Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Agneta Sjödin om ångesten och klimakteriet: ”Kraschade relationer”

Agneta Sjödin hade under flera år besvär med ångest och PMS.
Foto: /IBL / /IBL
Agneta Sjödin berättar om ångesten och klimakteriet.
Foto: OLLE SPORRONG
Agneta Sjödin berättar i Malou von Sivers program i TV4 ”Malou efter tio” om problemen under klimakteriet.
Foto: TV4
Agneta Sjödin berättar om problemen.
Foto: TV4

Programledaren Agneta Sjödin, 51, öppnar upp om ångesten och klimakteriet. 

I måndagens avsnitt av ”Malou efter tio” berättar Agneta Sjödin om besvären som kraschade relationer.

– Nu är jag jag igen och jag vill vara jag, förklarar Agneta Sjödin i programmet.

Agneta Sjödin, 51, är välkänd som både programledare och författare. I TV4:s ”Malou efter tio” med Malou von Sivers, 66, berättar hon att hon under flera år har haft besvär med PMS och klimakteriet.

– Det är kanske inget man skyltar med, det kändes gammalt och osexigt att prata om klimakteriet, säger Agneta Sjödin.

Hon beskriver att hon haft besvär med otroliga vallningar, akne, sömnsvårigheter och ångest. Agneta förklarar att hon under en vecka varje månad hade ångest och ilska i kroppen. Något som hon lärde sig att hantera genom träning och skogspromenader och har förklarar att hon även har ätit lugnande mediciner för att dämpa ångesten.


Agneta Sjödin: ”Nu är jag jag igen”

Ilskan och ångesten innebar en hel del onödiga bråk och kraschade relationer, berättar Agneta Sjödin. Hon säger att hon inte kände igen sig själv och att hon efter att ha fått hjälp av sin gynekolog med till exempel östrogen känner att hon har hittat tillbaka.

– Nu är jag jag igen och jag vill vara jag, förklarar Agneta Sjödin.

Agneta Sjödin berättar att hon inte trodde att det var klimakteriet när hon först fick sina symptom. I stället googlade och hade en hel det andra teorier, förklarar hon. När en bekant nämnde att det kunde bero på just den ”övergångsåldern” valde hon att fråga sin mamma om hennes erfarenheter. När hon då fick svaret att hon hade varit i just den åldern Agneta befann sig i då, precis innan 50, förstod hon att det var klimakteriet.


Svårt att acceptera

Hon beskriver att det först kan vara svårt att acceptera, då just klimakteriet kan vara väldigt åldersbetingat. Trots att det inte ska behöva vara det, menar Agneta Sjödin. Något som hon säger gör att det är otroligt viktigt att prata om.

– Jag var så tacksam över att jag såg folk som pratade om det, och då kände jag att jag också vill vara en del av det, säger Agneta Sjödin.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.