbro Kernby, 71, arbetar med barn- och ungdomsteater. 

PAPPA ÄR: Karl Erik Sjödin, 77, pensionerad skogsarbetare.

UTBILDNING: Tvåårigt gymnasium.

KARRIÄR: Assisterande ljustekniker vid Göteborgs stadsteater. Ljustekniker hos MTV Studios i Göteborg som jobbade för TV4. Programledare för "Tur i kärlek", "Fångarna på fortet", "Jakten på röda rubinen", "Sikta mot stjärnorna", "Småstjärnorna", "Faddergalan", "Agnetas nyårskarameller", "Saknad", "Gladiatorerna", "Let´s Dance" (där hon även tävlat med Tobias Karlsson), "Förkväll", "Drömkåken", "Vardagspuls". Böckerna "Vändpunkter" (2005), "En kvinnas resa" (2007), "En av de tolv" (2008), "Ett ljus i mörkret" (2010), "Flickan från paradiset" (2011). "En kvinnas hjärta" (2012), "Av egen kraft" (2015). "Från hjärtat: Inspiration, hälsa, träning, förändring" (2017).

INKOMST: 690 400 kronor (2016).

AKTUELL: Med romanen "Drömdagboken" (Harper Collins) och med nyutgåvor av de fem tidigare romanerna hon gett ut. "Agnetas nyårskarameller" i TV4. Är med i Icas nyårskampanj. 

Berätta, vad har du för tv-uppdrag på gång? Tänker du på Kanal 5:s nya realityprogram där kända personer ska segla från Kanarieöarna till Västindien?

– Nja, än så länge är det hemligt exakt vad jag ska göra, men jag är dels uppbokad för ett större åtagande i början av 2019 och dels har jag en helt annan tv-grej på gång med TV4 i sommar. Jag lovar att berätta mer så snart jag får! Än så länge kan jag bara säga att det känns kul med de uppdrag jag har framför mig. 

LÄS MER: Agneta Sjödin om sviterna efter cykelolyckan 

Förr om åren har ni i "Agnetas nyårskarameller" visat hur Tina Nordström kört omkull i skidbacken och landat i en hög med djurspillning, hur Ingvar Oldsberg och Björn Hellberg ramlat in mellan sängar när de bäddat och hur "Nyhetsmorgon"-programledare fått fnitterattacker som aldrig vill sluta. Vad får vi se i årets upplaga?

– Redaktionen har verkligen dammsugit alla delar av TV4 i jakt på roliga klipp. Numera är programmet så inarbetat att olika redaktioner ofta självmant skickar in kandidatfilmer som borde platsa. 

– I årets program har vi bjudit in gäster utifrån de klipp vi har valt ut. Det är bland annat personer från "Nyhetsmorgon", deltagare i TV4:s olika dejtingprogram och skådespelare från våra dramaproduktioner. 

Så här såg det ut när "Agnetas nyårskarameller" spelades in 2014 med Renée Nyberg och Kristin Kaspersen som gäster.
Foto: TV4 / TV4

Jag såg att du väljer att återanvända en Lars Wallin-festblåsa som du haft i rutan tidigare?

– Ja, det blir en favorit i repris. Jag har haft den här svarta klänningen en gång tidigare i "Agnetas nyårskarameller" och det passar väl bra när årets julklapp är ett återvunnet plagg? Jag gillar miljötanken med att försöka återanvända saker. 

Agneta Sjödin berättar att det inte blir något traditionellt julfirande för hennes del i år.

– Nej, jag fortsätter att rensa och packa. Men det gör inte så mycket. Min dotter Maja är så stor nu – 20 år – och för mig är ett traditionellt firande inte så viktigt. Vi får väl spela lite julmusik eller ha en julfilm på i bakgrunden om andan faller på, haha.

https://www.instagram.com/p/BrOBWenhur2/

Berätta om din hjärtbok "Hundra affirmationer för hjärtat"!

– Den kommer i slutet av januari, inför "alla hjärtans dag". Jag har ju i många år samlat på bilder av stenar, vattenpölar, blad och annat som formats som hjärtan och lagt ut detta på sociala medier. Nu har jag valt ut de bästa av de här bilderna och skrivit texter till dem utifrån äventyrliga resor jag har gjort över hela jorden där jag har funnit hjärtan. Det finns med hjärtan från sex olika världsdelar.

– Det känns som att klimatet i sociala medier och i samhället i stort kan vara ganska dömande och hårt. Jag vill med mina hjärtan sprida bra saker som gör folk glada och skapa en motvikt till allt hat. 

Hur kommer det sig att du gästspelar i Ica-reklamen?

– Jag fick frågan och tyckte att det lät jättekul. Och det var väldigt roligt att få jobba med Loa Falkman en förmiddag på Berns och spännande att få en inblick i hur teamet runt Ica-reklamen jobbar. Väldigt proffsig uppstyrt!

Agneta Sjödin fyllde i fjol 50 år, men hon har inte haft någon åldersnoja.

– Jag tyckte inte att det var jobbigt att bli 50. Jag håller mig frisk, äter bra, tränar och stretchar och tar hand om mig på bästa sätt. Jag går också många och långa promenader i Nacka och det är ofta under dessa pass som jag får uppslag till mina böcker.

Agneta Sjödin håller sig i form med träning, stretching och långa promenader.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ

– "Drömdagboken" handlar om Helena som jobbar i tv-branschen med allt vad det innebär av tuffare klimat och metoo-skandaler. Helena har precis som jag också vänt på steken och boostat sig själv. Jag började skriva ett slags drömdagbok där jag studerade mig själv och mina tankar och noterade hur mycket ens tankar påverkar ens liv. Uppföljaren till "Drömdagboken" kommer 2020 och jag är redan i gång med den. 

Agneta Sjödin fortsätter: 

– Jag gillar att gå utanför bekvämlighetszonen och utmana mig själv. Jag tror att man kan må bra av det om man vill utvecklas som människa. Det enda du verkligen måste är att göra val. Livet blir det man gör. Jag tycker att jag har tagit hand om mitt liv väldigt bra, även sidospåren är lärorika.

Agneta Sjödins val

Fotboll – Ishockey

Thailand – Fjällen

Vin – Vatten

Soffa – Löpband

Kungen – Drottningen

Seriemaraton - Filmkväll 

Ostbågar - Ostbricka 

Hudvårdsrutin - Tvål 

Retro - Trendigt

Deckare - Roman

LÄS MER: AGNETA SJÖDINS LIV MED KÄRLEKEN - EFTER SVÅRA TIDEN 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.