I sin podcast ”Så in i själen” bjuder Agneta Sjödin, 54, in överläkaren i psykiatri Stefan Krakowski, 68, för att prata om män som lever i ofrivilligt celibat, så kallade incels.
Han har själv släppt boken ”Incel: Om ofrivilligt celibat och en mansroll i kris” där han djupintervjuat en rad incelmän. Begreppet incels kom upp på den mediala kartan på allvar 2014 med Elliot Rodgers, enligt Krakowski. Rogers var 22 år när han dödade sex personer vid ett universitetsområde i Isla Vista i Kalifornien, USA. Han ville hämnas: För att inga tjejer ville bli ihop med honom.
– Det är så jag känner till det för min dotter visade mig det här klippet på Elliot Rodgers och det var helt nytt för mig då. Jag var helt chockad i hur han resonerade, vad han sa, säger Agneta Sjödin i sin podcast.
Sedan dess har flera dåd skett med incelsmotiv.
Krakowski vill påpeka att det är en väldigt liten del av incelsgruppen som är våldsamma.
– Den överväldigande delen är fredliga och utgör inget hot. Det är inga man behöver vara rädd för, det är viktigt att understryka.
”Självhatet och självföraktet är ett betydligt allvarligare problem”
Han berättar att många av de som väljer att begå våldshandlingar ofta har varit mobbade i skolan, de är isolerade, har psykiska besvär och kan ibland ha en autismdiagnos, visar forskning enligt Krakowski.
– Man ska också komma ihåg att leva isolerad, inte ha några kontakter alls och det enda sällskapet man har är datorskärmen och en eventuell gemenskap genom den med andra anonyma. Det leder naturligtvis till psykisk ohälsa i sig.
Krakowski förklarar att det finns ett mansöverskott i hela världen och att det ställer till problem.
– Självhatet och självföraktet är ett betydligt allvarligare problem än hatet mot kvinnor och snygga män. Det är det som är mitt budskap. Det är viktigt att komma ihåg, säger han och får medhåll av Agneta Sjödin:
– Nej man ska inte gå runt och vara rädd för incels utan som du säger är det en väldigt liten grupp som är extrema, och det finns det inom andra områden också. Däremot ska man verkligen bekymra sig om att det här ens finns i samhället och var finns det hjälp för dem att få?
”Det är jättesorgligt”
Krakowski säger att det är viktigt att vi ser att incels är en del av en större problematik i samhället.
– Vi har i dag en situation och det har gått ganska snabbt där kvinnor socioekonomiskt kör om männen. I grundskolan så har tjejer bättre betyg i alla ämnen, jämfört med killar. Samma sak med gymnasiet. Och på akademiska utbildningar så är kvinnor en majoritet på de mest populära utbildningarna: Juridik, medicin, läkarprogrammet.
Han fortsätter:
– Man måste inse könsskillnaderna och att de finns i skolan men också att man uppmärksammar den där avvikande killen som är lite konstig, som kanske inte får vara med i gemenskapen och så vidare. Att man fångar upp de här på ett mycket tidigare stadium.
Krakowski förklarar att vi har en utveckling där fler kvinnor är välutbildade med höga inkomster och allt färre män i samma situation.
– Och vi vet att tjejer väljer killar som har samma utbildningsnivå som en själv eller högre. Medan män, som det så fint heter, väljer neråt. Det gör man också i Sverige som är ett sånt jämställt land.
Ett av problemen i samhället är också att män har svårare att prata om sina känslor än kvinnor, något de får lära sig tidigt, enligt överläkaren i psykiatri. De söker inte heller hjälp för psykiskt dåligt mående till samma utsträckning.
– Det är jättesorgligt, säger Stefan Krakowski.
Nu vill både Agneta Sjödin och Stefan Krakowski att skolorna ändras och att eleverna får lära sig tidigt att det är okej för alla att prata om och visa känslor.