Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Agneta Sjödins tårar över sina svåra tvivel

Vändpunkten kom när hon blev mamma: ”Min klokaste läromästare”
Agneta Sjödin debuterar som sommarpratare.
Foto: OLLE SPORRONG

När tv-profilen Agneta Sjödin blev gravid hade hon länge gått med en dålig självkänsla och hon började tvivla på sin roll som mamma.

Därför bestämde hon sig för att göra en inre resa.

– Jag kände mig vilsen och osäker på vem jag var, stressad och med dålig självkänsla, säger hon i sitt ”Sommar i P1”.

Programledaren och författaren Agneta Sjödin, 53, är en av Sveriges mest välkända profiler med sina tre decennier i tv-rutan.

Nu debuterar hon som sommarpratare och hon inleder programmet med att säga att hon är stolt och tacksam över sin karriär – men att det finns så mycket annat hon vill ägna sitt sommarprat åt. Till ”allt det som har fått mig att känna mig stark, orädd och levande”, förklarar hon.

Tvivlade på sig själv

1997 när Agneta Sjödins tv-karriär blomstrade fick hon veta att hon och dåvarande mannen Niklas Strömstedt, 62, väntade barn.

– Min dotter är min klokaste läromästare. Maja, hon fyllde 23 i maj. Maja var egentligen min läromästare redan innan hon föddes, för det var så mycket som satte i gång i mig i samband med att jag blev gravid, säger Agneta Sjödin i programmet.

Med dålig självkänsla i bagaget kände hon tvivel inombords, och tankarna började snurra.

– Jag började fundera över hur jag skulle vara som mamma. Hade jag ens koll på mig själv? Hur mådde jag egentligen? Jag ville ju vara en klok, lugn och trygg mamma. Jag kände mig varken klok, lugn eller speciellt trygg.

Agneta Sjödin berättar om sin sviktande självkänsla.
Foto: Mattias Ahlm / Sveriges Radio

”Jag mådde skit”

Agneta Sjödin bestämde sig för att påbörja ”en inre resa för ett själsligt sökande”. I dag har hon svårt att minnas tillbaka hur hon mådde då.

– När jag pratat med mina vänner och tvivlat över mina beslut i det förflutna, så har de påmint mig om hur jag mådde. Så nej, det var inte några impulsbeslut som fattades. Jag mådde skit helt enkelt, och jag ville må bra. Jag ville må bra och bli en stark, klok och trygg mamma. 

En sådan resa tar tid och är ”en bumpy road”, säger hon.

– Jag har gråtit mycket, tvivlat, ångrat, förbannat mig själv. Sedan rest mig igen för att påminna mig om varför jag gör den här resan.

Maja Strömstedt och mamma Agneta Sjödin.
Foto: HANS SHIMODA / IBL

Vändpunkten med Maja

När dottern Maja föddes kom även vändpunkten. 

– När jag ser min dotter Maja ser jag också meningen med mina beslut. För om jag inte hade byggt upp mig själv, vet jag inte om jag hade kunnat bli den mamma jag är i dag. Jag har absolut gjort fel under vägen, det finns saker jag önskar jag hade gjort annorlunda.

Agneta och Maja har haft mycket egentid under uppväxten. Tillsammans har de ”rest mycket, sett världen och skrattat mycket”.

– Vi har en nära och fin relation. Hon kan kritisera mig, jag uppmuntrar det. Jag lyssnar och ber om ursäkt. Jag vet att jag inte är felfri och jag vill att hon ska lära sig att sätta gränser och känna att hon får upprättelse när något känns fel för henne. Jag vill att Maja ska må så bra det bara går, säger Agneta Sjödin i ”Sommar i P1”. 

Magdalena Graaf fick kärlekstatuering – felstavad

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.