Skådespelerskan Agneta Eckemyrs sista svåra år

Bild från dokumentären ”Penthouse North”, som skildrade Agneta Eckemyrs svåra år i New York.
Foto: Johanna St Michaels/SVT
Agneta Eckemyr och Thomas Hellberg på filminspelning i Visby.
Foto: Svenska Dagbladet / TT NYHETSBYRÅN
Agneta Eckemyr och Vivianne Tvilling, som drev klädbutik på 80-talet.
Foto: THOMAS ENGSTRÖM / EXP

Skådespelaren och fotomodellen Agneta Eckemyr blev 68 år.

Under sin långa karriär hann hon spela in filmer med stjärnor som Sven-Bertil Taube och Tommy Berggren – men drev även en klädbutik i New York.

– Agneta var glad och naturlig. Hon hade naturlig talang. Hon hade utstrålning. Hon hade det som passade för film, man lade märke till henne, berättar Sven-Bertil Taube.

De sista åren i storstaden blev dock tuffa – Eckemyr hotades med vräkning och hade knappt pengar över till mat.

2014 tvingades hon flytta in på ett vårdboende i Stockholm på grund av sjukdomen Alzheimers. 

Agneta Eckemyr blev 68 år. På lördagen rapporterade Aftonbladet att skådespelaren och modedesignern hade avlidit efter flera års kamp mot sjukdomen Alzheimers.

– Jag beklagar att hon fick gå bort i så unga år, det är väldigt tråkigt, sa Staffan Scheja, Agneta Eckemyrs före detta partner och pappan till hennes barn, till tidningen. 

Agneta Eckemyrs karriär

Agneta Eckemyr föddes i Karlsborg i Västra Götalands län 1950. Hon började tidigt arbeta som fotomodell, och vid 20 års ålder flyttade hon till New York i USA. Flytten markerade starten på hennes karriär som skådespelare, och i storstaden fick hon roller i Walt Disneys Hollywoodfilmer.

Agneta Eckemyr och Thomas Hellberg på filminspelning i Visby.
Foto: Svenska Dagbladet / TT NYHETSBYRÅN

Skådespeleriet på andra sidan Atlanten ledde till att Agneta Eckemyr erbjöds storfilmer hemma i Sverige. Under 70- och 80-talet medverkade hon bland annat i ”Lejonet och jungfrun” från 1975, regisserad av Lars-Magnus Lindgren. I filmen, som utspelar sig i Stockholms skärgård och Paris, spelade hon bland annat mot Sven-Bertil Taube.

Även den franska skådespelaren Miche Duchaussoy medverkade i filmen.

– Jag träffade henne i New York när vi sökte efter en flicka till filmen, minns Sven-Bertil Taube.

– Jag vet inte varför jag hamnade i New York för att leta, det bara blev så.

Sven-Bertil Taube: ”Hon hade naturlig talang”

Sven-Bertil berättar att han träffade Agneta Eckemyr på ett hotellrum, och tillsammans läste de igenom manuskriptet. Han ansåg henne lämplig för rollen som regissören Lars-Magnus Lindgren hade tänkt sig – och rekommenderade henne. 

– Sen fick hon rollen, och vi gjorde filmen en sommar i Stockholms skärgård. Det var ett väldigt trevligt samarbete, hon var duktig tycker jag, säger Sven-Bertil Taube och fortsätter:

– Agneta var glad och naturlig. Hon hade naturlig talang. Hon hade utstrålning. Hon hade det som passade för film, man lade märke till henne. 

Eckemyr deltog i tv-serie 2010

Ett annat exempel på svenska storfilmer Agneta Eckemyr medverkade i är ”Kristoffers hus” från 1979, regisserad av Lars Lennart Forsberg. Där spelade hon mot Tommy Berggren. För Aftonbladet beskriver den kända skådespelaren Agneta Eckemyr som en mycket nära vän:

– Jag kände Agneta väldigt väl. Vi stod varandra väldigt nära och firade flera jular tillsammans. Dessutom är jag mycket god vän med Staffan Scheja. Jag bodde mycket hos Agneta när jag var i New York. Vi hade jättefester med bland andra Robert de Niro och Al Pacino. Men det var i början av deras karriärer, säger han till tidningen.

Agneta Eckemyrs roller fortsatte, bland annat genom filmerna ”Flygnivå 450” från 1980 och ”Olsson per sekund eller Det finns ingen anledning till oro” från 1981.

1982 medverkade Agneta Eckemyr i ”Brusten himmel”, Ingrid Thulins självbiografiska film.

2010 deltog hon i serien ”Skärgårdsön” på TV8.

Drev klädbutik i New York

New York kom att betyda mycket för Agneta Eckemyr, och hon bodde där i hela 44 år. På 80-talet drev hon, tillsammans med väninnan Vivianne Tvilling, klädbutiken ”Älskling” i staden.

I ett mejl till nyhetsbyrån TT beskriver Vivianne Tvilling, 68, sin bortgångna vän på följande vis:

”En stilbildare och en oerhört vänlig själ” som ”kommer att saknas av familj, vänner, kunder och bekanta”.

Eckemyr arbetade även som modefotograf i New York.

Agneta Eckemyr och Vivianne Tvilling.
Foto: THOMAS ENGSTRÖM / EXP

Sven-Bertil Taube, som spelade mot Agneta Eckemyr i ”Lejonet och jungfrun”, besökte henne i New York vid ett flertal tillfällen. Han beskriver henne som en mycket generös och gästvänlig person:

– Det var mycket trevligt. Hon var alltid glad, trevlig och generös.

Eckemyrs svåra liv i storstaden

Med åren fick Agneta Eckemyr det dock allt tuffare i den stora staden.

I SVT-dokumentären ”Penthouse north” från 2014 skildras Agneta Eckemyrs kamp mot dålig ekonomi och hot om vräkning från den älskade våningen Penthouse North, med utsikt över Central Park.

Bild från filmen ”Penthouse North”.
Foto: Johanna St Michaels/SVT

”Åldern börjar ta ut sin rätt i en stad utan nåd”, står det att läsa i SVT:s beskrivning av filmen.

Expressens Nils Schwartz kallade den för ”en närgången dokumentär som fångar varje rynka, varje tårfyllt öga i Eckemyrs åldrade men ännu vackra ansikte”. 

I filmen mottar Eckemyr bland annat brev om vräkning när hyresvärden får reda på att hon letar efter en inneboende. Skådespelaren har även svårt att ha råd med mat – och tvingas gå till socialtjänsten för att få matkuponger. 

2014 tvingades Agneta Eckemyr lämna New York, på grund av sin Alzheimers som upptäcktes 2012. I stället flyttade hon in på ett vårdboende i Stockholm.

Agneta Eckemyr var 68 år gammal när hon avled.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.