Agneta Sjödins räddning – så förändrade hon livet

I november medverkade Sjödin i "Anders knackar på" som sändes på TV4 och TV4 Play.
Agneta Sjödin jobbade med Adam Alsing i ”Tur i kärlek”.
Foto: ULF BERGLUND / TV4
Gubde Svan och Agneta Sjödin har programlett ”Fångarna på fortet” i många år men i år ställdes det in.
Foto: ROGER TILLBERG / REPORTAGEFOTO/IBL
Agneta Sjödin är återigen tillbaka med ”Agnetas nyårskarameller”.
Foto: JAKOB DAHLSTROM / TV4
Sjödin bytte en stor villa mot en lägenhet med sjöutsikt i Nacka.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL

Det har varit ett år som inte liknat något annat men en sak är som vanligt – Agneta Sjödin kommer att bjuda på nyårskarameller i TV4.

I en stor intervju berättar programledaren om de ekonomiska smällarna under corona, hur hon lyckats behålla superkroppen efter 16 weeks of hell och saknaden efter vännen och kollegan Adam Alsing.

– Det känns fortfarande lika overkligt att han inte är kvar, säger hon.

Det är 25 år sedan Agneta Sjödin, 53, ledde ”Agnetas nyårskarameller” i TV4 för första gången – sedan dess har programmet blivit en viktig tradition, även om kanalen faktiskt försökt lägga ned programmet.

Under några år i mitten av 00-talet var det uppehåll.

– Sedan insåg de att programmet var en succé och tog tillbaka det. Vi har lätt kört det i 20 år i alla fall, säger Agneta Sjödin.

Varför är det en succé?

– På nyårsdagen är folk lite trötta och det är ett lättsamt program, man får skratta. Det har alla de där beståndsdelarna som gör att att det inte kräver så mycket utan det bara ger en massa. Jag tror att det är precis det man vill ha på nyårsdagen, det och en pizza.

Sålde lägenheten på 144 kvadrat

Att coronapandemin har påverkat exakt allt i samhället under 2020 kommer inte att speglas så mycket i programmet – tyngdpunkten ligger som vanligt på roliga klipp.

Men det ovanliga året kommer att märkas i studion. Programmet spelades in häromveckan utan publik och med färre gäster på plats än vanligt.

– Det kommer också att märkas i samtalen med gästerna. Jag tror att det kommer att bli ett väldigt bra och fint program, säger Agneta Sjödin.

Personligen har hon påverkats desto mer av pandemin. Först ställdes inspelningarna av ”Fångarna på fortet” in och sedan stoppades också ett hemligt program som hon skulle ha gjort i somras – tunga ekonomiska tapp för en frilansare.

Lyckligtvis hade Agneta Sjödin bara året före pandemin bestämt sig för att bli lånfri och skala ned sitt liv, vilket bland annat innebar att hon sålde sin 144 kvadratmeter stora lägenhet för att i stället köpa en lägenhet på 82 kvadratmeter med sjöutsikt i Nacka.

– Jag är så glad över alla de här besluten som jag hade fattat precis före corona, att jag inte sitter fast i större utgifter och lån. Det är jag väldigt tacksam över för annars hade det nog varit tuffare, så det var tur att jag hade löst de där bitarna, säger hon.

Hur har det här året varit för dig?

– Det har varit ett år där jag har hållit mig till rutiner och ett år där jag har hållit mig för mig själv litegrann. Jag hade det där träningsprogrammet i början av året och det räddade upp en del, både mentalt och fysiskt, när corona drog i gång. Sedan har jag fortsatt att ha mina rutiner med träning och promenader och jag har också varit lite kreativ med idéer på sådant jag ska göra, så jag har lyckats hålla mig över ytan.

Berättar om 16 weeks of hell

Träningsprogrammet hon pratar om var Kanal 5:s ”Den stora hälsoresan” där hon och ett antal andra kändisar genomförde det uppmärksammade och omdebatterade 16 weeks of hell med strikt träning och kost.

– Skönt vet jag inte om det var, men det var bra. Dels var det ju bra för det var ett jobb, det har ju som sagt varit lite mindre inkomst det här året. Samtidigt var det bra att ha rutiner för det gör ju allting lättare, säger Agneta Sjödin.

Efter ”Den stora hälsoresan” blev hon omskriven för sin ”superkropp” och hon berättar att hon lyckats behålla formen.

– Och då vilade jag ändå ganska mycket i somras för precis efter 16 weeks of hell var jag rätt sluttränad. Kroppen ville inte träna direkt efteråt så jag vilade i nästan tre månader men hade kvar mina promenader och körde lite periodisk fasta, säger Agneta Sjödin.

– Jag mår bra nu när kroppen har fått återhämta sig lite. Det var lite för mycket med corona och allting så kroppen behövde vila, det blev så många komponenter som påverkade en. Men nu är jag verkligen tillbaka och mår superbra och äter precis det jag vill, mycket vegetariskt, och med träningen har jag hittat något som passar mig. Det är så man måste tänka om träning, man måste hitta något som verkligen passar en.

Saknaden efter Adam Alsing: ”Jävla virus”

Våren var också tuff då vännen och kollegan Adam Alsing gick bort i sviterna av covid-19, bara 51 år gammal. När Agneta Sjödin debuterade i tv 1991 med ”Tur i kärlek” hade hon Alsing vid sin sida.

– Det är fortfarande så läskigt. Jag har sett några klipp från det här motorprogrammet han gjorde, ”Top gear”, och det är så härligt att få se honom. Jag tycker om att få se honom och det känns fortfarande lika overkligt att han inte är kvar. Det känns så onödigt och fel. Ett sjukt jävla virus. Det känns så konstigt, säger hon.

Agneta Sjödin tycker att ovissheten kring pandemin är tuff och undrar precis som alla andra när allt ska återgå till något slags normalläge.

Samtidigt har hon fått tid till att prova nya saker och lanserade nyligen sin podd ”Så in i själen” där hon för själsliga samtal med gäster som Mia Törnblom och Malin Berghagen.

Just podden är något som hon ser fram emot att fortsätta jobba med under 2021, det är något som går att göra oavsett hur coronasituationen utvecklar sig.

– Jag tycker att det ska bli jättekul att fortsätta med den här podden. Det är något nytt och kul som känns givande, så mycket av mitt fokus ligger där. Men jag hoppas att det vänder med corona så att blir lite lättare för människor och att det kommer ljusare tider. Det vore ju kul att få göra ”Fångarna på fortet” med Gunde också, säger Agneta Sjödin.

– Jag älskar ju att jobba och jag brinner för den här podden. Jag slår knut på mig själv för jag tycker att det är så kul och man får vara tacksam i dag över att man har ett jobb.

Agneta Sjödins tips för att klara pandemin

”Det här med rutiner tänker jag är viktigt, och att man passar på att ta hand om sig själv på ett nytt sätt. Att man lär känna sig själv eller gör någonting som gör att man kommer lite närmare till att gilla sig själv. Att tvinga sig själv att göra saker, att gå ut och gå även om det är regnigt och grått. Det är ganska skönt att utmana sig, sätta på sig bra kläder och utmana vädret. Man känner sig stark då. Man ska försöka hitta lite olika rutiner, lyssna på något, läst något, ring någon, laga en ny maträtt eller baka något.”

Det här är Agneta Sjödin

Programledare född 1967, uppvuxen i Hudiksvall.

Inledde sin tv-karriär som ljustekniker men fick hoppa in som programledare när TV4 sökte en programledarkollega till Adam Alsing i ”Tur i kärlek” 1991 – ett program hon egentligen skulle ljussätta.

Har sedan dess blivit en av Sveriges mest folkkära programledare tack vare program som ”Fångarna på fortet”, ”Sikta mot stjärnorna”, ”Gladiatorerna”, ”Let’s dance” och ”Agnetas nyårskarameller”. Hon har också skrivit en rad böcker.

Aktuell med årets upplaga av nyårskaramellerna och den nystartade podden ”Så in i själen”.

Se programmet: Spoiler Alert – allt om romantik och feel good

Börja 2021 med film och TV som får dig att må bra. TV-formatet Spoiler alert blickar framåt och fokuserar i det här avsnittet på romantik och feel good.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.