Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Agenturen till Ellinor: Tappa fem centimeter

Ellinor Bjurström kom tvåa i årets "Top Model" och hyllades när hon visade upp sig i bikini och berättade om sina utslag till följd av sjukdomen psoriasis.

Nu väntar en karriär som modell. Men bara om hon går ner fem centimeter kring höfterna.

Något som agenturen hon vill tillhöra kräver.

Att bli modell är många unga tjejers dröm och 19-åriga Ellinor Bjurström är nära att uppfylla den. Men inte utan uppoffringar. I sin blogg skriver hon öppet om hur hon tänker träna för att förlora de fem centimeter som modellagenturen hon vill tillhöra kräver att hon gör. Något som fått flera i kommentarsfältet att reagera.

"Det går inte att protestera"

Ellinor däremot, menar att hon inte kan ändra idealen i branschen genom att låta bli.

 Ellinor bloggar om sin karriär som modell– Fem centimeter är inte så mycket, det är max två kilo. De säger att jag inte borde göra det på grund av att idealen är sjuka, men jag vill kunna förklara för dem att det här är min dröm. Det är två kilo från att drömmen ska gå i uppfyllelse, berättar Ellinor för Expressen och fortsätter:

– Hur mycket jag än vill så kan jag inte ändra idealen i branschen. Det går inte att protestera.

"Jag ska inte sluta äta"

Till de som menar att det är fel, inte minst för att hon är en förebild för unga, har Ellinor också svar.

– Hade jag inte varit bekväm med att gå ner i vikt hade jag inte gjort det. Jag ska inte sluta äta, det handlar mer om att träna. Jag skulle aldrig gå på någon diet, eller äta ett visst antal kalorier, jag älskar mat. Jag promenerar 45 minuter varje eftermiddag, då går jag ner två kilo till slut eftersom jag inte tränar i vanliga fall.

 

Du skriver att din dröm är att bli modell och att du nu är så nära ditt mål, finns risken att du kompromissar med dig själv för att nå dit?

– Jag tror man får sätta en gräns innan, "så här många kilo får en agentur pressa mig att gå ner". Man får vara stark och säga ifrån.

När satte du din gräns?

– För ganska länge sedan. Jag hade ätstörningar som yngre och jag vet att jag aldrig vill komma tillbaka till det. Därför går jag inte ner i vikt mer än jag vill. Jag vill ha maxmåtten i branschen, vilket jag har om jag går ner fem centimeter.

Hur mår du i dag?

– Bra, jag är jättenöjd med min kropp. Jag skulle vara nöjd även om jag gick upp eller ner två kilo. Jag är gladare än någonsin.

Är du inte redan modell, har du inte nått ditt mål?

– Det har jag väl. Jag har gjort en del jobb i och med "Top Model". Men nu kan man säga att jag är hobby-modell, men skulle jag gå ner fem centimeter så kommer jag in agenturen. Då får jag resa o jobba på heltid, jobba med drömmen.

Vad menar agenturen skulle bli bättre om du förlorar de här centimetrarna?

– När man ska åka utomlands har de bara kläder i en storlek. Det är 90 centimeter runt höften, annars kommer man inte i kläderna, kan inte stänga byxorna - det är därför det är så viktigt.

Vad känner du att det finns för risker?

- Det är klart att det alltid finns en risk med att pressa sig själv för mycket. Att man gör saker att man inte vill. Så är det med allt man gör, men jag känner att jag har kontroll.

Första modelljobbet gjorde Ellinor som 13-åring. Hon berättar att föräldrarna var oroliga och att hon själv inte förstod allvaret i idealen men att hon i dag är stark.

Hade du önskat att agenturerna inte krävde det här av unga tjejer?

- Agenturerna kan inte ändra på idealet. Men det är viktigt att de passar sig för vilka som de säger något till. Det skulle ju kunna vara så att jag inte är så stark som jag är. De måste se till att modellerna mår bra, speciellt psykiskt.

Hade gått upp i vikt om hon inte var i branchen

Ellinor poängterar också att hon vill att alla ska förstå att de är fina som de är.

- Hade jag fått bestämma hade den snyggaste kroppen inte haft de här måtten och vikten. Hade jag inte varit i modellbranschen hade jag valt att gå upp i vikt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.